«Αγκάθι» για να προχωρήσει μια συμφωνία εξαγοράς της hellas online (hol) από την Vodafone παραμένει η αποτίμηση της αξίας της προς εξαγορά εταιρείας.
Αυτό εκτιμάται μετά και την επίσημη απάντηση στις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τις συζητήσεις των δύο εταιρειών. Σε ανακοίνωση της Intracom Holdings προς το Χρηματιστήριο επιβεβαιώνεται ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και σημειώνεται λακωνικά ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι μορφές συνεργασίας».
Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις, γύρω από ένα τίμημα της τάξεως των 85 με 100 εκατ. ευρώ για το 57,24% της hol που έχει στην κατοχή της η Intracom Holdings. Το ποσό αυτό δεν είναι το μόνο που θα καταβάλλει η Vodafone στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την πλήρη εξαγορά της hol. Εφόσον η Vodafone αποκτήσει το ποσοστό της Intracom Holdings στη hol θα χρειασθεί στη συνέχεια να κάνει και δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της εταιρείας. Ακόμη, η hol έχει συνολικό δανεισμό 167,1 εκατ. ευρώ (στοιχεία 9μήνου 2013). Τα 115,5 εκατ. είναι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και τα 51,6 εκατ. βραχυπρόθεσμες. Επίσης έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια (9,4 εκατ. ευρώ) γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειασθεί και κεφαλαιακή ενίσχυση.
Σημειώνεται ότι η Vodafone συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της hol ήδη από τον Ιούλιο του 2009 με ποσοστό 18,43% και οι δύο εταιρείες από τα τέλη του ιδίου χρόνου συνεργάζονται στενά και σε εμπορικό επίπεδο λανσάροντας κοινά πακέτα υπηρεσιών.
Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν παραδέχονται πως ο λόγος που δεν τελεσφορούν οι συζητήσεις είναι το γεγονός ότι δεν βρίσκεται κοινός τόπος στο τίμημα. Στο χρονικό διάστημα που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν στιγμές που οι δύο πλευρές ήρθαν κοντά, χωρίς όμως να φθάσουν στην ολοκλήρωση συμφωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό η επιλογή τους να ανακοινώσουν χθες ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι μορφές συνεργασίας», ερμηνεύεται από στελέχη του χώρου των τηλεπικοινωνιών ότι σε αυτή τη φάση ακόμα όλα είναι ανοιχτά και τελικά αντί της εξαγοράς που αναμένει η αγορά, οι Vodafone – hol μπορεί να προχωρήσουν απλώς σε μια περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας τους.
Eξελίξεις όμως δεν αναμένονται μόνον αναφορικά με τις δύο προαναφερόμενες εταιρείες. Ανοιχτό είναι το μέτωπο που αφορά στη Forthnet στην οποία συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο έχουν τόσο η Wind (32,3%) όσο και η Vodafone (6,51%). Οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (η κάθε μια ξεχωριστά) δεν έχουν επίσης καταφέρει να συμφωνήσουν σε βασικές παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τον βασικό μέτοχο της Forthnet, την αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) και ως εκ τούτου η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Βεβαίως δεδομένο θεωρείται ότι διεργασίες γίνονται από όλες τις πλευρές, στο παρασκήνιο και με πολύ προσοχή για να μην γίνουν γνωστές στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Στη Forthnet πιθανότατα να έχουμε εξελίξεις αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της διοίκησής της με τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική). Και στην περίπτωσή της βασικό «αγκάθι» για οποιαδήποτε συμφωνία είναι ο δανεισμός της (περί τα 320 εκατ. ευρώ) ο οποίος επηρεάζει και την αποτίμηση της αξίας της.