Την κατακραυγή της αντιπολίτευσης, αλλά και διαφόρων οργανώσεων που μάχονται για την ελευθερία του λόγου και του internet προκαλούν οι αποφάσεις που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση, δηλαδή το κόμμα του Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία, το “χειρότερο” άρθρο που υπερψηφίστηκε στην τουρκική Βουλή είναι αυτό που επιτρέπει στις αρχές τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που θεωρούν ακατάλληλες εντός τεσσάρων ωρών και μάλιστα χωρίς δικαστική απόφαση.
Γενικά, ο νέος νόμος περί ίντερνετ στην Τουρκία επιτρέπει στις αρχές να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που “παραβιάζουν την ιδιωτικότητα” ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που κρίνεται “προσβλητικό ή ότι κάνει διακρίσεις”, χωρίς να έχουν εκ των προτέρων δικαστική εντολή. Επιτρέπει επίσης στις αρχές να εξουσιοδοτούν τις εταιρίες που προμηθεύουν τις υπηρεσίες Ιντερνετ να αποθηκεύουν δεδομένα για δύο χρόνια από τις σελίδες που έχει επισκεφθεί κάθε χρήστης.
Βέβαια ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί προσωπικών δεδομένων και ενδεχόμενα να προκαλέσει αντιδράσεις όπως είχε συμβεί και με τις σκέψεις της τουρκικής κυβέρνησης να “κλείσει” το Twitter εντός των συνόρων της, την περίοδο που γίνονταν οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Τότε η απάντηση από την Ε.Ε. προς την Τουρκία είχε δοθεί μέσω ενός tweet από τον αρμόδιο Επίτροπο, το οποίο την ενημέρωνε ότι αν κλείσει το Twitter, καταστρατηγεί θεμελιώδη δικαιώματα.