του Ηλία Αραβαντινού
O Ευρωπαϊκός Επίτροπος της ψηφιακής ατζέντας Neelie Kroes ανακοίνωσε επίσημα την δημιουργία Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) 5ης γενιάς στη Eυρωπαϊκή Ένωση με συγκεκριμένη τελετή στις 17 Δεκεμβρίου. Αυτό αποτελεί και μέρος ενός μακροχρόνιου σχεδίου που στοχεύει στην εξέλιξη της κινητής τεχνολογίας επόμενης γενιάς.
Συγκεκριμένα τον επόμενο χρόνο, ο στόχος θα είναι η μετατροπή της 5G ΣΔΙΤ σε μια κοινότητα που θα βοηθήσει τις Βρυξέλλες να προχωρήσει με την ερευνητική φάση της 5G ανάπτυξης, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 2 χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημος και γενικότερα αποδεκτός ορισμός του 5G, αφού άλλοι το ορίζουν σαν μια τεχνολογία multi gigabit ταχύτητας (Huawei) σαν την LTE-A (Long Term Advanced), ενώ άλλοι όπως η Ericsson το περιγράφει μάλλον σαν μια τεχνολογική σύγκλιση με άμεσο κοινωνικό όφελος σε μια δικτυωμένη κοινωνία που παρέχει την απαραίτητη υποδομή για την ομαλή προσαρμογή οποιασδήποτε υπηρεσίας. Παρ’ όλα αυτά αν το 5G θα είναι μια νέα τεχνολογία πρόσβασης στο Internet είναι μια ανοιχτή ερώτηση, που η κοινότητα αναμένεται να δώσει την απάντηση και να πάρει θέση.
H 5G τεχνολογία αναμένεται πολυδιάστατη με στόχο να εκπληρώσει μάλλον αυτά που δεν κατάφερε η πολυ-υποσχόμενη και τρέχουσα 4η γενιά:
- συνεχή και απανταχού διαθεσιμότητα
- αδιάλειπτη διαλειτουργικότητα
- υψηλής χωρητικότητας κινητά δίκτυα
- περισσότερο λογισμικό και virrual λειτουργίες δικτύων
- software defined network (SDN) με στόχο την ταχύτερη και φθηνότερη παροχή νέων δικτύων και υπηρεσιών.
Η Huawei ($600εκ μέχρι το 2020 σε έρευνα) και Samsung (σε προηγούμενο άρθρο μου) έχουν κάνει ήδη τις ανακοινώσεις τους εντός του 2013, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα της συγκεκριμένης περιοχής , αναμένοντας την επίσημη λειτουργία των 5G δικτύων το 2020, φτάνοντας στο ζενίθ τους το 2040. Πάντως για να εξελιχθεί και να υιοθετηθεί ένα δίκτυο επόμενης γενιάς χρειάζεται περίπου μια δεκαετία.
Η Ασία έχει τα πρωτεία όχι μόνο στην LTE διάχυση αλλά απ’ ότι φαίνεται και στα 5G δίκτυα αφού η NTT DoCoMo ανακοίνωσε την 5G διαθεσιμότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο . Πρόκεται για 1000 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σύμφωνα με τον Γιαπωνέζο πάροχο που αναμένεται να επιτευχθεί με χρήση μεγάλων τμημάτων (blocks) φάσματος υψηλής συχνότητας σε συνδυασμό με την MIMO τεχνολογία.
Σε αναμονή λοιπόν των εξελίξεων παρακολουθώντας στενά τις ανακοινώσεις της συγκεκριμένης 5G κοινότητας που αναμένεται να δώσει πολλές απαντήσεις στην τεχνολογική κοινότητα αλλά και να διαμορφώσει το μέλλον της κινητής και δικτυακών υπηρεσιών της επόμενης γενιάς κοινωνίας.