Η δυστοκία εξασφάλισης εσόδων από τις δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις φέρνει στο προσκήνιο και πάλι τον ΟΤΕ. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την πιθανότητα πώλησης του εναπομείναντος ποσοστού του δημοσίου στον Οργανισμό.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη αρχικά να απευθυνθεί στη Deutsche Telekom (D.T.) η οποία διαθέτει το 40% και με βάση τη συμφωνία μετόχων έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης (first denial). Εάν η γερμανική εταιρεία αρνηθεί να αγοράσει επιπλέον μετοχές στον ελληνικό οργανισμό, κάτι που δεν πρέπει να αποκλείεται, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγωνισμό.
Το συνολικό ποσοστό που κατέχει το δημόσιο είναι 10%. Το 6% ανήκει απευθείας στο δημόσιο και το υπόλοιπο στο ΙΚΑ. Δεν έχει αποφασιστεί αν θα πουληθεί μόνον το 6% ή και το 4%, δηλαδή συνολικά 10%. Σε περίπτωση που πουληθεί μόνον το 6% τα έσοδα θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ (λαμβάνεται ως βάση η συνήθης για αυτές τις περιπτώσεις μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής του τελευταίου μήνα) ενώ το 10% μπορεί να αποφέρει ποσό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ ίσως και 400 εκατ. ευρώ, αν υπάρξει ικανοποιητικό premium.
Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο το ΙΚΑ δεν μπορεί να πουλήσει τη μετοχή του ΟΤΕ λιγότερο από 10 ευρώ. Πρόκειται για περιορισμό που έχει περιληφθεί ως ρήτρα στη συμφωνία παραχώρησης των δικαιωμάτων ψήφου για τις μετοχές του ΟΤΕ στο δημόσιο, την οποία έχει υπογράψει το ΙΚΑ.
Η εκτίμηση είναι ότι η D.T. – η οποία βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης του δανεισμού της και παράλληλα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλες αγορές – θα σταθμίσει τα δεδομένα βάσει και του τι σημαίνει για αυτήν να αυξήσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ, αν π.χ. θα υποχρεωθεί να κάνει δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο ποσοστό. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνον αν θεωρηθεί ότι η πώληση αυτή γίνεται στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, οπότε δεν θα εμπίπτει στην περίπτωση που σε κάθε αύξηση του ποσοστού ενός μετόχου κατά 3% (μετά από το 33%) υπάρχει υποχρέωση της δημόσιας πρότασης.
Το δημόσιο από την πλευρά του, με την πώληση του υπολοίπου της συμμετοχής του παύει να έχει οποιοδήποτε λόγο στον ΟΤΕ, μέσω της εκπροσώπησής του στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού με 5 μέλη, αν και πρακτικά αυτό έχει συμβεί ήδη τη στιγμή που το management της εταιρείας έχει παραχωρηθεί στη D.T.
Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 11 Ιουνίου στα 6,12 ευρώ με πτώση 6,28%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού είναι περίπου στα 3 δις. ευρώ.