Ακούμε, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι εκλογές, να επαναλαμβάνονται εκατέρωθεν συνθήματα τα οποία έχουν μια μόνιμη επωδό. Όλοι στρέφουν με αποτροπιασμό το βλέμμα τους από την «Παλιά Ελλάδα» και αγκαλιάζουν τη «Νέα Ελλάδα».
Αφού ως Νεοέλληνες πρωτεύσαμε στη «συγκριτική απληστία» την «ανωτάτη απατεωνική» και τη «μεθοδολογία της μίζας» αποφασίσαμε να αποκηρύξουμε το νεοελληνικό παρελθόν μας και να χρίσουμε εαυτούς «Νέους Έλληνες».
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε τέτοια διλήμματα και πόσο επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, οπότε θα προσπεράσουμε τις σειρήνες των συνθημάτων και τις κορώνες της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, ζούμε σε προεκλογικούς καιρούς και δεχόμαστε μια συντονισμένη έγχυση μεγάλων δόσεων αισιοδοξίας. Μας ψεκάζουν με τόνους αρωγής και ευδοκίμησης! Βλέπετε η πολιτική είναι το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο. Και έχει πολλές ομοιότητες με το πρώτο…
Περί μερισμάτων
Η πραγματικότητα ταλαντεύεται ανάμεσα στο κοινωνικό μέρισμα και στο μετοχικό μέρισμα και κάπου ανάμεσα σε αισιοδοξία και την προσδοκία κινείται και η ψυχολογία της αγοράς.
Και μια και μιλάμε για ψυχολογία, μετά το βαρύ χτύπημα του -18% που υπέστησαν οι κινητοί το 2013, το -5,8% που βγάζουν οι πράσινοι για το 1ο τρίμηνο φαντάζει ως επιτυχία και μας παρασύρει σε διθυράμβους για την μεγάλη ανατροπή.
Αν πιστέψουμε τη Morgan Stanley μάλιστα το μέλλον θα είναι ακόμη καλύτερο, αλλά ας περιμένουμε και τα στοιχεία και από τους έτερους κινητούς πριν αρχίσουμε τα πανηγύρια. Τα όργανα τα έχουμε κουρδίσει πάντως, διότι οι πληροφορίες που έχουμε μιλούν για συγκρατημένη αισιοδοξία σε όλο το εύρος της αγοράς.
Η αλήθεια είναι ότι, η μεγάλη μπόρα της μείωσης των τελών τερματισμού καταγράφηκε σχεδόν όλη μέσα στο ’13 οπότε απομένει να καταπολεμηθεί η πραγματική περικοπή της κατανάλωσης, κάτι που έχει σχέση και με την πραγματική οικονομία, την ανεργία και άλλους παράγοντες που δεν φτιάχνουν σε μια μέρα. Ας αρχίσουμε να ανεβαίνουμε τη σκάλα της ανάκαμψης και ας φροντίσουμε (μέρες που είναι) να ακουμπάει στο σωστό τοίχο…
Πίσω στα δίκτυα για να επισημάνουμε ότι πρέπει να συγκεντρώσουν δυνάμεις, γιατί το 2015 προβλέπεται να επιβληθεί από την Επίτροπο νέο glide path που θα αφορά το roaming. Το οποίο έχει βεβαίως πολλές αδικίες, τις οποίες η Επίτροπος δεν δείχνει διατεθειμένη ή «δεν θέλει» να τις καταλάβει. Μόνο που οι αδικίες έχουν να κάνουν με τα έσοδα, τα έσοδα έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις, οι επενδύσεις έχουν να κάνουν με τους βέντορες και γενικά money makes the world go round!
Τέλος, όσον αφορά τα δίκτυα η ώρα του άλλου μερίσματος πλησιάζει. Του ψηφιακού βεβαίως, βεβαίως όπου θα προβληθεί το έργο «Για μια χούφτα μεγάκυκλους». Και όσο και αν παίξει η επαν-εκτίμηση, δεν φαίνεται ο λογαριασμός να κατεβαίνει χαμηλότερα από τα 270 μύρια, ήτοι μια «εκπτωσούλα» κοντά στο 10%. Διακρίνουμε έναν κυνισμό από την πλευρά της κυβέρνησης ή όχι; Ποιος ήταν αυτός που είπε ότι κυνικός είναι αυτός που ξέρει την τιμή πολλών πραγμάτων και την αξία κανενός;
Ανταγωνισμός-Συγχωνεύσεις: Σημειώσατε 2
Ρυθμιστική διαταγή και τα λουριά δεμένα! Τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε οργασμό εργασιών στην ΕΕΤΤ. Ο πρόεδρος έχει ζητήσει ακρόαση για τις «γκρίζες» πρακτικές στην φορητότητα και τη μάχη χαρακωμάτων που γίνεται από τους στρατούς των call centers.
Επίσης αποφάσισε, τηρώντας την δέσμευσή του για διαφάνεια, να δώσει στη διάθεση των εναλλακτικών το κοστολογικό μοντέλο του ΟΤΕ. Μιλάμε για πολύ γλάσνοστ και περεστρόϊκα στο ρυθμιστή.
Μιλώντας για την ΕΕΤΤ, θυμηθήκαμε την Μέρκελ. Μιλάμε για συνειρμό, όχι αστεία! Διαβάσαμε λοιπόν μία τελευταία της δήλωση της στην οποία υπογράμμιζε εμφατικά ότι η Κίνα διαθέτει μόνο τρεις μεγάλες εταιρίες, ενώ η Ευρώπη 28.
Τι κάνει νιάου – νιάου. Το consolidation που έρχεται λάου – λάου φίλτατοι!!!
Από τη μία η Kroes που εδώ και καιρό ευαγγελίζεται το όραμα της ενιαίας τηλεπικοινωνιακής Ευρώπης, από την άλλη ο Γιουνκέρ που μιλά για επανεξέταση των κανόνων του ανταγωνισμού, ώστε οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι να μην γράφουν ζημιές, η χαλάρωση του ρυθμιστικού οσονούπω στρίβει τη γωνία.
Data και ξερό ψωμί
Πάντως είμαστε πλέον σίγουροι ότι οι πάροχοι είναι αρκετά προσγειωμένοι και δεν πιστεύουν ότι το ARPU θα αρχίζει σύντομα να κάνει άλματα. Ξέρουν όμως ότι η ανάγκη για δεδομένα του «καθενός» αυξάνεται συνεχώς. Και όταν λέμε του καθενός δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά σε πρόσωπα, αλλά και σε πράγματα. Data και M2M, θα είναι το next big thing που θα χρειάζεται bandwidth και κάλυψη.
Παράλληλα βεβαίως αυξάνονται οι προσωπικές ανάγκες ενός εκάστου. Θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου:
Το δίκτυο με το οποίο έχω σύνδεση δέκα μέρες περίπου πριν ανανεωθεί το πακέτο, μου στέλνει πλέον μήνυμα ότι τα data μου εξαντλούνται (και θα χρεώνομαι extraκλπ).
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξω πακέτο. Όταν όμως επέλεξα αυτό που έχω σήμερα όχι μόνο έφταναν αλλά και περίσσευαν. Τι έγινε; Προφανώς άλλαξαν οι συνήθειες και οι απαιτήσεις για mobile data είναι πλέον μεγαλύτερες.
Τώρα όσον αφορά τις συσκευές, η τάση για έναν διασυνδεδεμένο κόσμο είναι κάτι περισσότερο από ορατή. Σε λίγα χρόνια ο καθένας εμάς –χάρη και στην επανάσταση των wearables- θα έχει περισσότερες από 10 συνδεδεμένες συσκευές.
Και ίσως σε τέτοιες εποχές -και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα- να είναι δύσκολο να πειστεί ο κόσμος να βάλει στις καταναλωτικές του προτεραιότητες ψυγείο με WiFi και φούρνο με 4G, αλλά δεν αποκλείεται το διαχρονικό αγαθό της υγείας να δώσει την αρχική ώθηση στο οικοσύστημα. Αν δεν μας πιστεύετε περάστε μια βόλτα από το e-health forum στο Μέγαρο (της Μουσικής όχι του ΟΤΕ) και δείτε τη Σιδηρά Nellie να συνομιλεί στο πάνελ με το Σαμαρά επί του θέματος.
‘e’ for all & all for ‘e’
Και μιλώντας για events, όλος ο καλός ο κόσμος στο e-skills for jobs. Αθρόα προσέλευση και υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης από πλευράς κυβέρνησης και εταιριών.
Και μάλιστα φαίνεται ότι κάτι κινείται σε επίπεδο πολιτικής, όχι μόνο επειδή οι Υπουργοί θεωρούν ότι αξίζει να στηρίξουν την «ψηφιακή μεταρρύθμιση» και «εποίησαν την ανάγκη φιλοτιμία», αλλά γιατί αυξάνονται και πληθύνονται όσοι έχουν πραγματικό σχέδιο δράσης.
Για του λόγου το αληθές, απίστευτο και όμως αληθινό. Αν κάποιος μας έλεγε πριν από 1-2 χρόνια ότι ένα Υπουργείο θα έκανε Hackathon για developers το πιθανότερο θα ήταν να είχε κοιμηθεί από λάθος πλευρό.
Θέλετε κάτι πιο πρακτικό. Σας λέει κάτι το τμήμα μητρώου της εφορίας; Είναι αυτό στο οποίο πάντα θα βρείτε ουρά. Είναι εκεί που πληροφορείς το κράτος ότι άλλαξες ταυτότητα, παντρεύτηκες, χώρισες, ή μετακόμισες …εις τόπο χλοερό. Κάποια στιγμή λοιπόν πριν από 4 χρόνια ένας τεχνοκράτης σε πολιτική θέση, σκέφτηκε ότι μπορεί να γίνεται τακτική διασταύρωση του μητρώου της εφορίας με τα μητρώα της ΕΛ.ΑΣ και τα ληξιαρχεία. Το καλοκαίρι θα το δούμε να γίνεται κι αυτό!
Έτσι είναι. Όταν ξαποσταίνει για λίγο η Ευρυζωνική Στρατηγική, πέφτει στο τραπέζι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Άλλο ένα στρατηγικό σχέδιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προωθεί το Υπουργείο με πολλές υποσχέσεις και μεγαλεπήβολούς στόχους που μεταφέρθηκαν σχεδόν αυτούσιοι από την περίοδο 2007-2013. Λογικό θα πείτε. Αφού δεν χρειαζόμασταν μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2010…