Νενικήκαμεν! (…σιγά μην κεκαχάναμεν)!
Έληξε λοιπόν και αυτή η διαπραγμάτευση και η Ελλάς κατήγαγε νίκη λαμπρή, επιτυγχάνοντας πλήρως τους εθνικούς της στόχους που δεν ήταν άλλοι από την ετικέτα στο φρέσκο γάλα και το ύψιστης σημασίας ζήτημα της διάθεσης της παρακεταμόλης και του ακετυλοσαλικυλικού οξέως από τα φαρμακεία.
Το πρωτογενές πλεόνασμα επιτέλεσε το σκοπό του και τώρα πλέον θα μοιραστεί δευτερογενώς, ώστε να μπορέσει να συγκεντρωθεί και πάλι μονομερώς και να λειτουργήσει επικοινωνιακώς. Το ερώτημα είναι αν αυτή η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχει και κανένα κουτί με γράσο, πουθενά μήπως και κινηθούμε λίγο προς την ανάπτυξη.
Πάντως μ’αυτά και μ’αυτά οι αγορές είναι ικανοποιημένες, το χρηματιστήριο κάνει το δικό τους μίνι ράλι και η χώρα ζεσταίνει τις μηχανές της για την έξοδο στις αγορές που την περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες (όσο πονηρό μπορεί να ακούγεται αυτό).
Perestoika στην ΕΕΤΤ
Παρούσα δηλώνει η ΕΕΤΤ στις εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αρένα, δια στόματος του προέδρου της. Έχοντας πλέον βάλει σε σειρά βασικά θέματα, με πρώτο και καλύτερο αυτό της ψηφιακής τηλεόρασης, βάζει τώρα τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα για το τρέχον έτος.
Σειρά φέτος θα έχει το φάσμα της κινητής. Έδώ θα γίνει το crash test μεταξύ των παρόχων οι οποίοι αναζητούν υιοθέτηση νέας αποτίμησης και Υπουργείου Οικονομικών που θέλει να παραμείνει απείραχτο το κουτάκι του προϋπολογισμού που προβλέπει κοντά στα 300 μύρια. Να δείτε που αν επιμείνουν οι κινητοί σε μείωση, ο Στουρνάρας θα τους ζητήσει ισοδύναμα. Λες και φταίνε αυτοί… Μήπως, λέμε μήπως, φταίει ο γεγονός ότι η τηλεόραση έχει μεγαλύτερη πολιτική ισχύ απ’ ότι η κινητή.
Ο Πρόεδρος επίσης κηρύττει τη glastnost και δηλώνει ότι θα ανοίξει τα στεγανά, δημοσιοποιώντας την ως τώρα μυστική συνταγή υπολογισμού του κόστους των πακέτων του ΟΤΕ, ενώ ξανανοίγει τον φάκελο ΣΥΛΗΑ με το σκεπτικό να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης.
Μάλιστα το ενδιαφέρον που αξίζει να σημειώσουμε, είναι ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις Τυποποιημένες Κατασκευές Κεραιών και τα smallcells, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα για πυκνότερη κάλυψη και σοβαρές προοπτικές για 4G.
Όμως, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της καταγγελίας της Vodafoneεναντίον της Cosmote, ήταν αρκετά συγκρατημένος λέγοντας ότι πρόκειται για «δύσκολο θέμα» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «καυτή πατάτα».
Don’t hang up unless you hear the busy tone…
Και μέσα σε όλα τ’ άλλα υπάρχει και ο γόρδιος δεσμός της Καθολικής Υπηρεσίας που μετά την εγκατάλειψή της από τον ΟΤΕ, η ΕΕΤΤ αναγκάζεται ν’ απευθύνει προς την αγορά πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάληψη του εκθέτου.
Τώρα βέβαια, θα πει κάποιος, πώς είναι δυνατόν να κάνεις πρόσκληση ενδιαφέροντος, όταν κάτι δεν έχει ενδιαφέρον, ακόμα και γι’αυτόν που το έχει ήδη.
Η εξήγηση είναι προφανής, η ΕΕΤΤ οφείλει να τηρήσει τη νομοθεσία και να εξαντλήσει κάθε μέσο ώστε να βρει νέο πάροχο.
Αν τώρα δεν βρεθεί κάποιος άλλος πάροχος να υποβάλει δήλωση ενδιαφέροντος, τι θα γίνει; Τότε πολύ απλά σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, η ΕΕΤΤ οφείλει να το αναθέσει αυτοδικαίως στον Κύριο Πάροχο και έτσι απλά θα κλείσει ο κύκλος.
Από εκεί και μετά, άραγε τι θα κάνει ο ΟΤΕ; Θα αρνηθεί να παρέχει την υπηρεσία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν είναι σαφές αν είναι υποχρεωμένος; ή θα κεφαλαιοποιήσει την άρνηση των υπολοίπων παρόχων να συμμετέχουν στη διαδικασία και θα πιέσει για να γίνει δεκτή η πρόταση αποζημιώσεων, ύψους 195 εκατομμυρίων, που έχει καταθέσει για την τριετία 2010-2012.
Το σίγουρο είναι ότι, αν τελικά η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, κερδισμένος θα βγει πρώτα ο ΟΤΕ ο οποίος defacto θα επιβεβαιώσει τη θέση του. Η ΕΕΤΤ επίσης σίγουρα δεν θα έχει χάσει, αφού και εκείνη, dejure, θα έχει επιτελέσει το ρόλο της. Ουσιαστικά οι εναλλακτικοί θα βρεθούν στη γωνία και θα περιμένουν την ώρα που η ΕΕΤΤ θα μπει στη διαδικασία να τους επιμερίσει τα κόστη της καθολικής υπηρεσίας, όπως αυτά θα προκύψουν μέσα από μία διαπραγμάτευση που θα γίνει ερήμην τους.