Από τις αρχές του έτους, ο Επίτροπος Εμπορίου Karel De Gucht έχει βάλει στο στόχαστρο τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei και ΖΤE, κατηγορώντας τις ότι μετέρχονται τακτικές price dumping, ενώ τυγχάνουν της υποστήριξης τις Κινεζικής κυβέρνησης, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανάθεσης τηλεπικοινωνιακών έργων στην αχανή χώρα.
Ο Επίτροπος, υποστήριζε με κάθε τρόπο ότι κατέχει επαρκείς αποδείξεις που στηρίζουν την έρευνα του για μη επιτρεπτές πρακτικές στήριξης των κινεζικών εταιρειών, πρακτικές που συνίστανται κυρίως στην απόδοση ανοικτής πίστωσης ή συγκεκαλυμμένων επιδοτήσεων από την κυβέρνηση της Κίνας στις εταιρίες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν δραματικά τις τιμές τους, όταν συμμετείχαν σε διαγωνισμούς.
Η πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφτασε μέχρι του σημείου να ζητηθεί ευθέως από τις κινεζικές εταιρίες να αυξήσουν τις τιμές τις οποίες δίνουν όταν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιδιώξει επιβολή αποκλεισμού των κινεζικών εταιριών με αιτιολογία την παράβαση διατάξεων περί ανταγωνισμού. Ο Επίτροπος της ΕΕ, είχε αφήσει ένα παραθυράκι στους Κινέζους, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι η Επιτροπή ήταν διατεθειμένη να παύσει την έρευνα της, αν στους διαγωνισμούς των Κινέζικών δικτύων οι Ευρωπαίοι πάροχοι αναλάμβαναν τουλάχιστον το 30% των έργων που προκύρησαν οι Κινέζοι πάροχοι.
Επρόκειτο για μια κίνηση υψηλού ρίσκου εκ μέρους του Karel De Gucht. Αν η Κινεζική κυβέρνηση αποδεχόταν την Ευρωπαϊκή πρόταση για παύση των ερευνών για τις εταιρίες Huawei και ZTE της με αντάλλαγμα το 30% της τοπικής αγοράς, θα επρόκειτο για έμμεση παραδοχή της κρατικής εμπλοκής στην χρηματοδότησή τους. Αντίθετα, αν η Κινεζική κυβέρνηση αποποιούταν την εμπλοκή της, τότε θα είχε το δικαίωμα να επιβάλει αντίμετρα εναντίον των Ευρωπαίων κατασκευαστών, όσον αφορά στη δραστηριοποίησή τους στην Κίνα.
Τελικά οι Κινέζοι, προτίμησαν να αποφύγουν την ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη, και επέλεξαννα αποδεχθούν σιωπηλά την πρόταση της ΕΕ. Έτσι η κατανομή του γιγαντιαίου έργου που αφορά την αναβάθμιση του δικτύου της China Mobile σε 4G, έγινε “δίκαια” και βάση “συμφωνίας κυρίων”
Το 52% ανατέθηκε σε Huawei και ZTE (με 26% έκαστη), ενώ από 11% έλαβαν οι Nokia Siemens Networks, Ericsson και Alcatel-Lucent, με το υπόλοιπο 15% να μοιράζεται σε μικρότερους εγχώριους κατασκευαστές. Το έργο της China Mobile, είναι πραγματικά κολοσσιαίο, αφού ο συνολικός του προϋπολογισμός φτάνει περίπου το ήμισυ των ετησίων τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων παγκοσμίως.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται η ΕΕ να “βάλει στο ψυγείο” την έρευνα για αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους των Κινεζικών εταιριών, αφού -όπως είναι λογικό- η “παραχώρηση” των Κινέζων χαλαρώνει την πίεση, αποφεύγοντας εμπορικό πόλεμο, παρόμοιο με αυτόν που έχουν εμπλακεί στις ΗΠΑ.