Η συζήτηση για το ποιος θα επενδύσει στα δίκτυα νέας γενιάς, καθώς και το μέλλον των κυπριακών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, κυριάρχησαν κατά το 2ο Συνέδριο των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου (ΕΕΤΤ–ΓΕΡΗΕΤ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Μεγαλόνησο.
Στο περιθώριό του το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, επικεντρώθηκε στις τηλεπικοινωνιακές κυπριακές εταιρείες.
Όπως ελέχθη από τον ανώτερο διευθυντή Δικτύων της Cyta Κύπρου και μέχρι πριν λίγες μέρες γενικό διευθυντή της Cyta Ελλάδος, Μιχάλη Αχιλλέως, ο τηλεπικοινωνιακός φορέας της Μεγαλονήσου βρίσκεται σε φάση αποτίμησης των επιπτώσεων, ενώ για τη θυγατρική στην Ελλάδα σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια για την ανάπτυξή της.
Ειδικότερα, αναφορικά με τη Cyta Ελλάδος, η εκτίμηση είναι ότι το 2013 η εταιρεία θα έχει θετικό τελικό αποτέλεσμα ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2012 είχε για πρώτη φορά θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων). Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσής της από τη μητρική εταιρεία. Η εν λόγω εταιρεία μετά από περίπου 4 χρόνια εμπορικής δραστηριότητας έχει περί τους 300.000 συνδρομητές και το 2012 εκτιμάται ότι είχε έσοδα περίπου 90 εκατ. ευρώ έναντι 55,4 εκατ. ευρώ το 2011.
Για τη μητρική εταιρεία ο κ. Αχιλλέως είπε ότι θα πρέπει να ηρεμήσει η κατάσταση για να γίνει η σωστή αποτίμηση των επιπτώσεων, συμπλήρωσε πως δεν ήταν μεγάλες οι καταθέσεις της στη Λαϊκή Τράπεζα και δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας γενικότερα: «πληγωθήκαμε αλλά δεν θα πεθάνουμε κιόλας. Θα βρούμε τις λύσεις και θα το ξεπεράσουμε».
Κατά τη συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου το στέλεχος της Cyta είχε καταγγείλει το γεγονός ότι ο ΟΤΕ μεροληπτεί όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των δικών του πελατών, έναντι των πελατών των εναλλακτικών φορέων. Για το θέμα αυτό, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα τηλεπικοινωνιών, Κωνσταντίνος Δεληκωστόπουλος, βρίσκεται σε εξέλιξη ακρόαση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Τα περισσότερα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που συμμετείχαν στο συνέδριο αναφέρθηκαν στην ανάγκη ένας κοινός φορέας να αναπτύξει τις υποδομές για τα δίκτυα νέας γενιάς. Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Καβακλής γενικός εμπορικός διευθυντής της Forthnet σημείωσε ότι δεν είναι η λύση ο καθένας να σκάβει το χαντάκι του, χρειάζονται κοινές επενδύσεις. Ο Δημήτρης Γοργίας Network Engineering & Operations Director της Hellas on Line μίλησε για την ανάγκη να γίνει λειτουργικός διαχωρισμός και να υπάρξει ξεχωριστή εταιρεία υποδομών. Ο Μ. Αχιλλέως πρόσθεσε όταν αναφερόμαστε σε δίκτυα νέας γενιάς δεν μπορεί παρά να μιλάμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, για δίκτυα οπτικών ινών που θα φθάνουν μέχρι τα σπίτια (FΤΤΗ).
«To σχεδόν μηδενικό ποσοστό διείσδυσης των υπερυψηλών ευρυζωνικών ταχυτήτων στην Ελλάδα σίγουρα δεν οφείλεται στην έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά στο μοντέλο ρύθμισης», είπε από την πλευρά του ΟΤΕ η Ειρήνη Νικολαΐδη, Νομική Σύμβουλος και Γενική Εκτελεστική Διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών και Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου.
Η κα Νικολαΐδη παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα μένει πίσω στους στόχους που έχουν τεθεί από την Ψηφιακή Ατζέντα 2020 τη στιγμή που ο ΟΤΕ και θέλει και μπορεί να επενδύσει σε νέα δίκτυα οπτικών ινών. Όμως, σύμφωνα με το στέλεχος του Οργανισμού, η υπερ-ρύθμιση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών από την ΕΕΤΤ έχει σημαντική και αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη Δικτύων Νέας Γενιάς, δυσχεραίνοντας το επενδυτικό κλίμα στη χώρα.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ και του BEREC (Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών), Λ. Κανέλλος τόνισε την πάγια θέση της αρχής για την εφαρμογή μίας εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και αναφέρθηκε στις προοπτικές που παρουσιάζονται, στο πλαίσιο ανάληψης από την ΕΕΤΤ της προεδρίας BEREC και της συμμετοχής στο αντίστοιχο όργανο Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίας (ERGP). «Πεποίθησή μας είναι ότι για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις είναι ανάγκη να βασιστούμε κυρίως στις δικές μας δυνάμεις. Από την πλευρά μας, ως Ρυθμιστικές Αρχές, είναι απαραίτητο να εργαστούμε σκληρά, εφαρμόζοντας την κατάλληλη ρυθμιστική στρατηγική, ώστε να υποστηρίξουμε στοχευμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στις αγορές που εποπτεύουμε. Η μέχρι σήμερα ρυθμιστική πορεία της ΕΕΤΤ και του ΓΕΡΗΕΤ (Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου) αποδεικνύει ότι είμαστε συμπαραστάτες των παρόχων, Ρυθμιστές ευέλικτοι και ανοικτοί σε δημιουργικές προτάσεις, αλλά και αυστηροί στην εφαρμογή του νόμου και στην τήρηση των κανόνων του «ευ αγωνίζεσθαι» προς όφελος της αγοράς και του καταναλωτή», επεσήμανε.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών Μενέλαος Δασκαλάκης. Στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι «Η πολιτική μας εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες, στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών επόμενης γενιάς και στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής είναι καθοριστικός αφού πρέπει να διευκολύνει τις επενδύσεις, ιδιαίτερα σε έναν στρατηγικής σημασίας τομέα της οικονομίας, να διασφαλίζει τη λειτουργία του ανταγωνισμού και το συμφέρον των καταναλωτών, καθώς και να μεγιστοποιεί το κοινωνικό όφελος. Το επόμενο διάστημα, η ΕΕΤΤ καλείται να ανταποκριθεί σε σημαντικά γεγονότα που εμπίπτουν στο πεδίο δραστηριότητάς της όπως π.χ. η αδειοδότηση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη των παρόχων δικτύων της ψηφιακής τηλεόρασης και η απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς. Η Προεδρία του BEREC από την Ελλάδα, την τρέχουσα περίοδο, αποτελεί τιμή για τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρία για να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα ζητήματα της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς».
Ο Δρ. Πόλυς Μιχαηλίδης, Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Κύπρου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, τις τελευταίες ημέρες και ανέδειξε την ουσιώδη σημασία των δυο αγορών στην προσπάθεια ανεύρεσης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.