Επένδυση ύψους 1,7 τρισ. ευρώ θα χρειαστεί να γίνει στην παγκόσμια βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο η χρηματοδότηση αυτή δε θα πρέπει να γίνει μόνο από τους επιχειρηματίες, καθώς και άλλοι παίκτες της αγοράς επωφελούνται από την εξασφάλιση ενός ισχυρού ευρυζωνικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με τον Jon Fredrik Baksaas, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Telenor και πρόεδρο του GSMA, στο επίκεντρο της βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια θα είναι τα προσωπικά δεδομένα, η συνδεδεμένη διαβίωση, το ψηφιακό εμπόριο και τα δίκτυα.
«Για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες κινήσεις σε αυτούς τους τομείς, θα πρέπει να γίνουν υπέρογκες επενδύσεις ύψους 1,7 τρισ. ευρώ ως το 2020», δήλωσε ο κ. Baksaas, σημειώνοντας πως: «πρόκειται για ένα ποσό ίσο με τον μισό προϋπολογισμό των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα πρέπει να επιτευχθούν μέσω συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, οι οποίες διατηρούν την ίδια άποψη με τους χρήστες, πως δηλαδή τα πάντα πρέπει να είναι ελεύθερα. «Η αίσθηση ότι τα πάντα είναι δωρεάν, είναι λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Ahmad Julfar, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Etisalat, συμφώνησε πως: «χρειάζεται συνεργασία και εποικοδομητική δέσμευση προκειμένου να βρεθεί το σωστό επιχειρηματικό μοντέλο για την υποστήριξη των μελλοντικών επενδύσεων και την ανάπτυξη. Ελπίζω ότι οι πάροχοι διαδικτύου θα έχουν τη σωστή νοοτροπία».
Ο κ. Julfar πρόσθεσε πως έχει την αίσθηση ότι τον τελευταίο καιρό οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και internet είναι όλο και περισσότερο διατεθειμένοι για θετικό διάλογο, καθώς όπως κατέδειξε: «Αυτό δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Νομίζω πως θα βρεθεί η χρυσή τομή στα επόμενα δύο χρόνια».
Ομόφωνη ήταν η άποψη τόσο των κ.κ. Julfar και Baksaas, όσο και των συναδέλφων τους Daniel Hajj, Διευθύνοντα Συμβούλου της America Movil και Chua Sock Koong, Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου της SingTel, πως θα υπάρξουν συνεχείς προκλήσεις από τους διαδικτυακούς παίκτες και ρυθμιστικές πιέσεις, ταυτόχρονα με τη συνεχιζόμενη «λεηλάτηση» της αγοράς τηλεπικοινωνιών από τις κυβερνήσεις για τα κρατικά έσοδα.
Σε μια προσπάθεια κατάδειξης της διαφοράς νοοτροπίας που υπάρχει ανάμεσα σε επενδύσεις προς τις OTT σε σύγκριση με τις επενδύσεις για τα δίκτυα, η Anne Bouverot, γενική διευθύντρια του GSMA, ανέφερε ως παράδειγμα τα 19 δισ. δολάρια που ετοιμάζεται να πληρώσει το Facebook για την εξαγορά του WhatsApp συγκριτικά με τα περισσότερα από 28,6 δισ. δολάρια που έχει επενδύσει διαχρονικά η Qualcomm στο R&D για προηγμένη κινητή τηλεφωνία.