O Επίτροπος Εμπορίου Karel De Gucht, δήλωσε επισήμως και επιβεβαιώνοντας τις από καιρό διαρροές, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης ζητημάτων παραβίασης των κανόνων εμπορίου από τη Huawei και τη ZTE. Η έρευνα έχει ως αντικείμενο πολιτικές αθέμιτης τιμολόγησης (dumping) και επιχορηγήσεις (subsidy) από την κυβέρνηση της Κίνας κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής εμπορικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τον De Gucht, «Η Huawei και η ZTE “ξεπουλάνε” τα προϊόντα τους στην Ευρωπαϊκή αγορά», κάτι που σε συνδυασμό με τις κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι δύο εταιρείες «δημιουργεί ένα στρεβλό “πεδίο” ανταγωνισμού» σε βάρος των Ευρωπαίων κατασκευαστών.
Η Huawei αρνήθηκε την παραβίαση οποιουδήποτε κανονισμού, αναφέροντας: «Στην Ευρώπη και σε όλες τις αγορές, η Huawei “παίζει” πάντα δίκαια και κερδίζουμε δουλειά και εμπιστοσύνη από τους πελάτες μας μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας μας και των ποιοτικών υπηρεσιών μας και όχι μέσω τιμολογιακής πολιτικής ή κρατικών επιχορηγήσεων.» Επιπλέον, η εφημερίδα China Daily είχε παραθέσει πρόσφατα δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη, Tao Jingwen, ότι «Κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν κατηγορήσει τις κινεζικές για τις δικές τους ζημιές, αλλά μερικές φορές προκαλούνται από δική τους υπαιτιότητα.»
Το γραφείο του De Gucht ανέφερε ότι έχει προετοιμαστεί διερεύνηση του ζητήματος αλλά, προς το παρόν, τέθηκε σε αναμονή. Η διακοπή έχει ως σκοπό τη διαπραγμάτευση με την Κίνα, με την ελπίδα της εύρεσης συμβιβαστικής λύσης. «Έχουμε ήδη κλείσει τρεις γύρους διαπραγματεύσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά χωρίς καμία ευτυχή κατάληξη. […] Νομίζω ότι είναι καλύτερο, για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, το να καταλήξουν αυτοί οι δύο εμπορικοί συνεργάτες σε μία φιλική λύση σε έναν τομέα που είναι, πράγματι, πολύ στρατηγικός και κρίσιμος. Αλλά χρειάζεται αμοιβαία συνεργασία και εμείς έχουμε την κατάλληλη λύση να εφαρμόσουμε, αν χρειαστεί,» ξεκαθάρισε ο De Gucht. Πρόσθεσε, δε, ότι «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες… Όλοι γνωρίζουν. Οι Κινέζοι γνωρίζουν τις διαδικασίες μας και εμείς τις δικές τους. Έχουν πλήρη επίγνωση των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.». Στον αντίποδα, η Κίνα απάντησε απειλώντας την ΕΕ με αντίποινα.
Κανένας ευρωπαϊκός κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δεν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, υπό το φόβο αντιποίνων από την Κίνα. Συνεπώς, αν η ΕΕ τελικά προχωρήσει στην επίσημη διερεύνηση του ζητήματος, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με δική της πρωτοβουλία. H ευρωπαϊκή Ericsson, πάντως, που αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη της συγκεκριμένης αγοράς με μερίδιο αγοράς 35%, ανέφερε ότι είναι αντίθετη με την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνουμε επίσης ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της Ελληνικής Κυβερνητικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε ευκαιρία, τόνιζαν ότι η σχέσεις με την Ελλάδα είναι σημαντικές και για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.