Η PCCW Global, είναι ένας διεθνής όμιλος εταιρειών που ίσως για μερικούς είναι άγνωστος. Ο μόνος λόγος όμως είναι ότι η ίδια η πολιτική του ομίλου είναι να διατηρεί χαμηλό προφίλ.
H PCCW, ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών του Χονγκ Κονγκ και άρα ότι λέμε, έχει Κινέζικες διαστάσεις σε επίπεδα μεγέθους, οικονομικής ευρωστίας και τεχνολογίας, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.
Αν θέλαμε να συνοψίσουμε, θα λέγαμε ότι η PCCW Global παρέχει σύνδεση φωνής και δεδομένων σε πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς και διασύνδεση άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζητήσαμε από τον Πέτρο Μαυροειδή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της PCCW Global Hellas να μας αναλύσει τις δραστηριότητες και τις προοπτικές της PCCW στην νότια εσχατιά της Βαλκανικής Χερσονήσου.
I-C: Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η PCCW Global στην Ελλάδα;
H PCCW Global Hellas δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών σε Εταιρείες (corporate) αλλά και σε Παρόχους/ Συνεργάτες (wholesale).
Πιο συγκεκριμένα, σε εταιρικούς πελάτες προσφέρονται:
- Υπηρεσίες Διεθνών κυκλωμάτων διασύνδεσης μέσω του παγκόσμιου δικτύου IP/MPLS το οποίο εκτείνεται σε 120 χώρες και σε 1800 και πλέον πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
- Υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο, για μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις όντας Tier-1 πάροχος στις υπηρεσίες Internet
- Value added Services όπως
- High Definition Videoconference
- Hosted PBX services
- Managed Firewall Services
- Cloud Computing services
- Content Delivery Services
- Υπηρεσίες Συνεγκατάστασης σε κόμβους μας
- Υπηρεσίες δορυφορικής διασύνδεσης:
- με απομακρυσμένα σημεία όπου εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων υποδομών οπτικών ινών, δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας.
- Στο διαδίκτυο, πάνω σε πλοία (maritime VSAT), που κινούνται παγκοσμίως με στόχο την επικοινωνία τους με τα Κεντρικά Γραφεία στην Ελλάδα αλλά και την εξυπηρέτηση υπηρεσιών φωνής, internet café στο πλήρωμα, Global TV κ.ά.
Όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών σε άλλους παρόχους, προσφέρουμε:
- Υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο, για μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις όντας Tier-1 πάροχος στις υπηρεσίες Internet
- Υπηρεσίες φωνής
- Διεθνή κυκλώματα για τα δίκτυα κορμού των παρόχων (SDH, Layer-1)
- Cloud Computing services
- Υπηρεσίες Συνεγκατάστασης σε κόμβους μας (VPOP arrangement)
I-C: Υπάρχουν έργα στη χώρα, στα οποία η PCCW Global, φιλοδοξεί να συμμετέχει;
Η PCCW Global πάντα ενδιαφέρεται για έργα προστιθεμένης αξίας στις χώρες που δραστηριοποιείται. Παρακολουθούμε στενά τα έργα που αναμένονται στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα και έχουν προαναγγελθεί (Σύζευξης, Λευκές Ζώνες, FTTH) και μελετούμε τις προϋποθέσεις συμμετοχής μας. Θεωρούμε παράλληλα ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν αυτά τα έργα το συντομότερο δυνατόν ώστε να δοθεί μια νέα ώθηση στην τοπική αγορά των τηλεπικοινωνιών, καθώς και στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους τελικούς πελάτες. Επιπρόσθετα κάποια από τα έργα διευκολύνουν την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ παρόχων, κάτι που θεωρούμε ότι είναι πλέον απαραίτητο για την περαιτέρω ανάπτυξη. Γενικά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Έργα σαν τα ανωτέρω λειτουργούν ευεργετικά στην δημιουργία ενός κλίματος που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι.
I-C: Θεωρείτε ότι η κατασκευή υποδομών ευρυζωνικών δικτύων θα πρέπει να βασιστεί σε συνεργατικά μοντέλα;
Είναι θεμέλιος λίθος της εμπορικής και επιχειρηματικής στρατηγικής μας η δημιουργία, στήριξη και ανάπτυξη συνεργασιών. Οι εποχές των αυτοδύναμων σχημάτων έχουν περάσει ανεπστρεπτί. Οι πιέσεις που δέχονται οι βασικοί οικονομικοί δείκτες των περισσότερων παρόχων δεν επιδέχονται παρερμηνείας. Δεν είναι εφικτή η διατήρηση (ή αύξηση) της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας με την διατήρηση ίδιων μοντέλων οργάνωσης και λειτουργίας μιας εταιρείας. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η κατασκευή των υποδομών είναι από τα μεγαλύτερα cost elements και σε επίπεδο capex αλλά και opex. Η ανάπτυξη συνεργατικών μοντέλων είναι λοιπόν επιτακτικά επίκαιρη. Τα μοντέλα συνεργασίας μπορεί να πάρουν πολλές μορφές. Μπορεί να είναι ένα swap deal μεταξύ παρόχων για υποδομές ανά την Ελλάδα, μπορεί να είναι η κατασκευή κοινών υποδομών ή ακόμα και η κοινή αγορά υποδομών. Κύρια σημασία έχει η μείωση του κόστους που δεν επηρεάζει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών . Βεβαία μην παραβλέπουμε το ότι το πρόβλημα διαχρονικά ήταν, είναι και ελπίζω να μην είναι για πολύ ακόμα, η στενόμυαλη πεποίθηση που επικρατεί, ότι δύναμη ενός παρόδου είναι η δημιουργία υποδομών, ενώ η πραγματική δύναμη είναι η δημιουργία και διατήρηση των πελατών. Διαφορετικά θα μείνουν μονό οι υποδομές αλλά χωρίς πελάτες ,όπως έχει συμβεί πολλές φόρες στο πρόσφατο παρελθόν.
I-C: Μεγάλη κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό για τον διαχωρισμό των παρόχων, σε παρόχους δικτύου και παρόχους υπηρεσιών που υπενοικιάζουν bandwidth. Θεωρείτε αυτό το μοντέλο περισσότερο υγιές;
Όπως προανέφερα, οι συνεργασίες είναι επιβεβλημένες ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή. Ο διαχωρισμός των παρόχων όπως αναφέρετε είναι και αυτό μια μορφή εμπορικής συνεργασίας. Είναι πλέον σαφές ότι η συντήρηση και ανάπτυξη των δικτύων με ταυτόχρονη συντήρηση και ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών, προϋποθέτει υψηλά budget που δεν είναι καθόλου σίγουρο αν μπορούν να βρεθούν με τα σημερινά χαμηλά ποσοστά κέρδους. Η έλλειψη budget λοιπόν, οδηγεί νομοτελειακά σε πάγωμα της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών. Είναι λοιπόν σαφέστατα πιο υγιής ο διαχωρισμός δικτύου και υπηρεσιών, αφού επιτρέπει αφενός στους υπάρχοντες παρόχους που έχουν ήδη υποδομές να επικεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους (και το budget) στην περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών τους και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών πάνω στα υφιστάμενα δίκτυα τους, και αφετέρου στην δημιουργία νέων παροχών που θα αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές με άμεσο αποτέλεσμα το άνοιγμα νέων αγορών και προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων σε όλο το φάσμα των πελατών.
I-C: Αναλυτές ισχυρίζονται ότι η διείσδυση της ευρυζωνικότητας, οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Φυσικά και ναι. Η ευρυζωνικότητα και η αύξηση της διείσδυσης της, ανάλογα με την οικονομία της κάθε χωράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την αύξηση της παραγωγικότητας (σε ανεπτυγμένες χώρες με βιομηχανία) με την μορφή π.χ. ευκολίας στην εργασία από το σπίτι, είτε στην αύξηση του ΑΕΠ (σε αναπτυσσόμενες χώρες με προσανατολισμό τις υπηρεσίες ) με την μορφή π.χ. E-commerce τοπικών προϊόντων, τουριστικών υπηρεσιών κ.ά. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα όπου υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο στην ανάπτυξη και χρήση νέων υπηρεσιών, η προσφορά ευρυζωνικοτητας σε όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος του πληθυσμού, θα βοηθήσει στην δημιουργία και προώθηση νέων υπηρεσιών σε μεγαλύτερο κομμάτι αγοράς ιδιαίτερα στο εξωτερικό με ταυτόχρονο αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ. Επιπλέον λόγω της μορφολογίας της Ελλάδος, η προσφορά ευζωνικών υπηρεσιών σε μικρά νησιά ή ορεινές περιοχές, θα βοηθήσει πολύ στην απόφαση επαναπατρισμού πληθυσμού σε αυτές της περιοχές με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων γεωργικών, κτηνοτροφικών και τουριστικών υπηρεσιών που οδηγεί αυτόματα σε αύξηση του ΑΕΠ.
Παράλληλα όμως με την αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, βοήθεια και υποστήριξη στην ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών με καθαρή στόχευση και στρατηγική την αύξηση του ΑΕΠ.
I-C: Η έννοια του cloud στις επιχειρήσεις, διαφημίζεται ως πανάκεια για την αύξηση της παραγωγικότητας. Ποιες είναι οι παράμετροι οι οποίοι θα πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες σχεδιασμού της υλοποίησης του cloud για τις επιχειρήσεις;
Είναι γεγονός ότι η έννοια του cloud προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα από την αύξηση της παραγωγικότητας μέχρι τη μείωση του λειτουργικού κόστους, ανάλογα με τη μορφή της επιχείρησης, τη συγκυρία, τις υπηρεσίες cloud αλλά ακόμα και την ίδια τη χώρα. Γιατί οι δαπάνες των επιχειρήσεων παγκόσμια αυξάνονται σε υπηρεσίες cloud κάθε χρόνο, παρά τους προβληματισμούς για την ασφάλεια αλλά και τις δυσκολίες διαχείρισης. Οι παράμετροι για μια επιχείρηση για την υιοθέτηση Cloud υπηρεσιών θα πρέπει να είναι η ευελιξία στην ανάπτυξη των υπηρεσιών, η διαθεσιμότητα των δεδομένων και των υπηρεσιών, η άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες η μείωση του λειτουργικού κόστους και φυσικά τα εχέγγυα του παρόχου. Η PCCW Global σχεδιάζει τις υπηρεσίες cloud που προσφέρει στους επιχειρησιακούς πελάτες της με γνώμονα πάντα τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, και επιπρόσθετα τις αυξημένες δυνατότητες στην ασφάλεια των δεδομένων, την δυνατότητα custom made solution για κάθε πελάτη και φυσικά την εγγύηση μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας.
H PCCW Στην Ευρώπη
Η Ευρώπη για το παγκόσμιο δίκτυο της PCCW, έχει κομβικό ρόλο τόσο λόγω της θέσης της ηπείρου, όσο και της πολύποικιλότητας των αναγκών των 20 και πλέον κρατών της.
Η PCCW, συνδέει την Ευρώπη με την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία μέσω MPLS, IP και υπηρεσίες VoIP, πάνω από ένα αξιόπιστο διεθνές δίκτυο που εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις και τους παρόχους υπηρεσιών σε ολόκληρη την ήπειρο και την Συνομοσπονδία των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).
Απαντώντας σε μια καθολική ανάγκη των επιχειρήσεων να μειώσουν το κόστος ταξιδιού, PCCW Global προσφέρει επίσης υψηλής ευκρίνειας βίντεο – conferencing σε όλη την Ευρώπη, με τη δυνατότητα επέκτασης των υπηρεσιών προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η παρουσία της PCCW σε επίπεδο πωλήσεων επί Ευρωπαϊκού εδάφους υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα και τη Ρωσία. Σε επίπεδο φυσικών υποδομών, η PCCW Global, διατηρεί μια ευρωπαϊκή σπονδυλική στήλη γραμμών και κόμβων που συνδέει, μέσω διαφόρων και ασφαλών καλωδιακών διαδρομών, όχι μόνο τις χώρες-μέλη της ηπείρου, με τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τις ΗΠΑ
Από την πλευρά της δορυφορικής σύνδεσης, η PCCW Global, διαθέτει ανερχόμενη ζεύξη από σημεία δορυφορικής σύνδεσης στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Δανία, εμπλουτίζοντας τις επιλογές που διαθέτει για τη δρομολόγηση των και διεκπεραίωση των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των πελατών της.
Επιπλέον, η PCCW Global προσφέρει Ethernet – over – SDH και υπηρεσίες Ethernet MPLS Layer 2 που γεφυρώνουν τις τοπικές υπηρεσίες σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.