Και όσο γίνονται προσπάθειες για την εξάπλωση των δικτύων σε ακάλυπτες ζώνες του πλανήτη, άλλο τόσο γίνονται προσπάθειες για την πύκνωση και την αύξηση της ταχύτητας στις δικτυακά ώριμες περιοχές οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι αστικές.
Και αν μιλάμε για δικτυωμένες πόλεις και κοινωνίες, στο μυαλό μας αμέσως έρχεται η Ericsson η οποία έχει διατυπώσει αυτό το όραμα τουλάχιστον εδώ και μία πενταετία και εργάζεται συστηματικά προς αυτή τη κατεύθυνση.
Χθες μάλιστα ο CEO της Hans Vestberg μας μίλησε για το Ericsson Radio Dot το οποίο πλέον έχει ωριμάσει και έχει κατακτήσει την αποδοχή της Αμερικάνικης αγοράς, ενώ παράλληλα Vodafone και Swisscom έκαναν το πρώτο βήμα.
Πρόκειται για ένα small cell -μεγέθους CD- που με πολύ χαμηλό κόστος δίνει τη δυνατότητα στους operators να πυκνώσουν την κάλυψη σε πολυσύχναστους χώρους και να δώσουν στους χρήστες συνεχή επαφή με το δίκτυο.
Μάλιστα τα Radio Dots, εκτός από δίκτυο κινητής φιλοξενούν και Wi-Fi, όντας πολυχρηστικά προκειμένου να καλύψουν περισσότερες localized εφαρμογές.
Όμως η πρόταση της Ericsson έχει και μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα «παρενέργεια» και είναι η λύση σε ένα θέμα που πέρυσι και λίγο πριν κλείσει τις πύλες του το ΜWC είχαμε επισημάνει.
Είχαμε γράψει ότι, ένα από τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν την αγορά σε νέα επίπεδα είναι το indoor location. Η δυνατότητα δηλαδή να εντοπίζεται η θέση ενός ατόμου με ακρίβεια εκατοστών και μάλιστα σε κλειστό χώρο, εκεί δηλαδή που είναι αόρατος στα παραδοσιακά δορυφορικά συστήματα εντοπισμού θέσης.
Φέτος είδαμε ότι με τη βοήθεια της Ericsson πλησιάζουμε με ταχύτητα σε αυτές τις υλοποιήσεις, αφού ένα πυκνό δίκτυο μπορεί να δώσει τη λύση σε υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης που ως τώρα φάνταζαν απίθανες. Όπως για παράδειγμα η θέση των προϊόντων στα ράφια του super market, θέσεις parking σε χώρους στάθμευσης, καταστήματα σε εμπορικά κέντρα και φυσικά την απόλυτη εφαρμογή που δεν είναι άλλη από το proximity marketing.
Κατά τα άλλα το περίπτερο της Ericsson ήταν εντυπωσιακό, παρουσίαζε πολλά case studies και έδειχνε το δρόμο για το μέλλον. Παρακολουθήσαμε μία επίδειξη για το 5G και μείναμε με ανοιχτό το στόμα από τις ταχύτητες που ανέφερε ο παρουσιαστής, την ταυτόχρονη διασύνδεση 1.000.000 συσκευών, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των Μ2Μ συσκευών που θα συνδέονται η οποία φτάνει τα 10 χρόνια! Δεν ξέρω αν όλα αυτά τα γίνουν το 2020 όπως λέει το πλάνο. Το βέβαιο είναι ότι εμείς στο κέντρο της Αθήνας δεν έχουμε 4G οπότε ας μη βιαζόμαστε.