Μετά τη δήλωση του Jari Airkko (επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της IETF και μηχανικού στην Ericsson Research) που υποστήριξε ότι η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι και πολιτικό ζήτημα, μία ακόμη δήλωση έρχεται στο φως για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
Η δήλωση έρχεται από τον Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι που είναι γνωστός και ως ο “πατέρας του Διαδικτύου” καθώς είναι ο δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού, του γνωστού σε όλους μας www (World Wide Web). O Mr “www” λοιπόν, τόνισε ότι το Ίντερνετ κινδυνεύει από ένα κύμα ογκούμενης παρακολούθησης και λογοκρισίας και επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ιδιωτικότητα, στην έκφραση της γνώμης και τη συνάθροιση online.
Οι δηλώσεις του Σερ Τιμ Μπέρνερσ-Λι έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας του Ιδρύματος Παγκόσμιος Ιστός, σχετικά με την παγκόσμια λογοκρισία στο Διαδίκτυο από την οποία ένα θετικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παροτρύνουν τους χρήστες του ίντερνετ να οργανωθούν και να καταγγείλουν τις κυβερνητικές ατασθαλίες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Το δυσάρεστο εύρημα της έρευνας είναι το 94% των χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του Ιδρύματος δεν διαθέτουν επαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις κρατικές υποκλοπές στο Internet, ενώ το 30% των κρατών μπλοκάρει ή φιλτράρει το πολιτικό περιεχόμενο.
Η Ελλάδα πάντως βρίσκεται στην 26η θέση του δείκτη Web Index για το 2013 και γενικά θεωρείται μία από τις χώρες όπου το διαδίκτυο είναι κατ’ εξοχήν ελεύθερο και ανοικτό για την έκφραση απόψεων.
Στην υποκατηγορία «Freedom and Openness» η χώρα μας βαθμολογείται με 80 μονάδες, καταλαμβάνοντας τη 12η θέση διεθνώς.