Ανησυχία για το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 με την ονομασία Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) κυριαρχεί στην αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.
Το υπουργείο Υποδομών και συγκεκριμένα η γενική γραμματεία Επικοινωνιών, η οποία έθεσε σε διαβούλευση Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά να ενταχθούν στο ΣΕΣ έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις. ευρώ για τις ΤΠΕ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η εκτίμηση είναι ότι τελικά θα διατεθεί το πολύ 1 δις. ευρώ και ενώ υπάρχουν αρκετά έργα – γέφυρες από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Οι τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση δεν έχουν ληφθεί.
Σημειώνεται ότι στο ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) εκτός από τα έργα της Ψηφιακής Σύγκλισης ύψους 1,2 δις. ευρώ, ΤΠΕ υπήρχαν και στο πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, από το 1,2 δις. της Ψηφιακής Σύγκλισης διατέθηκε μέχρι στιγμής το 45% (δαπάνες) ενώ οι νομικές δεσμεύσεις έχουν φθάσει στο 70%…
Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται τη στιγμή που, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Στρατηγικής για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, η Ελλάδα έως το 2013 υστερούσε του μέσου ευρωπαϊκού όρου στο Ψηφιακό Βαθμολόγιο σε 65 από τους 84 δείκτες (ή στο 77% των δεικτών).
Με βάση πάντως το κείμενο της Στρατηγικής τίθενται φιλόδοξοι στόχοι όπως, τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού σε πάνω από το 50% της χώρας να συνδέεται στο διαδίκτυο με δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς και ταχύτητες μεγαλύτερες των 100 Mbps, ή όλοι οι πολίτες κάθε ηλικίας να έχουν εξοικειωθεί και να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και η δημόσια διοίκηση να έχει ψηφιοποιήσει το σύνολο των διεργασιών της.
Ακόμη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Επικοινωνιών Μ. Δασκαλάκη (δηλώσεις του στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το wi fi) στο ΣΕΣ θα περιληφθεί το «πολύπαθο» έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών (FTTH) το οποίο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).