Του Ηλία Αραβαντινού
Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι το Internet of Things (IoT), πρόκειται για ένα οικοσύστημα που αποτελείται από οποιαδήποτε συσκευή (αισθητήρας, ταμπλέτα κλπ) διασυνδεδεμένη στο Internet και από όπου ανιχνεύουμε και συγκεντρώνουμε δεδομένα που στη συνέχεια τα μεταφέρουμε στο σύννεφο (cloud). Από τη στιγμή που θα φτάσουν στο σύννεφο θα γίνει επεξεργασία και θα σταλούν πίσω στο χρήστη, μέσα από μια “Big Data” επεξεργασία, σε μορφή “Small Data” και χρήσιμης πληροφορίας που θα επιτρέπουν στον τελικό χρήστη να παίρνει αποφάσεις. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα υπάρχουν 20 δις IoT συσκευές ενώ οι προβλέψεις της αγοράς εκτιμούν ότι θα ανέλθουν στα 1.5 τρις το 2020.
Η Samsung λοιπόν ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργία ένας ανοικτού οικοσυστήματος, με τη βοήθεια του SAMI ((Samsung Αρχιτεκτονική για Πολυτροπικές Αλληλεπιδράσεις), ενός διαδραστικού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης παρόμοιο με το Siri της Apple αλλά σε πολύ πιο προχωρημένη μορφή. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο συγκεντρώνει δεδομένα στο σύννεφο από τους αισθητήρες οποιοδήποτε τύπου ή μάρκας των IoT συσκευών. Αυτή η ανοιχτή πλατφόρμα θα επιτρέψει στους συνεργάτες του οικοσυστήματος της Samsung – κάποιοι έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από τη Samsung – να επεξεργαστούν σε βάθος τα δεδομένα πριν να τα στείλουν σε μορφή χρήσιμης πληροφορίας πίσω στους χρήστες. Έτσι η Samsung απόφάσισε να χρηματοδοτήσει start-ups και επενδύσεις σε μια κλίμακα από $100,000 μέχρι $2 εκατ από το συνολικό ποσό των $100 εκατ. προκειμένου να εξελίξει το οικοσύστημα της σε ένα επόμενο πιο προηγμένο επίπεδο με περισσότερη νοημοσύνη και μεγαλύτερη εμπορική αξία.
Μεγάλες και ενδιαφέρουσες οι IoT εφαρμογές όπως οι IoT φορητές συσκευές που παρακολουθούν όλα τα ζωτικά σημεία του ανθρώπου και τα μεταδίδουν στο σύννεφο για ανάλυση. Για παράδειγμα αναφέρουμε την εταιρεία Lark Technologies, που έχουν φτιάξει ένα σύστημα άσκησης, δίαιτας και ύπνου, προσφέροντας μια τύπου SAMI υπηρεσία που αναλύει τα δεδομένα από τους αισθητήρες και στην συνέχεια προτείνει και βοηθά τον χρήστη να βελτιώσει τη ζωή του και την υγεία του.
Όπως ανέφερε ο Luc Julia, Vice President καινοτομίας στο Samsung’s Open Innovation Center στην Καλιφόρνια «Εμείς θέλουμε η εμπειρία του χρήστη να είναι μαγική, σε τέτοιο βαθμό που να ξεπερνά τις προσδοκίες τους». Η Samsung σε αυτή τη φάση βοηθάει τα start-ups αφού συλλέγει τα δεδομένα σε οποιαδήποτε μορφή (δομημένα ή μη) και κάνει την κανονικοποίηση ώστε να μπορεί να εξαχθεί χρήσιμη πληροφορία. Σίγουρα βέβαια ένα κρίσιμο σημείο παραμένει η ασφάλεια μετάδοσης και δεδομένων καθώς και η ασφάλεια πρόσβασης στους πόρους που χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη και διασφάλιση.