Κερδίζει τη μάχη η ευρυζωνικότητα μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας έναντι της ευρυζωνικότητας μέσω της σταθερής τηλεφωνίας, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ITU (International Telecommunication Union) για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνιών) οι κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις με smartphones και tablets αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι τους.
Τα στοιχεία της ITU καταδεικνύουν έντονη παγκόσμια ζήτηση για ΤΠΕ προϊόντα και υπηρεσίες, σταθερή μείωση των τιμών στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, καθώς και πρωτοφανή ανάπτυξη του 3G.
Μέχρι το τέλος του 2013 θα υπάρχουν 6,8 δις. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, σχεδόν όσοι οι άνθρωποι στον πλανήτη, ενώ 2,7 δις. άνθρωποι θα έχουν συνδεθεί με το Διαδίκτυο, αν και οι ταχύτητες και οι τιμές ποικίλλουν. Οι κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω 3G και 3G + αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 40% ποσοστό που ισοδυναμεί με 2,1 δις. συνδρομητές mobile broadband ή διείσδυση περίπου 30%. Σχεδόν το 50% του πληθυσμού του κόσμου τώρα καλύπτεται από ένα δίκτυο 3G.
Την ίδια στιγμή, με βάση την ίδια έκθεση, ο αριθμός των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο αυξάνεται σε όλες τις περιοχές, όμως, στο τέλος του τρέχοντος έτους στον ανεπτυγμένο κόσμο το ποσοστό διείσδυσης θα φθάνει το 80% και στον αναπτυσσόμενο μόλις το 28%. Εκτιμάται ότι 1,1 δισεκατομμύρια νοικοκυριά (ή 4,4 δις. άνθρωποι) σε όλο τον κόσμο δεν έχουν σύνδεση με το Internet, το 90% οποίων είναι στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η Κορέα κατατάσσεται το 2012 για 3η συνεχόμενη χρονιά πρώτη από την άποψη της συνολικής ανάπτυξης των ΤΠΕ. Ακολουθεί η Σουηδία, η Ισλανδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία. Οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και το Χονγκ Κονγκ ( Κίνα) και κατατάσσονται στις πρώτες 10. Σημειώνεται ότι ο δείκτης ανάπτυξης της ITU (IDI) κατατάσσει 157 χώρες ανάλογα με το επίπεδο της πρόσβασης στις ΤΠΕ, τη χρήση και τις δεξιότητες.
Η Ελλάδα με βάση τον δείκτη IDI της ITU κατατάσσεται στην 32η θέση το 2012 (το 2011 ήταν 33η).
Η σχέση μεταξύ του εισοδήματος και της ανάπτυξης – διείσδυσης των ΤΠΕ είναι σαφής, αφού στην κορυφή του δείκτη IDI βρίσκονται 30 χώρες υψηλού εισοδήματος. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών, με τις μετρούμενες τιμές για την κατάρτιση του δείκτη IDI να είναι κατά μέσο όρο διπλάσιες στον ανεπτυγμένο κόσμο από ότι στον αναπτυσσόμενο.
Οι χώρες που βελτίωσαν σημαντικά την κατάταξή τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, τα νησιά Μπαρμπάντος, οι Σεϋχέλλες, η Λευκορωσία , η Κόστα Ρίκα, η Μογγολία, η Ζάμπια, η Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, το Ομάν και η Ζιμπάμπουε.
Ακόμη, με βάση την ετήσια έκθεση της ITU οι επενδύσεις στις ΤΠΕ κορυφώθηκαν το 2008 (εκτιμώνται σε 290 δις. ευρώ) έκτοτε όμως μειώθηκαν και παρά την μικρή αύξηση που σημειώθηκε το 2011 δεν έχουν ακόμα φθάσει στο επίπεδο του 2008.
Μετά από την ανάλυση στοιχείων για τέσσερις διαφορετικούς τύπους κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών φαίνεται ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες οι κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι πλέον πιο προσιτές από ό, τι η σταθερή ευρυζωνική πρόσβαση, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο προσιτές από ό, τι στις ανεπτυγμένες χώρες. Επίσης, μιλώντας πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δικτυωμένοι νέοι (σε ηλικία) είναι οι περισσότεροι στο σύνολο του πληθυσμού, κάτι που είναι εντονότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.