Ανοιχτό παραμένει, όπως προκύπτει σαφώς από την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θέμα του καθορισμού νέων ημερομηνιών για την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα και την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Ε. που αναφέρεται στην πορεία της απόδοσης της ζώνης των 800 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες σε όλα τα κράτη μέλη, για την Ελλάδα (όπως και για τη Λετονία και την Τσεχική Δημοκρατία) «απαιτείται συμπληρωματική αξιολόγηση».
Γεγονός είναι πως οι καθυστερήσεις και σε αυτή την υπόθεση δεν έχουν τέλος. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία έχει την ευθύνη για τη διενέργεια του διαγωνισμού για τους παρόχους δικτύου τηλεόρασης έχει διενεργήσει τη διαβούλευση που χρειάζεται να προηγηθεί της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να προγραμματίσει το διαγωνισμό γιατί εκκρεμούν αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι αρμόδιοι στην κυβέρνηση περί την τηλεόραση. Ως δικαιολογία προβάλλονται οι εξελίξεις στην δημόσια ραδιοτηλεόραση καθώς πριν τον διαγωνισμό είναι αναγκαίο να καθοριστούν οι δίαυλοι που θα πάρει η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Προστίθεται επίσης ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που αφορούσε τα στελέχη με αρμοδιότητες στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στις Επικοινωνίες.
Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα ο διαγωνισμός για τους παρόχους δικτύου τηλεόρασης δεν πρόκειται να γίνει πριν το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο πάροχος που θα επιλεγεί όμως χρειάζεται και χρόνο για να προβεί στις επενδύσεις που είναι αναγκαίες ώστε να γίνει η οριστική μετάβαση στο ψηφιακό σήμα. Όλα αυτά οδηγούν στην εκτίμηση ότι είναι αρκετά επισφαλής και η νέα ημερομηνία που έχει διαρρεύσει από την κυβέρνηση για την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος, δηλαδή η 1η Νοεμβρίου του 2014.
Στις καθυστερήσεις πάντως αυτές δεν είμαστε μόνοι μας. Όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα κράτη μέλη προσκόμισαν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός όσον αφορά την εκχώρηση ραδιοφάσματος στην Ε.Ε. Τα μισά κράτη μέλη της Ένωσης ζήτησαν να τους επιτραπεί να αναβάλουν για εξαιρετικούς λόγους τη χρήση της ζώνης των 800 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες, καθώς έχασαν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2013, στην οποία είχαν αρχικά συμφωνήσει. Η Επιτροπή έκανε με δυσκολία δεκτές εννέα από τις 14 αιτήσεις.
Ειδικότερα, η Επιτροπή συμφώνησε να επιτρέψει την αναβολή της συμμόρφωσης στις εξής χώρες: Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία και Φινλανδία. Δεν επέτρεψε παρεκκλίσεις για τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, καθώς στις χώρες αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην οργάνωση της διαδικασίας έγκρισης και όχι σε εξαιρετικές περιστάσεις που εμποδίζουν την ελευθέρωση της ζώνης. Δύο κράτη μέλη έχασαν την προθεσμία και δεν ζήτησαν παρέκκλιση (Βέλγιο και Εσθονία), ενώ η Βουλγαρία κοινοποίησε τη συνέχιση της χρήσης της ζώνης για σκοπούς δημόσιας ασφάλειας και άμυνας.
Η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι το άνοιγμα της ζώνης των 800 MHz είναι καθοριστικό για την επέκταση της χρήσης των δημοφιλών ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών ενώ παραθέτει δήλωση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέιλι Κρους: «Συμφωνήσαμε να χορηγήσουμε προσωρινές και περιορισμένες παρεκκλίσεις όσον αφορά τη ζώνη των 800MHz για εννέα χώρες. Αυτό είναι μια ρεαλιστική παραχώρηση, αλλά θα είναι η τελευταία. Κάθε καθυστέρηση στην ελευθέρωση ραδιοφάσματος πλήττει την οικονομία μας και προκαλεί σύγχυση στους πολίτες.»