Μόλις τον προηγούμενο μήνα λέγαμε από αυτήν εδώ τη στήλη πως «τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στις ΤΠΕ ως το 2020», προσθέτοντας πως «αυτά που ξέραμε, μάλλον πρέπει να τα ξεχάσουμε»… Κι όντως, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε έναν κλάδο που εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό και οι εξελίξεις ενός μηνός αντιστοιχούν σε εκείνες ενός χρόνου σε άλλους τομείς…
Αν, όμως, σήμερα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε έξι-εφτά χρόνια στον χώρο που –πολύ χοντρικά και εν είδει ομπρέλας, καθότι επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα- αποκαλούμε Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, κάποιος άλλος (όχι όποιος κι όποιος, βέβαια, ο διάσημος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Ισαάκ Ασίμοφ) είχε καταφέρει πριν από 50 ολόκληρα χρόνια –εν είδει άλλου Ιουλίου Βερν- να προβλέψει πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα. Κι όχι μόνο τα πρόβλεψε, αλλά τα έγραψε κιόλας, με την ευκαιρία ενός σημαντικού γεγονότος. Αυτό ήταν η Παγκόσμια Έκθεση του 1964, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με τον φουτουριστικό χαρακτήρα της. Πώς να μην «συμπλεύσει» κι ο Ασίμοφ, λοιπόν;
Τις «προφητείες» του μας θύμισε, πριν από λίγες ημέρες, σχετικό αφιέρωμα του BBC το οποίο -με την ευκαιρία της επετείου της έκθεσης- έκανε εκτενή αναφορά στις προφητείες του Ασίμοφ για το πώς θα είναι η ζωή μας, 50 χρόνια μετά το 1964, δηλαδή, σήμερα! Κοιτάζοντας τότε, μέσα στην «κρυστάλλινη μπάλα» του, ο διάσημος συγγραφέας προέβλεψε με θαυμαστή ακρίβεια πολλά και διάφορα από αυτά που ζούμε σήμερα, έστω κι αν δεν του βγήκανε όλα (όπως πχ. οι υποβρύχιες πολιτείες και τα αυτοκίνητα που κινούνται σε μαγνητικές ράγες – αν και υπάρχει σήμερα ένα υποβρύχιο ξενοδοχείο στον Κόλπο, όπως και κάποια τρένα υπερυψηλών ταχυτήτων που κινούνται μ’ αυτό τον τρόπο, στην Ιαπωνία)…
Οι περισσότερες προβλέψεις του, όμως, του βγήκανε και με το παραπάνω, όπως –για παράδειγμα- αυτή που έλεγε πως το 2014 οι επικοινωνίες μας θα περιλαμβάνουν εκτός από ήχο και εικόνα, ώστε να βλέπουμε κι όχι μόνο να ακούμε το άτομο στο οποίο «τηλεφωνούμε». Είναι αλήθεια πως η Bellείχε δοκιμάσει το 1964 τα πρώτα διηπειρωτικά video-calls, που όμως, δεν είχαν καμία σχέση από πλευράς ποιότητας και κόστους με το Skype… Φυσικά, πανεύκολες και πλήρως αυτοματοποιημένες είναι πλέον και οι «απλές» επικοινωνίες φωνής, από οποιοδήποτε σε οποιοδήποτε σημείο της Γης, με σταθερά, ασύρματα ή και δορυφορικά δίκτυα…
Λίγο πίσω από την πραγματικότητα έμεινε σε μια άλλη πρόβλεψη σχετικά με τη διάδοση της ρομποτικής, ενός χώρου στον οποίο ο ίδιος είχε θέσει το ηθικό πλαίσιο λειτουργίας του, με τους τρεις περίφημους νόμους που είχε διατυπώσει το 1942 στο έργο του «Ι, therobot» (δείτε τους εδώ). Ο Ασίμοφ προέβλεψε πως το 2014 ρομπότ θα υπάρχουν μεν, αλλά δεν θα είναι ούτε πολλά, ούτε καλά… Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στη φάση που γίνονται περισσότερα και καλύτερα, με ολοένα περισσότερες δυνατότητες, από το να πραγματοποιούν εγχειρήσεις και να μαγειρεύουν μέχρι να φέρνουν σε πέρας κάθε λογής λεπτές, δύσκολες ή και απολύτως επικίνδυνες για τα ανθρώπινα μέτρα εργασίες.
Έγραψε, όμως, πολύ προφητικά για τους «μικροσκοπικούς υπολογιστές» που θα έχουν οι άνθρωποι 50 χρόνια αργότερα από το 1964, για να ελέγχουν ακόμα και τα ρομπότ μ’ αυτούς, έστω κι αν δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα γινόταν με τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, που –ολοένα συχνότερα- τα χρησιμοποιούμε σήμερα και σαν απομακρυσμένα κέντρα ελέγχου συσκευών, συστημάτων και πολύπλοκων εφαρμογών. Όπως, επίσης, προέβλεψε για τις τηλεοράσεις ότι από τα τότε «κουτιά» θα μετασχηματιστούν σε οθόνες πάνω στους τοίχους, ενώ «θα κάνουν την εμφάνισή τους και διάφανοι κύβοι, μέσα στους οποίους θα είναι δυνατή η τρισδάστατη αναπαραγωγή» (μάλλον κάτι που έφερνε προς ολόγραμμα πρέπει να είχε συλλάβει με την αχαλίνωτη φαντασία του…)
Ως προς τα διαστημικά πέτυχε «διάνα», λέγοντας πως ως το 2014 μονάχα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια θα είχαν φτάσει στον Άρη, όμως, υπερέβαλε (προφανώς ενθουσιασμένος από τα πρώτα διαστημικά κατορθώματα Ανατολής και Δύσης) στις προβλέψεις του πως θα είχαμε ήδη αποικίσει τη Σελήνη! Και, βέβαια, έστω κι αν ακούγεται ελαφρώς πεζό μετά την κατάκτηση του διαστήματος, ο Ασίμοφ προέβλεψε ότι θα έχουμε στην κουζίνα μας συσκευές οι οποίες θα ζεσταίνουν νερό και θα φτιάχνουν καφέ! Πού να ‘ταν από μια μεριά σήμερα, να θαυμάσει και τις αυτόματες εσπρεσιέρες μας… Και, για να μείνουμε στο χώρο της κουζίνας, ο διάσημος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας δεν παρέλειψε να προβλέψει πως σε 50 χρόνια θα φτιάχναμε από μαγιά και άλγη κρέας εργαστηρίου (γαλοπούλα και μπριζόλα, συγκεκριμένα…) – κάτι που όντως έγινε πέρυσι, στο ολλανδικό πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, έχοντας μάλιστα αξιοπρεπή γεύση έστω κι αν «έλειπε το λιπάκι…», όπως παρατήρησαν οι λίγοι που το δοκίμασαν.
Ο φιοβερός συγγραφέας προέβλεψε, επίσης, τη δημιουργία μεγάλων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο σε ερήμους, όπως αυτές στην Αριζόνα και τη Νεγκέβ του Ισραήλ (!), ενώ κάνει λόγο ακόμα και για «ανάλογους σταθμούς στο διάστημα, που θα συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια με τεράστια παραβολικά κάτοπτρα και θα ακτινοβολούν ενέργεια στη Γη», σχέδιο που υπάρχει μεν σαν μελέτη και σαν στόχος, αλλά δεν είναι ακόμα εφικτή η υλοποίησή του. Και, βέβαια, κάπου μιλάει και για τις «μεγάλες προσπάθειες οι οποίες θα καταβληθούν, προκειμένου να σχεδιαστούν αυτοκίνητα με robot-brains»… Μ’ άλλα λόγια, ο άπαικτος άνθρωπος προέβλεψε την εποχή των αυτόνομων αυτοκινήτων, όπως αυτό της Google, τα οποία κινούνται μόνα τους, χωρίς τη χρεία οδηγού!
Όντας βαθιά ανθρωπιστής, πάντως, ο Ασίμοφ διατυπώνει στο τέλος την άποψη για το πώς θα είναι ο κόσμος σε 50 χρόνια, τονίζοντας ότι «δεν θα είναι όλοι πάνω στη Γη σε θέση να χαρούν αυτόν τον κόσμο των gadgets. Μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι σήμερα θα τα στερούνται κι έστω αν από υλικής πλευράς είναι λίγο καλύτερα, στην πραγματικότητα θα μένουν πίσω» Πόσο δίκιο είχε…