Περιπλέκουν το σκηνικό γύρω από τον επικείμενο διαγωνισμό για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης οι εξελίξεις αναφορικά με την ΕΡΤ.
Αποφάσεις δεν φαίνεται να λαμβάνονται από τους αρμόδιους φορείς (κυρίως κεντρικά σε επίπεδο πρωθυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου, υπευθύνου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) και έχει προχωρήσει μόνον ότι εξαρτάται από την γενική γραμματεία Επικοινωνιών και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ).
Με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας και μετά από παρατάσεις ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Μεταξύ άλλων, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για τη διαδικασία της αδειοδότησης, δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των παρόχων περιεχομένου (επηρεάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα δραστηριοποιηθούν οι πάροχοι δικτύου) καθώς και η τιμή του φάσματος κατά την εκκίνηση της δημοπρασίας. Εκτός και αν η κυβέρνηση δεν σκοπεύει τελικά να ακολουθήσει τις προτάσεις τις ΕΕΤΤ για δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, γιατί και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Με ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προτείνει η ΕΕΤΤ, ο φορέας δηλαδή διεξαγωγής του διαγωνισμού, αλλά κυρίως το πώς θα καθοριστεί το τίμημα για την εκκίνηση της διαδικασίας και φυσικά ποιο θα είναι.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς (ουσιαστικά οι σημερινές επιχειρήσεις τηλεόρασης) είναι λογικό να επιθυμούν το πέρασμά τους στη ψηφιακή εποχή να γίνει με το λιγότερο δυνατό κόστος, ενώ αναμενόμενο είναι ότι προβάλουν τη μεγάλη μείωση των εσόδων τους από την κατακόρυφη πτώση που έχουν τα διαφημιστικά έσοδα. Εκτιμάται δε ότι οι επενδύσεις που χρειάζεται να κάνουν για να επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή σε όλη τη χώρας είναι περισσότερες από αυτές που έχουν γίνει ήδη για τη μετάβαση σε ορισμένες μόνον περιοχές.
Επίσης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανή εμπλοκή, με επίκεντρο το γεγονός ότι στην ΕΡΤ εκχωρείται φάσμα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής το οποίο αντιστοιχεί σε δύο διαύλους, όταν δεν υπάρχει η ΕΡΤ…
Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση επί της διαδικασίας του διαγωνισμού για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης ολοκληρώνεται στις 19 Ιουνίου 2013. Η ΕΕΤΤ προτείνει ημερομηνία παύσης των αναλογικών εκπομπών την 30η Σεπτεμβρίου 2014 με δεδομένο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥπΑΝΥΠ) έχει ανακοινώσει την 1η Νοεμβρίου 2014 ως ημερομηνία διάθεσης του ψηφιακού μερίσματος στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (790 – 862 MHz).