Η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet (συμμετοχή ανταγωνιστριών εταιρειών) και αν κριθεί σκόπιμο θα παρέμβει. Τα παραπάνω δήλωσαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Λουρόπουλος και ο αντιπρόεδρος Κ. Δεληκωστόπουλος απαντώντας σε ερώτημα για το αν τίθεται θέμα ανταγωνισμού και στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Μέσων Ενημέρωσης για τις δράσεις του 2014 και τον απολογισμό του 2013.
Όπως σημειώθηκε «είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμιά ενέργεια αναφορικά με το μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet. Άλλωστε η αγορά είναι δυναμική».
Οι επικεφαλής της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ παρουσίασαν σήμερα τον απολογισμό του 2013 και τον σχεδιασμό για το 2014, ενώ απαντώντας στη συνέχεια στις ερωτήσεις:
– Ανακοίνωσαν πως ο διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρισμα θα γίνει στο τέλος του ερχόμενου Ιουλίου. Τις επόμενες ημέρες (τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου) θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τη νέα αποτίμηση της αξίας του ψηφιακού μερίσματος.
– Αρνήθηκαν να σχολιάσουν επί της ουσίας την υπόθεση του «πακέτου» του ΟΤΕ που συνδυάζει τη σταθερή με την κινητή τηλεφωνία. Ο κ. Λουρόπουλος χαρακτήρισε με έμφαση την θέμα αυτό «δύσκολο» και πρόσθεσε «εξετάζεται το τι πρέπει να γίνει, δεν έχουμε τελειώσει».
– Ελέχθη πως προγραμματίζεται ακόμα μια ακρόαση για το θέμα της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote περί παραβίασης των όρων του ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα ληφθεί απόφαση.
Στο σχεδιασμό της ΕΕΤΤ για φέτος περιλαμβάνεται η γνωστοποίηση στους εναλλακτικούς παρόχους του mini model, βάσει του οποίου γίνεται ο προέλεγχος και η έγκριση των οικονομικών προγραμμάτων του ΟΤΕ. Επίσης θα επιδιωχθεί διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ με αλλαγές στη νομοθεσία (Ν. 4070/2012 και Ν. 4053/2012) προκειμένου, όπως ελέχθη, η Επιτροπή να ασκήσει κατά το βέλτιστο τρόπο τις ρυθμιστικές, εποπτικές και ελεγκτικές της αρμοδιότητες.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό διαμορφώθηκε το 2013 στο 25,8% έναντι 23,8% στο τέλος του 2012 με 2.913.191 συνδέσεις έναντι 2.689.428 στο τέλος του 2012. Αναφορικά με την κινητή ευρυζωνικότητα και σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου 2013, 969.763 χρήστες είχαν πρόσβαση στο Internet (μέσω καρτών σε laptops), ενώ 4.412.039 χρήστες είχαν πρόσβαση, μέσω κινητών τηλεφώνων. Στα τέλη του 2013, οι συνδέσεις VDSL ήταν 48.878 έναντι 3.165 στο τέλος του 2012. Η δυνητική κάλυψη VDSL βασίζεται σε 187 κέντρα, τα οποία αναλογούν σε περισσότερους από το 69% των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας στη χώρα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ «οι διαμορφούμενες τεχνολογικές εξελίξεις και συνθήκες αγορών επιβάλλουν εγρήγορση σε όλα τα μέτωπα. Η εξέλιξη των ζητημάτων της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς (ενδεχόμενη εξάλειψη τελών περιαγωγής και διεθνών κλήσεων, ενιαία αδειοδότηση, Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς, κεντρική διαχείριση της διάθεσης του φάσματος, δικτυακή ουδετερότητα), αλλά και η εκρηκτική άνοδος της χρήσης έξυπνων κινητών τηλεφώνων και το Internet των πραγμάτων είναι ζητήματα που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο κανένα ρυθμιστή, όχι μόνο την ΕΕΤΤ, αλλά παγκοσμίως. Είναι ζητήματα που οδηγούν σε ένα εντελώς νέο τοπίο αγορών και μοντέλων συμπεριφοράς, ατόμων και επιχειρήσεων. Η ΕΕΤΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αυτές και θα τοποθετηθεί με ένα πενταετές σχέδιο δράσης, το οποίο ήδη άρχισε να συζητείται στην Ολομέλεια».