Οι δυσκολίες που υπάρχουν στην υλοποίηση των επενδύσεων κυριάρχησαν στην συζήτηση των επικεφαλείς των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών με την οποία ολοκληρώθηκε το 15ο συνέδριο Infocom.
Ο καθένας από τη δική του πλευρά έθεσε τον προβληματισμό του καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων την μεταβατική περίοδο που διέρχεται η αγορά, συνέπεια, μεταξύ άλλων, της συρρίκνωσης των διαθέσιμων κεφαλαίων. Ωστόσο, δεν έλλειψε και η αισιοδοξία καθώς πρόκειται για μια αγορά η οποία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης έχει αποδείξει ότι μπορεί να προχωρά μπροστά.
Σύμφωνα με όσα είπε ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ζαχαρίας Πιπερίδης «για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται να υπάρχει η κατάλληλη ψυχολογία, ενώ με δεδομένο ότι οι επενδύσεις ενέχουν ρίσκο, προϋπόθεση είναι η συνέπεια στους κανόνες που διέπουν την αγορά». Πρόσθεσε πως «ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης και οι εταιρείες αναγκάζονται να καίνε λίπος, αλλά αυτό δεν φθάνει χρειάζεται να δημιουργούνται ροές για να καλυφθούν οι ανάγκες και να προχωρήσουν και επενδύσεις. Σήμερα οι περισσότερες εταιρείες έχουν κάψει το λίπος έχουν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις και δεν δημιουργούν απόθεμα».
Ο κ. Πιπερίδης συμπλήρωσε πως ο ΟΤΕ έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη τετραετία επενδύσεις ύψους 1,2 δις. ευρώ, οι οποίες θα αφορούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς και την τηλεόραση. Απαντώντας σε ερώτημα για το γεγονός ότι η υπόλοιπη αγορά δεν φαίνεται να υιοθετεί την υπηρεσία VDSL (οπτική ίνα από τις υπαίθριες καμπίνες) είπε πως οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ έχουν «κακομάθει» τους συνδρομητές τους πουλώντας τους υπηρεσίες κάτω του κόστους, κάτι που δεν μπορεί να επαναληφθεί με τις επενδύσεις νέας γενιάς.
Χαρακτηριστική ατάκα του εκτελεστικού γενικού διευθυντή του ΟΤΕ ήταν η εξής: «ασχολούμαστε με το πώς θα μοιράσουμε την πίτα και όχι με το πώς θα την μεγαλώσουμε. Η χώρα δεν χωράει εγωισμούς αυτή τη στιγμή».
Όπως επίσης είπε πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές σήμερα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες VDSL και πάνω από 50% σε 4G. Σημείωσε επίσης πως ο ΟΤΕ δεν έχει ατονήσει επενδυτικά και ως ηγέτης της αγοράς μπαίνει στη διαδικασία να την «ξεκουνήσει» ενώ κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε περάσει ένα αρκετά κρίσιμο σημείο και βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
Ο Νάσος Ζαρκαλής διευθύνων σύμβουλος της Wind παρατήρησε πως «αν πριν από 4 χρόνια μας έλεγαν ότι η αγορά το 2013 θα έχει συρρικνωθεί στα 2 δις, χάνοντας πάνω από το 50% του τζίρου της, θα φανταζόμασταν τη σημερινή πραγματικότητα τελείως διαφορετική. Σήμερα όμως, παρά την τεράστια πίεση που έχει δεχτεί η αγορά μας, όχι μόνο συνεχίζουμε να επενδύουμε σε δίκτυα και υποδομές, αλλά βιώνουμε και έντονο εμπορικό ανταγωνισμό ενώ προσφέρουμε στους καταναλωτές τις καλύτερες υπηρεσίες που είχαν ποτέ. Αυτό για μένα σημαίνει ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν την επιβίωση στο DNA τους. Καταλυτικός παράγοντας είναι ο άνθρωπος και οι άνθρωποι που δουλεύουν στο χώρο είναι παθιασμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπίσουν αυτό που έχουν επιτύχει. Προφανώς οι εταιρείες του κλάδου δεν είναι οι ίδιες που ήταν το 2008, άλλαξαν και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα.».
Όπως πρόσθεσε, «μπορεί τα απόλυτα μεγέθη των επενδύσεων να έχουν μειωθεί, παράλληλα όμως έχει αυξηθεί θεαματικά η αποτελεσματικότητα των επενδύσεων. Το μοναδιαίο κόστος επένδυσης έχει μειωθεί στο μισό και αυτό σημαίνει ότι με τα χρήματα που επενδύουμε σήμερα παίρνουμε πολύ μεγαλύτερη επιστροφή στο κεφάλαιό μας από ότι 5 χρόνια πριν».
Ο κ. Ζαρκαλής απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπουν την κατάσταση οι μέτοχοι της εταιρείας σημείωσε ότι «το κλίμα για την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερο στο εξωτερικό από ότι είναι μέσα στη χώρα. Οι μέτοχοι μας όταν επένδυσαν για να αποκτήσουν την εταιρεία ήξεραν πολύ καλά ότι δεν πάνε κρουαζιέρα. Μάλιστα μας έλεγαν it’s gonna get a lot worse before it gets better (τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα). Σήμερα είναι πολύ πιο αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία και την πορεία της χώρας μας, θεωρούν και το πιστεύω κι εγώ ότι θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μέσα στο 2014».
Ο Αντώνης Κεραστάρης διευθύνων σύμβουλος της hellas online επεσήμανε ότι «η Ελλάδα στη διαδρομή για τα δίκτυα νέας γενιάς έχει μείνει σημαντικά πίσω, υπάρχει απουσία εθνικής στρατηγικής. Πρέπει να επιλέξουμε ως χώρα που θέλουμε να βρισκόμαστε τα επόμενα χρόνια, με ποιες τεχνολογίες θα πάμε και σε τι ανάπτυξη προσβλέπουμε» «Είναι αναγκαίο», συμπλήρωσε, «τα 500 εκατ. ευρώ που διατίθεται ετησίως για το χαλκό να χρησιμοποιηθούν για τα δίκτυα νέας γενιάς. Επιπλέον, με τον λειτουργικό διαχωρισμό, που, σημειωτέον, είναι πρακτική σε πολλές χώρες, θα διορθώσουμε το σημερινό παράδοξο. Ο ανταγωνισμός θα μεταφερθεί στο εμπορικό πεδίο, όπου και ανήκει και η υποδομή θα είναι ανεξάρτητη».
Ο επικεφαλής της hellas online σημείωσε επίσης ότι «κάθε χρόνο όλοι οι πάροχοι κάνουν σημαντικές επενδύσεις, ακόμα και σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Όμως, ο καθένας φτιάχνει την ακρούλα του. Χρειάζεται η πολιτική βούληση η οποία θα μεταφραστεί και στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει στον ανταγωνισμό να λειτουργεί με ίσους όρους και να απελευθερώσει τις επενδύσεις».
Ο κ. Κεραστάρης μιλώντας για το VDSL υπογράμμισε: «Σαφώς και καλώς γίνονται επενδύσεις στο VDSL. Ωστόσο, η ρύθμιση για το VDSL πρέπει να προσβλέπει στην ανάπτυξη της αγοράς με τη διάθεση των υπηρεσιών αυτών από όλους τους παίκτες της αγοράς με ίσους όρους. Όπως έγινε στην περίπτωση του ADSL και αναπτύχθηκε η ευρυζωνική αγορά στην Ελλάδα μέσα από τις επενδύσεις όλων των παρόχων, τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή. Γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό θα συμβάλλει στην αυξανόμενη ζήτηση των νέων υπηρεσιών.»
Ο γενικός διευθυντής της Cyta Ελλάδος Χρίστος Λιμνατίτης επεσήμανε πως η θέση της εταιρείας του είναι ότι «οι επενδύσεις στις υποδομές είναι εθνικός πλούτος. Βεβαίως και είμαστε διατεθειμένοι για επενδύσεις και η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε για αυτό. Θα πρέπει να επενδύσουμε συντονισμένα και να μην σκάβουμε 5 διαφορετικά δίκτυα σε μία περιοχή». Σχετικά με τα θέματα της ρύθμισης της αγοράς ο επικεφαλής της Cyta υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει μονοσήμαντη σχέση ανάμεσα στη χαλάρωση της ρύθμισης και τις επενδύσεις. Η σταθερότητα στο ρυθμιστικό περιβάλλον, όπως και στο φορολογικό είναι πιο σημαντική από το πόσο αυστηρή ή πόσο χαλαρή είναι η ρύθμιση, η οποία, όμως, πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζει ένα σωστό περιθώριο κέρδους». Συμπλήρωσε πως οι επόμενοι στόχοι για την εταιρεία του είναι η κινητή τηλεφωνία και η τηλεόραση και θα είναι σε πλήρη λειτουργία στον επόμενο 1 με 1,5 χρόνο.
«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στα δίκτυα νέας γενιάς» είπε επίσης ο κ. Λιμνατίτης και πρόσθεσε ότι εν μέσω κρίσης η Cyta πραγματοποίησε επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να κατέχει σήμερα το 10% της αγοράς.