Λιγότερες επενδύσεις από αυτές που είχαν προϋπολογίσει υλοποίησαν το 2012 οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone, Wind. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (EEKT) Γ. Στεφανόπουλο οι τρεις εταιρείες θα μπορούσαν αν είχε τεθεί πέρσι σε πλήρη λειτουργία το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών να είχαν πραγματοποιήσει επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Διευθυντής της EEKT προσθέτει ότι η εικόνα όσο αφορά τις αδειοδοτήσεις νέων σταθμών βάσεως φέτος, δείχνει να βελτιώνεται, δεν παρατηρείται όμως πρόοδος στις αναβαθμίσεις κεραιών και στην ολοκλήρωση της νομιμοποίησης του υφιστάμενου δικτύου. Ως εκ τούτου πιθανό είναι να υπάρξει και το 2013 υστέρηση στις επενδύσεις των εταιρειών κινητής για το δίκτυο που βάσει των εκτιμήσεων θα είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με αυτές που είχαν προϋπολογιστεί για το 2012 και ήταν περίπου 380 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τελικά αξιοποιήθηκαν τα 290 εκατ. ευρώ). Η εκτίμηση για μειωμένες επενδύσεις σχετίζεται και με την πρόβλεψη για νέα πτώση εσόδων (της τάξεως του 13%) και κερδών της κινητής το τρέχον έτος.
Με βάση μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της ICAP, στο μεταξύ, οι επενδύσεις που προγραμματίζουν τα έτη 2013 και 2014 οι εταιρείες κινητής αναμένεται να φέρουν επιπρόσθετα 956 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ, επιπλέον 383 εκατ. ευρώ σε δημόσια έσοδα και 8 χιλ. νέες θέσεις εργασίας λαμβάνοντας υπόψη και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Αναλυτικότερα, βάσει στοιχείων της ΕΕΚΤ, το 2012 δεν έγιναν παρά ελάχιστες αδειοδοτήσεις νέων κεραιών και λίγες – σε σχέση με τις ανάγκες – νομιμοποιήσεις υφιστάμενων κεραιών. Οι υφιστάμενες κεραίες που χρειάζεται να ολοκληρώσουν την αδειοδοτική τους διαδικασία είναι 4.500 και αποτελούν το 45% του σημερινού δικτύου. Η προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρους νομιμοποίησής τους λήγει τον Μάρτιο του 2014 και για να τηρηθεί θα πρέπει στο εξής κάθε μήνα να ολοκληρώνεται η διαδικασία για 375 υφιστάμενες κεραίες. Εκτιμάται ότι είναι αδύνατον και γι΄ αυτό από την ΕΕΚΤ ζητείται παράταση 2 ετών, ώστε να διεκπεραιώσουν οι δημόσιες υπηρεσίες τις εκκρεμότητες και τους φακέλους που έχουν υποβληθεί.
Σύμφωνα πάντα με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας απαιτούνται πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις, διοικητικός συντονισμός και άμεση βελτίωση της παραγωγής εγκρίσεων σε συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες όπως: α) οι Εφορίες Αρχαιοτήτων, β) τα Δασαρχεία, γ) οι Πολεοδομίες δ) και ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Ο προγραμματισμός για το 2013 και για τις τρεις εταιρείες είναι για 300 νέες κεραίες εκ των οποίων άδεια έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι 65. Ωστόσο ο προγραμματισμός του 2013 περιλαμβάνει και 1.900 επιπλέον αναβαθμίσεις κεραιών για τέταρτη γενιά (LTE/4G) αξιοποιώντας τον πρόσφατο διαγωνισμό συχνοτήτων από τις οποίες έχουν γίνει μόνον περίπου 150. Το θέμα της αδειοδότησης αποτελεί βασικό εμπόδιο και στα προγράμματα συνεργατικής ανάπτυξης υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι σε συζήτηση για την ανάπτυξη κοινών υποδομών βρίσκονται οι Vodafone – Wind.
Σχετικά με το ψηφιακό μέρισμα ο πρόεδρος της ΕΕΚΤ σημειώνει ότι έχει ζητηθεί να μεταφερθεί ο διαγωνισμός για το 2014. Για το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση του αρμόδιου υπουργείου με την τρόικα καθώς τα έσοδα από το ψηφιακό μέρισμα (περί τα 300 εκατ. ευρώ με βάση μελέτες που έγιναν το 2011) είχαν προϋπολογιστεί στα δημόσια έσοδα για το 2013 και πλέον μεταφέρονται για τον επόμενο χρόνο.