Το ίδιο, λίγο πολύ, θέμα έθεσαν στις επαφές τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι επικεφαλής της κινεζικής ZTE και της αμερικάνικης Google. Τόσο ο πρόεδρος της ΖΤΕ Corporation, Hou Weigui, όσο και ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Eric Schmidt, ζήτησαν την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων προκειμένου να είναι δυνατό να υλοποιηθούν επενδύσεις στη χώρα.
Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας επισκέφθηκε με τους στενούς του συνεργάτες τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΖΤΕ και της ελληνικής κυβέρνησης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, την περασμένη Άνοιξη.
Η κινεζική εταιρεία παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού σχεδιάζει να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Πλέον συζητά και την πρόθεσή να δημιουργήσει στην Ελλάδα κέντρο επισκευών και επιστροφής (repair and return) το οποίο θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή – περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα παραπάνω, θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται αρχές του 2014 και θα αναπτυχθούν σταδιακά σε δύο χρόνια, καθώς απαιτείται χρόνος για να μεταφερθούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες από τα σημεία που σήμερα βρίσκονται (κυρίως στην Κίνα και σε δυο – τρία σημεία στην Ευρώπη). Σε πρώτο στάδιο, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας που με την ολοκλήρωση των επενδύσεων θα φτάσουν τις 600.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ZTE δεν παρέλειψε να θέσει με έμφαση το θέμα της γραφειοκρατίας, όπως και να αναφερθεί στο γεγονός ότι μεγάλα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών για τα οποία ενδιαφέρεται η κινεζική εταιρεία, καθυστερούν. Πρόκειται κυρίως για το ευρυζωνικό δίκτυο στις αγροτικές περιοχές το οποίο είναι και το μόνο έργο που δείχνει να προχωρά (αναμένεται η προκήρυξή του τον Νοέμβριο) το Σύζευξις ΙΙ, αλλά το έργο της δημιουργίας εθνικού δικτύου οπτικών ινών (FTTH) το οποίο έχει «παγώσει».
Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη των επενδύσεων που υπόσχεται η ZTE, συνδέεται άμεσα με τις επενδύσεις αυτές, γιατί τους κινέζους τους προβληματίζει η ακινησία που γενικότερα παρατηρείται και στην αγορά της πληροφορικής και επικοινωνιών αφού μέχρι στιγμής μόνον ορισμένα μικρά έργα έχουν προχωρήσει. Η ΖΤΕ είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, διαθέτει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες. Δεν θα έρθει στη χώρα μας αν δεν έχει και την προοπτική μεγαλύτερων αναθέσεων.
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Hou Weigui δήλωσε : «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Είχα την ευκαιρία να του επιβεβαιώσω, προσωπικώς, το ενδιαφέρον της ΖΤΕ για σημαντικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα και ελπίζω αυτές να γίνουν πραγματικότητα σύντομα».
Από την πλευρά του ο Deng Chao, Country Manager της ZTE Ελλάς δήλωσε: «Μετά από 10 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην Ελλάδα και με πελατολόγιο που περιλαμβάνει όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η ZTE ισχυροποιεί σταθερά την παρουσία της στη χώρα τόσο στον τομέα των τερματικών κινητής τηλεφωνίας και smarhphones, όσο και στα συστήματα πρόσβασης στο διαδίκτυο και τα CPE’s. Η επίσκεψη του προέδρου Hou Weigui επιβεβαιώνει στο ύψιστο επίπεδο το ενδιαφέρον της ΖΤΕ για περαιτέρω υποστήριξη και ανάπτυξη της επένδυσής της στην Ελλάδα»
Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Eric Schmidt, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα για να μιλήσει στο τέλος του τετραήμερου σεμιναρίου για νέες επιχειρήσεις (startups) που διοργάνωσε η Google, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό επίσης αναφέρθηκε στα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντούν όσοι επιχειρούν να επενδύσουν στη χώρα.
Όπως είπε στην ομιλία του «η άμεση άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, η προώθηση της νέας επιχειρηματικότητας και η έμφαση στην η καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και τη διέξοδο από την οικονομική κρίση». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τα μελλοντικά σχέδια της Google στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι το μήνυμα που έδωσε και στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο, να απομακρυνθεί δηλαδή κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο προκειμένου να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε πως η Google εξετάζει τα σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά, ενώ τόνισε ότι η ελληνική της ομάδα είναι από τις καλύτερες και περισσότερο αποτελεσματικές διεθνώς. Ακόμη, αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό ταλέντο λέγοντας παράλληλα ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πλήττουν το δυναμικό υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η μοναδική λύση είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από start up επιχειρήσεις.