To internet και οι τηλεπικοινωνίες προδιαγράφουν τις επαγγελματικές και οικονομικές προοπτικές του άμεσου μέλλοντος, σύμφωνα με δύο έρευνες που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η πρώτη αφορά έρχεται από την Barclays Employers Survey και αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών θα δώσει στο τρέχον έτος τις περισσότερες θέσεις εργασίας από οποιονδήποτε άλλον στη χώρα. “Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες φαίνεται ότι άρχισαν να επενδύουν στους ανθρώπους” σχολιάζουν οι αναλυτές, με τα δεδομένα να αναφέρουν ότι το 77% των σχετικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο προτίθενται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, την ώρα που στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, το ίδιο ποσοστό φτάνει μόλις το 49%.
Επίσης στο χώρο των τηλεπικοινωνιών φέτος θα γίνουν και αυξήσεις στους μισθούς, σύμφωνα με την έρευνα, μετά μάλιστα από μία μακρά περίοδο παγώματος. Επιπλέον ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι ο πλέον ελαστικός στα ωράρια των εργαζόμενων, ενώ αυξητικά κινείται και η “εργασία από το σπίτι” η οποία πλέον λογίζεται ως πλήρης απασχόληση και όχι part-time.
Η έταιρη έρευνα έρχεται από την Cisco και παρουσιάστηκε στο CES2014. Αυτή η έρευνα που παρουσιάστηκε από τον CEO της Cisco John Chambers, υποστηρίζει ότι το 2014 είναι η χρονιά κατά την οποία θα εγκαθιδρυθεί το Internet of Everything, το οποίο αποτελεί την μετεξέλιξη του Internet of Things και αναμένεται να σώσει την παγκόσμια οικονομία ή έστω να της αποφέρει σημαντικά savings.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cisco, η χρήση του Internet of Everything, που φυσικά πατάει πάνω στην τεχνολογία cloud θα αποφέρει την εξοικονόμηση 4.6 τρις δολαρίων στα επόμενα δέκα χρόνια. Το Internet of Everything αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, να λύσει τα χέρια πολλών πολιτών, να δημιουργήσει καλύτερη εξυπηρέτηση στο δημόσιο τομέα και φυσικά λέγοντας Internet of Everything μιλάμε για την αλληλεπίδραση όλων με όλα και όλους (ανταλλαγή δεδομένων από ανθρώπους, κτίρια, διαδικασίες, αντικείμενα). Στην παρουσίαση του μάλιστα ο John Chambers ανέφερε και το παράδειγμα της Βαρκελώνης, που είναι η πιο “έξυπνη” πόλη στον κόσμο έχοντας εφαρμόσει το Inernet of Everything σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μια εκτίμηση της Cisco: Οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να κερδίσουν 682 δισ δολάρια σε αξία με την εφαρμογή λύσεων του Internet of Everything σε διαδικασίες όπως συντήρηση γεφυρών, μεταγωγές κρατουμένων, διαχείριση χρόνιων ασθενειών και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, κι αυτό γιατί στο υπολογιστικό νέφος (cloud) θα κυκλοφορούν όλα αυτά τα δεδομένα και πολλά άλλα ακόμη, τα οποία συνδυαστικά θα οδηγούν σε προβλέψεις οι οποίες εν τέλει είναι και το κλειδί στην εξοικονόμηση πόρων, χρημάτων και ενέργειας.
Πέρα όμως από την εξοικονόμηση πόρων, το Internet of Everything αναμένεται να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας καθώς προϋποθέτει, αλλά και επιβάλλει την περαιτέρω ανάπτυξη του cloud computing (σε επίπεδο λογισμικού και υποδομών).