Διαβασμένος περί του αντικειμένου που θα διαχειριστεί εμφανίστηκε (την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κώστας Λουρόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «τσουνάμι» θετικών εξελίξεων όσο αφορά την ευρυζωνικότητα, υπονοώντας ότι είναι αποφασισμένος να «τρέξει» τα θέματα, ενώ ανέφερε ως προτεραιότητά του τον διάλογο με την αγορά.
Κατά τη διαδικασία παρουσίασης των τριών επικεφαλής της ΕΕΤΤ στη Βουλή – εξετάστηκαν και οι δύο αντιπρόεδροι, ο επί των τηλεπικοινωνιών Νίκος Παπαουλάκης και ο επί των Ταχυδρομείων Κωνσταντίνος Δεληκωστόπουλος – που όπως είναι γνωστό πραγματοποιήθηκε έπειτα από αναβολές πολλών εβδομάδων και ενώ η θητεία της προηγούμενης Ολομέλειας έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου, ο κ. Λουρόπουλος αναφέρθηκε στην προηγούμενη εμπειρία του, ενώ εξήγησε λεπτομερώς γιατί δεν υπάρχει ασυμβίβαστο με την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκεί.
Μάλιστα ήταν και αρκετά παραστατικός όταν σε μια αποστροφή του λόγου του αναρωτήθηκε: «Θέλουμε να βάζουμε ανθρώπους επικεφαλείς, οι οποίοι να έχουν ακαδημαϊκά προσόντα ή θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν …βρέξει τον ποπό τους για να πιάσουν ψάρια;»
Η νέα Ολομέλεια της ΕΕΤΤ θα αναλάβει τα καθήκοντά της τις επόμενες ημέρες καθώς πρέπει να οριστούν και τα υπόλοιπα μέλη και ο διορισμός τους να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η παρουσία τους στην προαναφερόμενη Επιτροπή της Βουλής δεν είχε το χαρακτήρα της έγκρισής τους αφού ακόμα και αν δεν ψηφίζονταν από την πλειοψηφία αν η κυβέρνηση επέμενε ο διορισμός τους θα γινόταν. Ωστόσο να σημειωθεί ότι την υποψηφιότητα του κ. Λουρόπουλου στήριξε μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών» (ΣΥΡΙΖΑ) ή ψήφισαν «λευκό» (ΚΚΕ). Από την κυβερνητική γραμμή διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος ψήφισε παρών και ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος που απείχε από την ψηφοφορία.
Αρκετή συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της εξέτασης για το θέμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του νέου προέδρου της ΕΕΤΤ ο οποίος το 1999 ίδρυσε εταιρεία πληροφορικής, την «On Integration ΑΕ. Απαντώντας αναφορικά με το θέμα αυτό ο ίδιος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η εταιρεία του δεν εποπτεύεται από την ΕΕΤΤ, στα 14 χρόνια λειτουργίας της ουδέποτε είχε κάποια συναλλαγή με την Επιτροπή, αλλά και ότι οι νομικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται κανένα ασυμβίβαστο. Πάντως όπως επίσης είπε ο ίδιος «θα αποξενωθώ πλήρως από τη σχέση μου με την εταιρεία αυτή».
Κατά τα άλλα έχουν ενδιαφέρον τα όσα δήλωσε ο κ. Λουρόπουλος για τον εαυτό του:
– «Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, έχω σήμερα 35 χρόνια εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε καίριες θέσεις. Οι σπουδές μου είναι οικονομολογικές, με ειδίκευση στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα όμως, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, η επαγγελματική μου εξειδίκευση είναι ο τομέας της τεχνολογίας και της πληροφορικής, μάλιστα, έχω γράψει ένα βιβλίο, το 2010, με αφορμή την κρίση. Αναλύει τη συμμετοχή της τεχνολογίας και της πληροφορικής στην κρίση. Η κρίση είχε διάφορες αιτίες, μία από αυτές ήταν, η εξάπλωση της τεχνολογίας. Θα σας πω απλά ένα παράδειγμα, τη δυνατότητα που είχε ο κάθε πολίτης στο κόσμο, να παίζει με παράγωγα προϊόντα και αυτή τη δυνατότητα του τη παρείχε, το internet, η επικοινωνία, τη δυνατότητα που είχε δηλαδή, να κάνει τέτοιες συναλλαγές. Στο βιβλίο μου, αναλύω τις επιπτώσεις αυτών των τεχνολογικών δυνατοτήτων και ταυτόχρονα το μισό βιβλίο, μαθαίνει και δίνει διδάγματα, το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα την τεχνολογία ούτως ώστε, να μην ξαναπέφτουμε συνεχώς σε νέες κρίσεις αυτού του είδους.»
– Σε άλλο σημείο με αφορμή ερωτήσεις βουλευτών: «Είμαι 61 ετών, χωρίς να είμαι πλούσιος, έχω λύσει τα βιοποριστικά μου θέματα και αισθάνομαι ότι η πατρίδα είναι σε κίνδυνο. Αντί να κάθομαι στον καναπέ, να παρακολουθώ την καταστροφή της, σηκώνω τα μανίκια μου και κάνω κάτι. Με αυτό το πνεύμα, πήγα στον ΟΠΑΠ. Η πορεία μου εκεί θα αξιολογηθεί, από άλλες διαδικασίες. Όσον αφορά την ΕΕΤΤ σας διαβεβαιώνω ότι δεν είμαι άσχετος, όσον αφορά τα θέματα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, σε αυτά δουλεύω μια ζωή, δεν είμαι απλώς σύμβουλος, έχω λερώσει τα χέρια μου κάνοντας δουλειές, ξέρω τι σημαίνει εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Δεν είμαι Καθηγητής Πανεπιστημίου, αλλά ξέρω πού πάνε αυτές οι εφαρμογές.»
– «Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν έχω καμία, μα καμία άλλη επιδίωξη, ούτε πολιτική, ούτε βιοποριστική. Δεν περιμένω να ζήσω από αυτή τη δουλειά. Είναι, καθαρά, μία προσφορά, να σηκώσω τα μανίκια. Στον ΟΠΑΠ δούλευα 18 ώρες την ημέρα καθημερινά, επί 14 μήνες, μηδενός εξαιρουμένων των Σαββάτων και των Κυριακών. Πάρα πολλή δουλειά, ήταν ένα καθήκον και τίποτα άλλο. Δεν ήταν βιοπορισμός.»
Ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤΤ όπως επίσης είπε πως πιστεύει ότι «έχω τη δυνατότητα να μεταφέρω στην Επιτροπή την εμπειρία μου από την αγορά και το τι ζητάει η αγορά. Επίσης, τι ζητάει, κυρίως, ο καταναλωτής, τι ζητάνε οι πολίτες, οι χρήστες της Τεχνολογίας, που μπορεί να είναι η Κυβέρνηση ή οι επιχειρήσεις, ούτως ώστε να αξιοποιήσουμε την Τεχνολογία προς όφελος της κοινωνίας, να μειώσουμε το ψηφιακό χάσμα, να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στη γνώση. Όπως ξέρετε η γνώση συμβάλλει στη δημιουργία και πιο ενημερωμένων πολιτών και, κατ’ επέκταση, στη διεύρυνση της Δημοκρατίας» κατέληξε στο σημείο αυτό.
Ρωτήθηκε για τις προτεραιότητες και ως πρώτη φυσικά ανέφερε τη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάδειξη του παρόχου δικτύου τηλεόρασης. Στη συνέχεια μίλησε για τη δημοπρασία των 3,4 έως 3,8GHz, για την επικαιροποίηση της μελέτης του ψηφιακού μερίσματος και τη συγγραφή τεύχους προκήρυξης μετά από δημόσια διαβούλευση, την επέκταση του VDSL και την πραγματοποίηση διαλόγου με την αγορά.
Απαντώντας στο ερώτημα για το τι φταίει και η χώρα μας δεν έχει την επιθυμητή διείσδυση στην ευρυζωνικότητα σημείωσε πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη υποδομών, ενώ προέβη σε μια διαπίστωση η οποία έχει ενδιαφέρον. Είπε λοιπόν τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μία διαφορά σε σχέση με τις ΗΠΑ. Εάν δεχθούμε ότι οι ΗΠΑ είναι πρωτοπόρες στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι ΗΠΑ βάζουν γρήγορα τεχνολογίες στην αγορά διότι, έρχονται και ρυθμίζουν τις τεχνολογίες μετά. Η Ευρώπη – και δεν παίρνω θέση υπέρ ή κατά – πρώτα ρυθμίζει και μετά εισάγει τεχνολογίες. Αντιλαμβάνεστε την ευθύνη που έχουμε ως ρυθμιστική αρχή να προβλέψουμε σωστά την τεχνολογική εξέλιξη, ώστε να την ρυθμίσουμε νωρίς για να την υλοποιήσουμε γρήγορα. Αυτό μας βάζει διπλή δουλειά σε σχέση με την υλοποίηση νέων τεχνολογιών. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να προβλέψουμε και να μην είμαστε Επιμηθείς, αλλά να είμαστε Προμηθείς των εξελίξεων…»
Τη συνέχεια θα την παρακολουθήσουμε όλοι μαζί μέσα από τα πεπραγμένα της ΕΕΤΤ υπό τη νέα της διοίκηση.