Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της βιομηχανίας της κινητής τηλεφωνίας κρούει με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα προς την αντιπρόεδρο και αρμόδια Επίτροπο για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, Neelie Kroes, το GSMA (παγκόσμια ένωση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας).
Όπως υπογραμμίζει το GSMA η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή του πλανήτη, όπου τα έσοδα της κινητής κινούνται πτωτικά – από 162 δις ευρώ το 2010 μειώθηκαν στα 142 δις ευρώ το 2013 – και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η Ευρώπη διατηρεί το μεγαλύτερο ρυθμό διείσδυσης της κινητής, περί το 80%.
Η επιστολή την οποία απέστειλε η γενική γραμματέας του GSMA Anne Bouverot συνυπογράφεται από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών:
- Timotheus Höttges, διευθύνων σύμβουλο της Deutsche Telekom,
- Christian Salbaing, πρόεδρο της Hutchison Whampoa Europe,
- Stéphane Richard, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Orange,
- Marco Patuano, διευθύνων σύμβουλο της Telecom Italia,
- César Alierta, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Telefónica,
- Hannes Ametsreiter, διευθύνων σύμβουλο της Telekom Austria Group,
- Jon Fredrik Baksaas, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Telenor Group και πρόεδρο του GSMA Board,
- Johan Dennelind, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της TeliaSonera,
- Jo Lunder, πρόεδρο της VimpelCom και
- Vittorio Colao, διευθύνων σύμβουλο του Vodafone Group.
Σύμφωνα με το GSMA «αν και η Ευρώπη θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα των κινητών επικοινωνιών, ουσιαστικά υστερεί έναντι άλλων περιφερειών του κόσμου στην ανάπτυξη της κινητής ευρυζωνικότητας, ιδιαίτερα σε υποδομές 4G. Ωστόσο, η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υποστηρίζεται από την πιο ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της πολιτικής για την επίτευξη μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες, θα επιτρέπει την καινοτομία και θα βοηθά στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στον τομέα των κινητών υπηρεσιών».
Στη συνέχεια της επιστολής το GSMA καταθέτει σειρά προτάσεων σε επιμέρους θέματα, μεταξύ των οποίων: Για τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου όπου ζητείται η εξάλειψη των παρωχημένων και περιττών κανονιστικών ρυθμίσεων, μεγαλύτερη εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και συνεπή εφαρμογή των κανόνων, ανεξάρτητα από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία. Για το φάσμα θεωρείται απαραίτητη μια ευρεία και τολμηρή μεταρρύθμιση των ρυθμίσεων για τη διαχείριση του.
Ακόμη ο κλάδος της κινητής ζητά να δοθεί στους παρόχους, με ισότιμους όρους, η ελευθερία να αναπτύσσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, που φέρνουν καινοτομία και σε επίπεδο δικτύου και σε επίπεδο υπηρεσιών, προκειμένου να προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες ενώ υπογραμμίζεται ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η ασφάλειας του διαδικτύου είναι θεμελιώδη ζητήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ παρόχων και καταναλωτών. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σημερινό συνονθύλευμα των κανονισμών, που θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματική και συνεπή προστασία των καταναλωτών σε ολόκληρη την ψηφιακή αλυσίδα» τονίζεται σχετικά.