Ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 10 Απριλίου, το 5ο Συνέδριο Infocom Green, Μ2Μ & Cloud, που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Κάραβελ.
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Smart Press, το e-TΕΕ, την ΕΜηΠΕΕ και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ΕΕΤΤ, η ΕΕΚΤ και ο ΣΕΚΕΕ
Με κέντρο τις υποδομές του υπολογιστικού νέφους (cloud computing), οι οποίες πλαισιώνονται από δίκτυα έξυπνων μετρητών και συνδέονται με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, συντελείται μια νέα επανάσταση σε όλα τα επίπεδα. Η σαρωτική αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους ενεργειακούς πόρους, δίνει ήδη καρπούς τόσο όσο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου στην ενότητα Μ2Μ & SmartGrids, ανέλυσαν στο ακροατήριο τους τρόπους και τις τεχνολογίες, μέσα από τις οποίες επιτυγχάνεται συγκέντρωση δεδομένων από κινητά και σταθερά σημεία ελέγχου. Η πληροφορία συγκεντρώνονται σε κεντρικές διατάξεις, δημιουργώντας δίκτυα που αλληλεπιδρούν και προσαρμόζουν ανάλογα τη διανομή των πόρων, ή αλλάζουν τις παραμέτρους λειτουργίας τους, ώστε να ανταποκρίνονται σε τυχόν νέες συνθήκες.
Η έννοια του cloud έχει πλέον εδραιωθεί στη συνείδηση καταναλωτών και επιχειρήσεων, αφού τα πλεονεκτήματα εφαρμογής λύσεων υπολογιστικού νέφους είναι πια προφανή. Η σημερινή μεγάλη πρόκληση, είναι η απλοποίηση της διάταξης των υποδομών και των διαδρομών διασύνδεσης, που επιβαρύνουν ενεργειακά τα data centers. Ο τεράστιος βαθμός γεωγραφικής διασποράς, ανομοιογένειας εξοπλισμού και η κατανάλωση ισχύος από υποδομές υποστήριξης, είναι επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινότητα ΙΤ, τόσο σε σχεδιαστικό, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης. Οι ομιλητές της ενότητας αυτής, παρουσίασαν τις προτάσεις και προσεγγίσεις τους, για Smarter Data Centers, όσον αφορά τις δομές, την απόδοση και τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης του cloud σε όλες τις κλίμακες αναγκών, μικρών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο συνδυασμός έξυπνων δικτύων (smartgrids) που υλοποιούνται, ή πρόκειται να υλοποιηθούν, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες, αν διασυνδεθούν μεταξύ τους, τότε θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς ένα ανώτερο επίπεδο που θα ξεπερνούσε τη μονοδιάστατη ύπαρξή τους. Θα καθιστούσε κάθε smartgrid δομικό λίθο ενός οικοδομήματος σε επίπεδο πόλης και τη δημιουργία της Smart City πραγματικότητα. Οι προσκεκλημένοι της ενότητας αυτής, δεν έμειναν στη θεωρία, αφού παρουσίασαν πραγματικά projects, από την πόλη της Santander στην Ισπανία, ως το Ηράκλειο Κρήτης.
Το συμπέρασμα του συνεδρίου είναι ότι οι νέες τεχνολογίες M2M, Cloud, Enterprise Mobility είναι επωφελείς για την αγορά, τους χρήστες αλλά και το περιβάλλον. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εξοικονόμηση πόρων και την αειφόρο ανάπτυξη αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο όσο περνάνε τα χρόνια, όχι απαραίτητα γιατί αυξάνει η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, αλλά απλά γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και λειτουργικού κόστους.