Εντάξει, το ξέρουμε πια και το έχουμε εμπεδώσει (μέχρι και τίτλο σε πρόσφατο συνέδριο Infocom το κάναμε…) δεόντως: το χρήμα κινεί τα πάντα γύρω μας, όντας –στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών αυτού του πλανήτη, τουλάχιστον- το μέσο για την αποτίμηση κάθε προϊόντος και κάθε υπηρεσίας που έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας και όχι μόνο! Από αυτό το σημείο, όμως, ως τη μελέτη ενός ολόκληρου πρωτότυπου νομισματικού συστήματος που θα έχει εφαρμογή όχι μόνο στη Γη αλλά κυρίως έξω από αυτήν, σε κάποιο απώτερο μέλλον, ε… η απόσταση μάλλον είναι μεγάλη!
Κι όμως, αυτό ήδη συμβαίνει όπως αποκαλύπτει σε πρόσφατο άρθρο του ο επιστημονικός συνεργάτης του NBC News, Άλαν Μπόιλ, αποδίδοντας την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ομάδας ειδικών επιστημόνων η οποία θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα, στη γνωστή μας και μη εξαιρεταία… PayPal! Πώς, λοιπόν, και με ποιό νόμισμα θα κάνουμε τις πληρωμές μας στο διάστημα;
Βεβαίως, μπορείτε να αντιτείνετε πως «εδώ, ο κόσμος χάνεται, οι συναλλαγές στο διάστημα μας μάραναν;» κι ίσως έχετε δίκιο, όμως, για την εταιρία που καινοτόμησε και κατάφερε να γίνει συνώνυμη των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω του Διαδικτύου, η προετοιμασία της επόμενης ημέρας μάλλον είναι εκ των ων ουκ άνευ! Γι’ αυτό και την αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα: στην επιτροπή σοφών που συνέστησε για να μελετήσει το θέμα, συμμετέχουν –μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι της Space Tourism Society και του SETI Institute, καθώς και ο βετεράνος αστροναύτης και περιπατητής της Σελήνης, ως μέλος της θρυλικής αποστολής του διαστημοπλοίου Απόλλων 11, Μπαζ Ώλντριν!
Μάλιστα, ο τελευταίος φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως η συμμετοχή του στην PayPal Galactic Initiative -όπως ονομάστηκε η πρωτοβουλία- δεν είναι μόνο για το θεαθήναι αλλά ουσιαστική: «Οι αστροναύτες και οι αστροτουρίστες που θα πάρουν μέρος σε ταξίδια στον Άρη, στη Σελήνη, ακόμα και γύρω από τη Γη, αργά ή γρήγορα θα απαιτήσουν ανάλογες ‘ανέσεις’ με αυτές που απολαμβάνουν στον τόπο τους, στις οποίες περιλαμβάνεται και η δυνατότητα πληρωμών. Είτε πρόκειται για την εξόφληση ενός λογαριασμού, είτε για την αποστολή ενός ποσού στους συγγενείς τους στη Γη, θα χρειαστούν πρόσβαση σε χρήμα…» τόνισε ο βετεράνος αστροναύτης, στην πρεμιέρα αυτής της πρωτοβουλίας.
Κι αν απορείτε πώς πληρώνανε και συναλλάσσονταν μέχρι σήμερα οι αστροναύτες (αστροτουρίστες πραγματικούς δεν αποκτήσαμε ακόμα, κάτι μεμονωμένες δοκιμές έχουν γίνει μονάχα – θεωρείστε το κάτι σαν beta…), το ρεπορτάζ του NBC News, απαντάει το αυτονόητο «με εξουσιοδοτήσεις»! Όμως, αυτοί έτσι κι αλλιώς ήταν λίγοι -όταν αρχίσουν να αυγαταίνουν οι αστροτουρίστες ή όταν τα διαστημικά ταξίδια θα κρατάνε βδομάδες και μήνες, κάτι διαφορετικό πρέπει να γίνει, μια διαφορετική υποδομή να εγκατασταθεί.
Και μη νομίζετε πως αυτό απέχει πολύ: μέσα στο επόμενο χρόνο δυο εταιρίες, οι Virgin Galactic και XCOR Aerospace θα ξεκινήσουν διαστημικές πτήσεις για το (έχον να πληρώσει το αντίστοιχο υψηλό αντίτιμο, βεβαίως) κοινό. Αυτές οι πτήσεις, που θα είναι κάμποσες περιστροφές σε τροχιά γύρω από τη Γη, δεν θα κρατάνε πολύ – λίγες ώρες μονάχα- όμως, όλα δείχνουν πως σε μερικά χρόνια η διάρκειά τους θα αυξηθεί, καθώς οι αστροτουρίστες θα μπορούν να διαμένουν για λίγες ημέρες στους διαστημικούς σταθμούς που ήδη υπάρχουν εκεί ψηλά ή στους καινούριους που θα τοποθετηθούν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.
Οι ειδήμονες λένε πως τέτοιες πρωτοβουλίες μάλλον δεν είναι πρώιμες, καθώς οι επιστήμονες ήδη μελετούν τρόπους για να ζούμε και να εργαζόμαστε στο διάστημα, άρα πρέπει να βρεθεί και κάποιος σύστημα πληρωμών. Επομένως, το PayPal Galactic Initiative (που, μάλιστα, χρηματοδοτεί έμμεσα τις έρευνες του SETI, με κάποιο μοντέλο crowdfunding) δικαίως έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα του θέματα που αντιμετωπίζουμε και επί Γης, όπως η προστασία από το οικονομικό έγκλημα, οι κρυφές χρεώσεις, οι κλοπές ταυτοτήτων και οι «περίεργες» διακυμάνσεις στις ισοτιμίες, μαζί με κάποια άλλα πιο «διαστημικά», όπως το ότι εκεί δεν θα υπάρχουν χρήματα, όπως τα ξέρουμε.
Στην πορεία είναι σίγουρο ότι θα μπουν στο παιχνίδι κι άλλοι κλάδοι για να φροντίσουν τα φορολογικά θέματα (ούτε εκεί θα γλυτώσουμε!), το ρυθμιστικό πλαίσιο, ακόμα και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο (κάτι ξέρει ο «πατέρας» του Ιnternet, Βιντ Σερφ, γι’ αυτό). Κι ίσως οι εξελίξεις εκεί ψηλά, όπως πολλοί ελπίζουν, να έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στα τεκταινόμενα στη Γη, έστω κι αν δεν τον χαρούμε στη δική μας ζωή. Όμως, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…