Νέες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των υποδομών τους (κεραίες) ζητούν από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind, μέσω της Ένωσής τους (ΕΕΚΤ – Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας). Μεταξύ άλλων προτείνουν οι κεραίες όλης της χώρας να λαμβάνουν άδεια κεντρικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) καθώς και να καθοριστεί νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειών που αφορά στο υφιστάμενο δίκτυο.
Η ΕΕΚΤ προχώρησε στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου μετά τη διαπίστωση ότι η διεκπεραίωση των αναβαθμίσεων του υφισταμένου δικτύου (αδειοδότηση) βρίσκεται περίπου στο 30% και η προθεσμία που έχει προβλεφθεί ρητά από το ν.4053/2012 λήγει τον Μάρτιο του 2014.
Σύμφωνα με τα στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ακόμα και μετά τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου με το νόμο του 2012 συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, χωρίς την ίδια στιγμή η κοινωνία να έχει πειστεί πως οι κεραίες πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται όσο αφορά την ακτινοβολία. Θεωρείται πως όσο οι αδειοδοτήσεις κεραιών δεν γίνονται απρόσκοπτα συνοδεία των αναγκαίων ελέγχων και πιστοποιήσεων θα συνεχίζεται το φαινόμενο της εκμετάλλευσης του όλου θέματος από τους τοπικούς άρχοντες με ροπή τον λαϊκισμό και ο πολίτης δεν θα έχει την υπηρεσία που πληρώνει.
Ειδικότερα, οι κυριότερες προτάσεις της ΕΕΚΤ για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου έχουν ως εξής:
– Προτείνεται η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης με την κατάθεση των αιτημάτων κεντρικά στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ λόγω της άμεσης δυνατότητας διασύνδεσης μιας υπηρεσίας με το ΣΗΛΥΑ (Σύστημα ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων), αντί της πολυπλοκότητας διασύνδεσης 220 τοπικών υπηρεσιών. Η σημερινή διαδικασία εμπλέκει 420 περίπου πολεοδομίες με πολλαπλάσιο αριθμό εμπλεκόμενων στελεχών της διοίκησης και μεγάλο κόστος και χρόνο διεκπεραίωσης.
– Ζητείται επιπλέον περιθώριο 24 μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειών του υφιστάμενου δικτύου και για τις περιπτώσεις κεραιών για τις οποίες έχει κατατεθεί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αίτηση με πλήρη δικαιολογητικά για έκδοση άδειας Κατασκευής Κεραίας μέσω του ΣΗΛΥΑ πριν τη λήξη ισχύος της προθεσμίας του άρθρου 31 παρ.2 του ν.4053/2012, δηλαδή τον Μάρτιο του 2014.
– Οι διοικητικές προσφυγές κατά των αποφάσεων των Πολεοδομιών να υποβάλλονται στον οικείο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αντί στον Περιφερειάρχη.
– Σε περίπτωση αναβάθμισης σταθμού βάσης που δεν αφορά σε δομικές αλλαγές ή αλλαγή στο συνολικό ύψος κατασκευής της κεραίας αλλά σε ενεργοποίηση πρόσθετων συχνοτήτων σε διαφορετικές φασματικές ζώνες συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης συνεγκατάστασης με άλλο πάροχο, να μην απαιτείται τροποποίηση της άδειας κατασκευής κεραίας ή του πιστοποιητικού πληρότητας φακέλου αλλά να υποβάλλεται στην ΕΕΤΤ απλή δήλωση του κατόχου κατασκευής κεραίας, συνοδευόμενη από σχετική, προς έγκριση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, μελέτη ραδιοεκπομπων, στην οποία αναφέρεται το σύνολο των εκπομπών και συχνοτήτων της κεραίας.
– Ρύθμιση ζητείται και για τις περιπτώσεις κεραιών σε κτήρια με αυθαιρεσίες: Πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα, επί των οποίων πρόκειται να εγκατασταθούν ή ήδη υφίσταται κατασκευή κεραίας, δεν θίγουν τη νομιμότητα της άδειας της κατασκευής κεραίας, εφόσον οι παραβάσεις δεν αφορούν την κεραία ή τον οικίσκο αυτής η την ασφάλεια του κτηρίου, και υπό την προϋπόθεση ότι το κτήριο ή το δώμα, επί του οποίου τοποθετείται η κεραία, δεν στερείται πολεοδομικής άδειας ή ότι αυτό δεν έχει ενταχθεί στη διαδικασία «Ρύθμισης αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου» με την καταβολή ειδικού προστίμου διατήρησης, εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση η κατασκευή κεραίας δεν εδράζεται επί του αυθαιρέτου τμήματος του κτηρίου.