Την 74η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στο «Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας – Networked Readiness Index (NRI)», σύμφωνα με την έκθεση «The Global Information Technology Report 2014» του World Economic Forum.
Όπως αποτυπώνεται στην «The Global Information Technology Report 2014», η χώρα μας απώλεσε 10 θέσεις συγκριτικά με πέρυσι, και κατέλαβε την 74η θέση ανάμεσα σε 148 χώρες, στη σχετική κατάταξη των προηγμένων τεχνολογικά χωρών.
Ωστόσο η πρόοδος που εμφάνισε η Ελλάδα σε επιμέρους δείκτες, αποτυπώθηκε στη βαθμολογία της, η οποία βελτιώθηκε κατά 0,05 μονάδες, στις 3,95 από 3,90 που ήταν πέρυσι.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, από το 2007 που η Ελλάδα κατέλαβε την καλύτερη θέση ως σήμερα (48η), η πορεία της είναι πτωτική με ελάχιστες εξαιρέσεις, αναφορικά στην υιοθέτηση της καινοτομίας και των μεταρρυθμίσεων με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, γεγονός που ανοίγει διαρκώς την ψαλίδα με τις ώριμες τεχνολογικά αγορές.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν αναλυτές του World Economic Forum, η Ελλάδα εμφανίζει αργή, αλλά σταθερή βελτίωση σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες (Περιβάλλον, Ετοιμότητα, Χρήση, Επιπτώσεις) που συνδιαμορφώνουν το Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας.
Ακόμη, η Ελλάδα συνέχισε να βελτιώνει τις επιδόσεις της στους τομείς «Υποδομών ICT και Ψηφιακού Περιεχομένου», «Επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και «Διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό».
Στον αντίποδα, υστερούν οι επιδόσεις της Ελλάδας σε τομείς όπως το πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, η διαθεσιμότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι κυβερνητικές προμήθειες τεχνολογίας και η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, έναντι άλλων χωρών.
Ακόμα, όπως επίσης προκύπτει από τη μελέτη, τομείς που χρειάζονται πολύ δουλειά για να φτάσουν σε αξιόλογα επίπεδα είναι αυτοί της χρήσης του διαδικτύου μεταξύ επιχειρήσεων – Β2Β, της προώθησης των ΤΠΕ από την κυβέρνηση και του αντίκτυπου αυτών σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα.
Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή τεχνολογική σκηνή, με 6 χώρες στο top 10 (Φινλανδία 1η, Σουηδία 3η, Ολλανδία 4η, Νορβηγία 5η και Ελβετία 6η).
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη (2η), οι ΗΠΑ (7η), το Χονγκ Κονγκ (8η), το Ηνωμένο Βασίλειο (9η) και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (10η).
Πηγή: ΣΕΠΕ
Επεξεργασία διαγραμμάτων: Smart Press