Καθώς η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τις εταιρείες, με τις περισσότερες από αυτές να καταγράφουν διαρκείς απώλειες, και τις δαπάνες βελτίωσης των δικτύων να έχουν περιορίσει τα περιθώρια κέρδους, η χαλάρωση στους κανονισμούς ανταγωνισμού θα ευνοήσει ιδιαίτερα τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλάζοντας άρδην το τηλεπικοινωνιακό τοπίο.
Η Άνγκελα Μέρκελ με σχετικές δηλώσεις της, τοποθετήθηκε εμμέσως πλην σαφώς, πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μια σειρά από αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, οι οποίες θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να μετατραπούν σε ηγέτες της παγκόσμιας αγοράς.
Το σκεπτικό είναι ότι, η συγκέντρωση του κλάδου θα οδηγήσει σε ισχυροποίηση των εταιρειών, περιορίζοντας τους παίκτες. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η επισήμανση της κ. Μέρκελ αναφορικά με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Κίνας οι οποίες είναι μόνο τρεις, σε αντίθεση με την κατακερματισμένη αγορά των 28 παρόχων στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα για παράδειγμα τo πρόσφατο deal με την πώληση της Intracom, η επικείμενη εξαγορά της HOL από τη Vodafone, όπως επίσης και η σύμπραξη Wind– Forthnet, καταδεικνύουν την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και στην τοπική αγορά.
Αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιούνται τόσο σε Γερμανικό έδαφος με τη συμφωνία Telefonica και KPN, αλλά και στην Γαλλία με τη συγχώνευση Numericable και SFR.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την καγκελάριο Μέρκελ, κινούνται και οι θέσεις του κ. Γιούνκερ αναφορικά με την επανεξέταση της πολιτικής για τον ανταγωνισμό στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Ωστόσο, ο αρμόδιος επίτροπος ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ενώ φέρεται να αποδέχεται την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της πολιτικής ανταγωνισμού εντός της ΕΕ, προειδοποιεί τους επίδοξους κυρίαρχους ομίλους στο χώρο των τηλεπικοινωνιών να μην ελπίζουν σε ολοκληρωτική κατάργηση των ρυθμιστικών περιορισμών, κάτι που θα οδηγούσε στην επικράτηση του δικαίου του ισχυροτέρου.