Ολοκληρώθηκε η «Open Day 2014: Engineer your Future», στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών, από τον EESTEC, τον Πανευρωπαϊκό Φοιτητικό Οργανισμό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με την υποστήριξη της Google. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 130 φοιτητές, με αντιπροσωπείες από 35 πόλεις, εκπροσωπώντας πάνω από 20 διαφορετικές χώρες.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να καταγραφούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και νέοι πτυχιούχοι στην προσπάθειά τους να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των Stratups και να παρουσιαστούν αυτές στους αρμόδιους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένες απαντήσεις και ενδεδειγμένες λύσεις. Παράλληλα, σκοπός της εκδήλωσης ήταν να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα καταγράψει και θα παρουσιάσει συστηματικά και μεθοδικά τα απαιτούμενα βήματα που χρειάζεται να κάνει ο νέος επιχειρηματίας για τη δημιουργία του πρώτου του start up.
Η εκδήλωση, open day, εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Idea(l) Environment» που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με σχετικά θεματικά working groups στην ΑΣΟΕ και το ΕΜΠ, προκειμένου να γίνει η πρώτη καταγραφή, αλλά και να συζητηθούν διεξοδικά τα βασικά γραφειοκρατικά, διοικητικά, χρηματοδοτικά, νομικά, αλλά και τα λοιπά προβλήματα που αντιμετωπίζει η «φοιτητική επιχειρηματικότητα». Τα αποτελέσματα των working groups παρουσιάστηκαν στους αρμόδιους πολιτικούς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες που συμμετείχαν στο «Open day», οι οποίοι με τη σειρά τους ανέλαβαν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις και απτές λύσεις στα καίρια ερωτήματα των φοιτητών, ενώ δεσμεύτηκαν πως η σημερινή εκδήλωση οφείλει να αποτελέσει την αφετηρία ενός ευρύτερου διαλόγου και συνεργασίας για την προώθηση θεσμικών λύσεων και τον εξορθολογισμό της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο Διονύσης Κολοκότσας, Public Policy Manager της Google «Πρόκειται για μια προσπάθεια εξεύρεσης πρακτικών λύσεων. Οι φοιτητές Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών σε συνεργασία με φοιτητές Οικονομικών και Εμπορικών σχολών ανέλαβαν αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία: να κινητοποιήσουν την πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και τους εμπλεκόμενοι φορείς για να προχωρήσουν ταχύτατα οι απαραίτητες θεσμικές βελτιώσεις προς όφελος της νεανικής και φοιτητικής επιχειρηματικότητας. Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η παγκοσμίως στη διαθεσιμότητα μηχανικών και επιστημόνων και 91η στην ανταγωνιστικότητα. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν οι νέοι μας πάρουν επιχειρηματικά ρίσκα και καινοτομήσουν – και αυτό απαιτεί ένα φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα αλλά και για τις πιθανές αποτυχίες.
Η Google στηρίζει ενεργά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις εξαιρετικές δράσεις της EESTEC όπως το Android competition, το jobs fair, το open day και το project “Ιdea(l) Εnvironment»