Στο διεθνές συνέδριο του έγκυρου βρετανικού Μέσου, Global Telecom Business, GTB CFO Summit, στο Λονδίνο, συμμετείχε ως ομιλητής ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μπάμπης Μαζαράκης.
Στο συνέδριο συναντήθηκαν οι CFOs μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παρουσίαση του κ. Μαζαράκη, με τίτλο “Raising Money in a Challenging Economy” (μτφ. Εξασφαλίζοντας ρευστότητα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον), επικεντρώθηκε στην πολυεπίπεδη στρατηγική που υλοποίησε άκρως επιτυχημένα ο ΟΤΕ για την κάλυψη των δανειακών του υποχρεώσεων σε μια δύσκολη περίοδο, με έντονες πιέσεις από το μακροοικονομικό περιβάλλον.
Όπως ανέφερε ο CFO του Ομίλου ΟΤΕ, η στρατηγική αυτή στηρίχτηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες: (α) τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, με αποτελεσματική μείωση εξόδων και κόστους προσωπικού, μέσα από τα επιτυχημένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, (β) τις αποεπενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα και (γ) το δανεισμό από τις αγορές.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ομολογιακό δάνειο ύψους 700 εκατ. ευρώ που σύναψε ο ΟΤΕ το Φεβρουάριο του 2013, σηματοδοτώντας μια μεγάλη επιτυχία για την εταιρεία αλλά και τη χώρα. Ο OTE ήταν η πρώτη εταιρεία από την Ελλάδα που βγήκε επιτυχώς στις αγορές εν μέσω κρίσης, δίνοντας το παράδειγμα για τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις και δείχνοντας το δρόμο για την ανάκαμψη.
Μιλώντας για τις σημαντικές επιδόσεις που σημείωσε ο ΟΤΕ το 2013, ο κ. Μαζαράκης έκανε εκτενή αναφορά στα αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους 1,5 δισ. περίπου, αποτέλεσμα κυρίως της ισχυρής λειτουργικής κερδοφορίας και του περιορισμού του κόστους. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΤΕ δίνουν στην εταιρεία σιγουριά για την κάλυψη των επερχόμενων υποχρεώσεών της και γερές βάσεις για να προχωρήσει στην υλοποίηση του εκτενούς επενδυτικού της πλάνου στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 1,2 δισ. έως και το 2017.
Η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές του ΟΤΕ αποτυπώνεται, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαζαράκης, στην εντυπωσιακή πορεία της μετοχής από τον Ιούλιο 2013 έως σήμερα, στη μείωση των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων, αλλά και στις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων των διεθνών οίκων. Ενδεικτικά, η αξιολόγηση της S&P έχει ανέβει κατά τρεις βαθμίδες σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2012.