Τουλάχιστον τρεις αναδόχους που θα υπογράψουν τη Συμφωνία Πλαίσιο προσδοκά να αναδείξει η γενική γραμματεία Επικοινωνιών με βάση τη διαδικασία που ανακοίνωσε για το έργο της δημιουργίας 4.000 σημείων Wi Fi σε κοινόχρηστους χώρους.
Προϋπόθεση βεβαίως είναι να υπάρξει ενδιαφέρον, κάτι που αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες από τα σχόλια που θα γίνουν επί της διαδικασίας.
Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης μετά τη σύναψη της Συμφωνίας Πλαισίου με τους Αντισυμβαλλόμενους που θα αναδειχθούν, το έργο θα χωριστεί σε επιμέρους έργα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της Αναθέτουσας Αρχής (γενική γραμματεία Επικοινωνιών) των οποίων το συνολικό τίμημα καθώς και τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης δεν θα είναι γνωστά εκ των προτέρων, αλλά θα καθορίζονται με την κάθε Εκτελεστική Σύμβαση που θα υπογράφεται μεταξύ της Αναθέτουσας Αρχής και του εκάστοτε Αναδόχου.
Κάθε φορά που η Αναθέτουσα Αρχή αποφασίζει, στη διάρκεια ισχύος της Συμφωνίας Πλαισίου, την υλοποίηση ενός επιμέρους έργου, θα καλεί όλους τους αντισυμβαλλόμενους να υποβάλουν, κατά κανόνα εντός χρονικού διαστήματος που δεν θα είναι μικρότερο των δέκα ημερολογιακών ημερών, πλήρεις και εξατομικευμένες προσφορές – προτάσεις υλοποίησης του συγκεκριμένου Υποέργου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα αποστείλει η Αναθέτουσα Αρχή με σχετική Πρόσκληση.
Οι αντισυμβαλλόμενοι οφείλουν να ανταποκρίνονται σε κάθε Πρόσκληση της Αναθέτουσας Αρχής για υποβολή εξατομικευμένων προσφορών – προτάσεων υλοποίησης του εκάστοτε επιμέρους έργου και να υποβάλουν εμπρόθεσμα τη σχετική προσφορά τους. Η αξιολόγηση των εξατομικευμένων προσφορών υλοποίησης θα γίνεται με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή (π.χ. τυχόν επιπλέον έκπτωση).
Στο έργο δημιουργίας δικτύου Wi-Fi που επιχειρείται προβλέπεται με σαφήνεια ενιαίο σύστημα διαχείρισης και ορθώς προφανώς λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας με τους δήμους. Προκύπτει ωστόσο το ερώτημα πως η γενική γραμματεία Επικοινωνιών με τα λιγοστά στελέχη που διαθέτει θα διεκπεραιώσει όλη αυτή τη διαδικασία που εξήγγειλε και κυρίως έπειτα από την υπογραφή των Συμφωνιών Πλαισίου τις χιλιάδες αναθέσεις σημείων.
Με βάση τη διακήρυξη το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο υποέργο μιας συνολικής πράξης η οποία αφορά στην ανάπτυξη ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης (Wi-Fi -hotspots) σε δημόσιους χώρους ανά την επικράτεια και την υλοποίηση της απαιτούμενης υποδομής για την παρακολούθηση και διαχείριση του συνολικού δικτύου.
Δεδομένου στο μεταξύ ότι από το έργο αυτό είναι δυνατόν να προκύψουν περισσότερα του ενός διαφορετικά συστήματα διαχείρισης των επιμέρους δικτύων, τα συστήματα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης. Για το σκοπό αυτό, μέσω του δεύτερου υποέργου θα υλοποιηθεί σύστημα διαχείρισης «ομπρέλα» το οποίο θα «ενοποιεί» λειτουργικά τα εν λόγω συστήματα ώστε τα στελέχη της γενικής γραμματείας και οι διαχειριστές του δικτύου να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και διαχειρίζονται μέσω ενιαίου περιβάλλοντος το σύνολο του δικτύου των Wi-Fi Hotspots.