Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας απηύθυνε προς την τηλεπικοινωνιακή αγορά η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) μιας και ο ΟΤΕ έχει δηλώσει με σχετική επιστολή του προς την Επιτροπή ότι δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει την παροχή της.
Σύμφωνα με την πρόσκληση οι απαιτήσεις του ΟΤΕ, συνολικού ύψους 194,7 εκατ. ευρώ, για την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας και για τα έτη 2010 έως και 2012 ακόμα μελετώνται: «Η ΕΕΤΤ βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου των ανωτέρω αιτήσεων (εννοεί του ΟΤΕ) και εκκρεμούν οι σχετικές αποφάσεις τελικής αποτίμησης και επιμερισμού του καθαρού κόστους καθολικής υπηρεσίας που θα προκύψει.»
Την πρώτη φορά που ο ΟΤΕ ζήτησε να του αποδοθεί το κόστος που έχει για την καθολική υπηρεσία, όπως ορίζει η νομοθεσία, ήταν για το έτος 2010. Το ποσό που αιτήθηκε ήταν 83,4 εκατ. ευρώ (για το 2011 ζήτησε 55,6 εκατ. ευρώ και για το 2012 55,7 εκατ.). Το κόστος της καθολικής υπηρεσίας, με βάση τη νομοθεσία που όμως δεν εφαρμόστηκε μέχρι τώρα, επιμερίζεται στην υπόλοιπη αγορά. Με άλλα λόγια οι εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας (Vodafone, Wind, Forthnet, hellas online, Cyta και On Telecoms) εφόσον κληθούν θα πρέπει καταβάλλουν ένα ποσό ανάλογα με το μερίδιό τους.
Βάσει της εκτίμησης που κυριαρχεί ο Οργανισμός δύσκολα θα εισπράξει τα προαναφερόμενα ποσά, ενώ ακόμα και για μικρότερα ο δρόμος θα είναι εξαιρετικά μακρύς. Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων θεωρείται δεδομένο ότι αν τελικά επιμεριστεί το κόστος της καθολικής οι εταιρείες θα προσφύγουν δικαστικά αμφισβητώντας τα ποσά που θα τους ζητηθούν. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία όπου η εξασφάλιση ρευστότητας είναι εξαιρετικά δυσχερής με όλη την αγορά να τελεί σε αναμονή συγχωνεύσεων η όποια συζήτηση περί καταβολών για καθολική υπηρεσία το πιθανότερο είναι να παραπεμφθεί κατευθείαν στα νομικά τμήματα των εταιρειών, προκειμένου να προχωρήσουν στις δικαστικές προσφυγές οι οποίες για να τελεσιδικήσουν θα χρειασθούν χρόνια…
Στο μεταξύ, μπορεί ο ΟΤΕ να ζητά 83,4 εκατ. ευρώ για το 2010, όμως, από την πλευρά της ΕΕΤΤ η καθολική υπηρεσία για το έτος αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, κοστολογείται 24 εκατ. ευρώ
Οι υπηρεσίες που τίθενται στο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας είναι η σταθερή τηλεφωνία, οι υπηρεσίες πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου και οι κατάλογοι συνδρομητών σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και τα κοινόχρηστα τηλέφωνα (τα γνωστά μας καρτοτηλέφωνα).
Η ΕΕΤΤ καλεί όποια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ενδιαφέρεται να παρέχει την καθολική υπηρεσία να υποβάλλει φάκελο ενδιαφέροντος έως 28 Απριλίου 2014.
Ωστόσο, καθώς η περίπτωση να μην υπάρξει από καμιά εταιρεία ενδιαφέρον είναι πιθανή η πρόσκληση της ΕΕΤΤ αναφέρει ότι ως πάροχος καθολικής υπηρεσίας ορίζεται η επιχείρηση με Σημαντική Ισχύ στην αγορά πρόσβασης στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο σε σταθερή θέση για οικιακούς χρήστες. Στην περίπτωση που έχουν ορισθεί περισσότερες της μιας επιχειρήσεις με Σημαντική Ισχύ τότε επιλέγεται η επιχείρηση η όποια διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο στην εν λόγω αγορά, δηλαδή ο ΟΤΕ. Αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει επιχείρηση με Σημαντική Ισχύ στην αγορά πρόσβασης στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο σε σταθερή θέση (για οικιακούς χρήστες), τότε καθορίζεται ως καθορισμένη επιχείρηση όποια από τις επιχειρήσεις αυτές διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο στην εν λόγω αγορά, δηλαδή και πάλι ο ΟΤΕ.