Ποικίλες προσδοκίες αναφορικά με τις κυοφορούμενες εξελίξεις στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά δημιουργούν οι πρόσφατες κινήσεις του Vodafone Group στην Ευρώπη.
Όπως είναι γνωστό ο βρετανικός κολοσσός στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει χαράξει με στόχο τη μετεξέλιξή του σε ένα ολοκληρωμένο τηλεπικοινωνιακό πάροχο με υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ευρυζωνικής πρόσβασης σταθερής και κινητής σε συνδυασμό με συνδρομητική τηλεόραση ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες την εξαγορά, έναντι 7,2 δις ευρώ, της ισπανικής ONO.
Πρόκειται για την τρίτη σημαντική εξαγορά της Vodafone η οποία αξιοποιεί τα κεφάλαια από την πώληση της Verizon Wireless έναντι περίπου 98 δις. ευρώ. Το 2012 εξαγόρασε τη βρετανική Cable & Wireless (1,6 δις. δολ.) και το 2013 τη γερμανική Kabel Deutschland (7,7 δις ευρώ). Η Kabel Deutschland και η ΟΝΟ διαθέτουν υποδομές που προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο internet και υπηρεσίες τηλεόρασης. Η Vodafone με την απόκτηση της ΟΝΟ ενισχύει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στην ισπανική αγορά έναντι της Telefonica όπως ενδεχομένως σχεδιάζει να πράξει και στην Ελλάδα απέναντι στον ΟΤΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η εξαγορά της hellas online (hol) από τη Vodafone Ελλάδος βρίσκεται σε τελικό στάδιο και συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση του τεχνικού, οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence) οπότε – εκτός απρόοπτου – είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση συμφωνίας. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η Intracom Συμμετοχών (κατέχει το 57% της hol) τα τελευταία χρόνια έχει διαπραγματευτεί αρκετές φορές την πώληση εταιρειών του ομίλου χωρίς αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων έχει συζητήσει με τη ρωσική Sitronics, την κινεζική ΖΤΕ και την Ericsson την πώληση του 49% της Intracom Telecom, ενώ διαπραγματεύσεις έχουν γίνει στο παρελθόν και για τη συγχώνευση των hol – Forthnet (το 2010 και το 2012).
Η συμφωνία hol – Vodafone όμως είναι ένα τμήμα των κυοφορούμενων εξελίξεων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο αν ο βρετανικός κολοσσός έχει μεγαλεπήβολα σχέδια και για τη χώρα μας, ή με άλλα λόγια αν θα προχωρήσει στη διάθεση σημαντικών κεφαλαίων για την απόκτηση και της Forthnet – Nova.
Η κίνηση της Vofafone Ελλάδος να εξαγοράσει το 6,5% της Forthnet, ενώ η Wind είχε ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της εκεί, ερμηνεύτηκε ως απόφαση να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων.
Η Vodafone έχει το ποσοστό που προαναφέραμε στη Forthnet και η Wind το 33%, χωρίς καμιά από τις δύο να έχει επιδιώξει θέση στο διοικητικό συμβούλιο, προφανώς για να μην τεθεί θέμα ανταγωνισμού, αλλά κυρίως για να μην έχουν σε αυτή τη φάση ευθύνη στη διοίκηση της εταιρείας. Οι Άραβες μέσω της Forgento, που κατέχει το 44% της Forthnet, έχουν διαπραγματευτεί και με τις δύο πλευρές χωρίς να βρεθεί ο κοινός τόπος όσο αφορά τις αποτιμήσεις. Όμως πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η «ισορροπία» στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet;
Σε κάθε περίπτωση «κλειδί» στις εξελίξεις θεωρούνται οι Άραβες οι οποίοι επένδυσαν στην Forthnet περίπου 200 εκατ. ευρώ και διαρκώς φαίνεται να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Ο δανεισμός της εν λόγω εταιρείας είναι στα 320 εκατ. ευρώ, οπότε στην υποθετική περίπτωση που η Vodafone εξαγοράσει τις Forthnet – hol θα πρέπει να επενδύσει περί τα 700 με 800 εκατ. ευρώ, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αν και όχι απίθανο, ειδικά αν προεξοφληθεί η βελτίωση στα μακροοικονομικά της χώρας.
Η Wind από την πλευρά της μπορεί να μην ανήκει σε τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, όπως η Vodafone, έχει όμως ευελιξία στις αποφάσεις, όπως άλλωστε φάνηκε και από τον τρόπο που απέκτησε τη συμμετοχή στη Forthnet. Έχει τη δυνατότητα να δυσκολέψει τη Vodafone αλλά στη χειρότερη περίπτωση θα εισπράξει την υπεραξία από την πώληση του ποσοστού της στη Vodafone.