Στην ουσιαστική του φάση περνά στο τέλος της επόμενης εβδομάδας (Παρασκευή 30 Ιανουαρίου) ο διαγωνισμός για τους παρόχους δικτύου τηλεόρασης με την υποβολή στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι πέραν της Digea θα υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος, πιθανότατα ούτε καν περιφερειακά κανάλια.
Μάλιστα, εκπρόσωποι των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών ζητούν την αναστολή του διαγωνισμού και την ουσιαστική αλλαγή του, ενώ δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου αλλού χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας, όπως και την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Αν δεν παρουσιαστεί ενδιαφερόμενος για τις περιφερειακές άδειες θα υποχρεωθεί να τις πάρει ο πάροχος δικτύου τηλεόρασης εθνικής εμβέλειας.
Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω εξελίξεις ενδιαφέρουν την τηλεπικοινωνιακή αγορά και αυτό όχι μόνον εξαιτίας του ψηφιακού μερίσματος. Εφόσον υπάρξει ο πάροχος δικτύου τηλεόρασης θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνδρομητική τηλεόραση Nova (πιθανώς και για τον ΟΤΕ) να σταματήσει να διαθέτει τις υπηρεσίες της μέσω των ακριβών δορυφόρων. Θα μεταφέρει το σήμα της μέσω του επίγειου ψηφιακού δικτύου που θα ολοκληρώσει ο ανάδοχος του διαγωνισμού της ΕΕΤΤ. Κάτι τέτοιο θα ελαφρύνει το κόστος της συνδρομητικής τηλεόρασης και πιθανώς να είναι η αφορμή για την είσοδο νέων «παιχτών» στην αγορά αυτή αφού με την ψηφιακή μετάδοση θεωρητικά δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών. Αντίθετα, έτσι όπως έχει δομηθεί ο διαγωνισμός, ο πάροχος δικτύου τηλεόρασης θα έχει σημαντική χωρητικότητα προς διάθεση, περιεχόμενο δεν υπάρχει.
Τα παραπάνω προσμετρούνται στο προς διαμόρφωση νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες (εξελίξεις με τη Forthnet) ειδικά όταν η σχέση των τηλεπικοινωνιών με την τηλεόραση γίνεται στενότερη, με τη σύγκλιση των διαφόρων μέσων μετάδοσης – συσκευών (τηλεόραση, υπολογιστής, ταμπλέτες και smartphone) ώστε ο χρήστης να έχει διαθέσιμο το περιεχόμενο που επιθυμεί κάθε στιγμή και σε όλες τις συσκευές του.
Ανασταλτικός παράγοντας ωστόσο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για το περιεχόμενο. Αυτό συμπεριλαμβάνει φυσικά και την περιβόητη αδειοδότηση των υφιστάμενων καναλιών που εξακολουθεί να παραμένει στα συρτάρια των αρμοδίων και πιθανώς να παραμείνει για πολύ ακόμα, εφόσον η χώρα εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.