Σε μία κίνηση που για άλλους μπορεί να χαρακτηριστεί αναμενόμενη και για άλλους ρηξικέλευθη για την νοοτροπία της Microsoft, η αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει το τμήμα συσκευών και υπηρεσιών της Nokia έναντι 5.44 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014, και βάσει αυτής η Microsoft θα καταβάλει 3.79 δισ. ευρώ για το επιχειρησιακό κομμάτι της Nokia και επιπλέον 1.65 δισ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχει στην κατοχή της η φινλανδική εταιρεία. Στο πλαίσιο της εξαγοράς, 32.000 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν από τη Nokia στη Microsoft, ενώ, πέρα από τα Windows Phone smartphones, η Microsoft θα υιοθετήσει το brand Asha, που αφορά συμβατικές συσκευές οι οποίες έχουν τεράστια απήχηση σε αναπτυσσόμενες αγορές.
“Η σημερινή συμφωνία μπορεί να απογειώσει το momentum των συσκευών και των υπηρεσιών της Nokia, φέρνοντας στον κόσμο πιο καινοτόμα smartphones σε περισσότερους, ενώ σχεδιάζουμε να συνδέσουμε το επόμενο δισεκατομμύριο ανθρώπων με τα κινητά τηλέφωνα της Nokia” ανέφεραν σε κοινή δήλωση τους Ballmer και Elop.
O CEO της Microsoft, Steve Ballmer, σε email που απέστειλε μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, ανέφερε το Lumia 1020 σαν ένα παράδειγμα του τι μπορούν να κάνουν μαζί οι δύο εταιρείες, αναφέροντας, ωστόσο, ότι το τηλέφωνο δεν προκάλεσε το θόρυβο που του άξιζε στην αγορά. “Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε πάνω σε αυτό το momentum” σημείωσε. Αξίζει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι από τη Microsoft σπεύδουν να σημειώσουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν και τους υπόλοιπους κατασκευαστές που διαθέτουν Windows Phone 8 μοντέλα.
Ως μέρος της συμφωνίας, ο CEO της Nokia, Stephen Elop, θα είναι ο νέος Executive VP of Devices & Services της Microsoft με τους “ψίθυρους” να αναφέρουν ότι παραμένει φαβορί για την αντικατάσταση του Steve Ballmer μετά την απομάκρυνσή του από το Redmond, ενώ προσωρινός CEO της Nokia ορίζεται ο Risto Silasmaa πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
Η φινλανδική εταιρεία μετά την εξαγορά του τμήματος συσκευών της από τη Microsoft θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικές τεχνολογίες: NSN (την υποδομή του δικτύου της), HERE (τους χάρτες και τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης και “Advances Technologies” (ένας βραχίονας αδειοδότησης και ανάπτυξης).
Η συνεργασία Nokia και Microsoft είχε ξεκινήσει το 2011 όταν ο Stephen Elop, που είχε αναλάβει τα ηνία της φινλανδικής εταιρείας λίγους μήνες νωρίτερα προερχόμενος από την αμερικανική εταιρεία, είχε ανακοινώσει στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης ότι η Nokia θα υιοθετήσει τα Windows Phone 7 ως βασικό λειτουργικό της.
Τώρα βέβαια δε μιλάμε απλά για μία συνεργασία, αλλά για μία εξαγορά, που σίγουρα αποτελεί “ιστορική στιγμή” για την αγορά αλλά και για ένα μεγάλο κατασκευαστή. Η Nokia, εξάλλου, είναι ένας από τους πλέον ιστορικούς “παίκτες” της κινητής, οι οποίοι βρέθηκαν στην ανατολή της εποχής του mobile, μεσουράνησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά ενσωματώθηκαν σε μεγαλύτερα σχήματα. Θυμηθείτε τη Motorola, την Ericsson και τη Nokia 20 χρόνια πριν!
Ένα “τέλος εποχής” φτάνει, με μία νέα να ανοίγει υπό τη σκέπη της Microsoft, η οποία φαίνεται ότι ακολουθεί τα βήματα άλλων κολοσσών, όπως η Google ή η Apple, θέλοντας να έχει υπό τον έλεγχό τους και τις συσκευές, πέρα από το λειτουργικό σύστημα που ενσωματώνουν.
Πηγή: digital life