Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την πορεία της έρευνας, της υψηλής τεχνολογίας και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας ήταν τα αποτελέσματα των 40 επιχειρήσεων και 13 ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ανάπτυξης του cluster Νανο/Μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster), τα οποία παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Corallia με τίτλο: «Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της Μικροηλεκτρονικής: Innovation Designed in Greece».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος με τίτλο «Φάση-2 Ενίσχυσης Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Μονάδα Corallia του Ε.Κ. Αθηνά ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης για έργα Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι συνέργειες στη διασύνδεση μεταξύ της βιομηχανικής και της ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας, η καινοτομική επιχειρηματικότητα στην πράξη μέσα από τα νέα ερευνητικά αποτελέσματα και προϊόντα, τα προϊόντα των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα, τόσο σε επίπεδο λογισμικού (software) όσο και σε επίπεδο υλικού (hardware), που αναπτύχθηκαν στη χώρα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου τόσο με την επίσκεψή τους στον εκθεσιακό χώρο όσο και με τις ομιλίες τους κατά τις εργασίες της ημερίδας.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Corallia τόνισε ότι: «Ο σκοπός είναι να παράξουμε προϊόντα προστιθέμενης αξίας για τη διεθνή αγορά με το brand name: Innovation Designed in Greece και να έρθει πλούτος στη χώρα».
Ο κ. Γιώργος Γιαννούσης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), δήλωσε, με τη σειρά του: «Είμαι πολύ περήφανος που είμαι εδώ. Η επίσκεψη στην έκθεση ήταν μία όαση και το Coralliaαποτελεί την αδιάψευστη απόδειξη της καλής δουλειάς».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Προγράμματος, ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, επισήμανε ότι: «Τα διδάγματα από αυτό το “successstory” είναι πολύ σημαντικά για την Πολιτεία: πρώτα απ’ όλα δείχθηκε πως μια τέτοια επιτυχία δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζεται με συνέπεια σε βάθος χρόνου. Είναι επίσης, μια απτή απόδειξη πως, και στη χώρα μας, η βασισμένη στην καινοτομία επιχειρηματικότητα άντεξε στην κρίση».
Κατά την ομιλία του, ο Καθηγητής κ. Ιωσήφ Σηφάκης, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, υπογράμμισε ότι: «Το Corallia είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση διότι με σχετικά μικρή υποστήριξη έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα με την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και ιδιαίτερα την πολύ σημαντική οργάνωση καινοτόμων επιχειρήσεων σε clusters που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη βιωσιμότητά τους».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Διευθυντής, Επικεφαλής Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ΓΔ ECFIN), Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εσείς έχετε τη δυνατότητα να μετατρέψετε το “brain drain” σε “brain rain” ιδεών που θα μας επιτρέψει να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον μας. Η δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη. Αρκεί να κάνουν περισσότεροι αυτό που κάνετε ήδη εσείς: Στοχεύστε ψηλά, λειτουργήστε επαγγελματικά με γνώμονα τις παγκόσμιες αγορές».
Με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών από το χώρο της ιατρικής και των τηλεπικοινωνιών, μέχρι τον κλάδο της ναυτιλίας, τα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος και αξιολογήθηκαν στην πορεία ανάπτυξής τους από ομάδα 120 διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων διεθνώς, σκιαγραφούν το προφίλ της καινοτομικής επιχειρηματικότητας της χώρας με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.
Ο αντίκτυπος του Προγράμματος σε μια σειρά μακροοικονομικών μεγεθών είναι εντυπωσιακός. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα συνέβαλαν, ώστε να σημειωθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων (+145,34%), στην απασχόληση (+69,70%), στις εξαγωγές (+108,45%), στις επενδύσεις από ιδιώτες επενδυτές (+269,34%), στις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (+177,27%) και στην εκπόνηση διπλωματικών και διδακτορικών σε συνεργασία επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών/ερευνητικών φορέων (+106,00%).
Κατά την ομιλία του ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, Δ/ντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας του Corallia, τόνισε: «Αναλάβαμε να διαχειριστούμε ένα πρόγραμμα ιδιαίτερης πολυπλοκότητας και υψηλών απαιτήσεων με στόχο να αναδείξουμε, μέσα από απτά αποτελέσματα, τη δυναμική της χώρας στην υψηλή τεχνολογία αλλά και τη σημασία του αναπτυξιακού εργαλείου των clusters. Η επιτυχία του προγράμματος αντανακλά την αφοσίωση, τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και την προσήλωση στο στόχο που επέδειξαν όλοι οι συντελεστές του: η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ, η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, και όλα τα αρμόδια Υπουργεία και λοιπές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ, και προφανώς τα μέλη της ομάδας του οργανισμού μας, που με συνέπεια και συνέχεια αντιμετώπισαν αποτελεσματικά κάθε πρόκληση».
Με την ολοκλήρωση της ημερίδας, ο Dr. Jorge-A. Sanchez-P., Δ/ντής Στρατηγικής και Οικονομικών του Corallia, έδωσε κατεύθυνση για το μέλλον, δηλώνοντας σχετικά: «Η παρουσίαση των ερευνητικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων του προγράμματος επισφραγίζει μια συστηματική προσπάθεια ετών με πολύ αισιόδοξα μηνύματα. Όταν θέλουμε, μπορούμε! Στη πορεία μάθαμε, αποκτήσαμε εμπειρίες αλλά πάνω από όλα, αναπτύξαμε μια επιχειρησιακή δομή και εργαλεία κατάλληλα για την υποβοήθηση της επίτευξης στρατηγικών για τη χώρα στόχων, που προσβλέπω ότι στο εγγύς μέλλον θα αξιοποιήσουμε με την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών».
Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Corallia: http://www.corallia.org/el/activity-fields/imb.html