Γυρίζω, λοιπόν, από το μεγάλο ετήσιο «πανηγύρι» της κινητής τηλεφωνίας (ή, για να είμαστε πολιτικά ορθοί, των ψηφιακών ασύρματων επικοινωνιών) με τα μυαλά μου να έχουν πάρει αέρα, απ’ όσα είδαν τα μάτια μου και άκουσαν τα αυτιά μου, εκεί στις Βαρκελώνες, και με τη χρονίζουσα υποψία να έχει γίνει πλέον βεβαιότητα ότι το πολυαναμενόμενο mobile computing έχει ήδη απογειωθεί.
Και πώς, άλλωστε, να μη γίνει η υποψία βεβαιότητα, όταν τα νούμερα εγγυώνται «του λόγου το ασφαλές»: smartphones, tablets και wireless data αποτελούν πλέον μια αγορά της τάξης του ενός τρις δολαρίων! Τι άλλη χρεία μαρτύρων έχομεν; Τον αντίκτυπο τον είδαμε, τον ζήσαμε στο φετινό Mobile World Congress. Όπως διαβεβαιώνουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και τους αριθμούς, οι νέοι mobile computers, με τους οποίους λίγο ως πολύ είμαστε όλοι πιά εφοδιασμένοι, παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από οποιοδήποτε άλλο τεχνολογικό αγαθό στην ιστορία: πέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες το στάδιο των early adopters, κέρδισαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την αναγκαία κρίσιμη μάζα και επεκτείνονται πλέον στο mainstream σώμα των καταναλωτών, αν όχι και στους ως τώρα τεχνόφοβους…
Κι μάλλον είμαστε μονάχα στην αρχή. Γιατί πληθαίνουν οι αναλύσεις που λένε ότι σύντομα θα δούμε πολλά περισσότερα, καθώς –με δεδομένο ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα- οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας δεν πρόλαβαν ακόμα να βρουν τρόπους για να κεφαλαιοποιήσουν αυτή την τεράστια ανάπτυξη. Πολλοί οι εμπλεκόμενοι και οι οφελούμενοι: πάροχοι δικτύων, κατασκευαστές συσκευών, δημιουργοί εφαρμογών και υπηρεσιών – κάθε μεταξύ τους συνδυασμός είναι επιτρεπτός… Βάλτε, τώρα που γυρίζει!
Αλλάζουν οι καιροί, τι τα θέλετε… Ένα καλό παράδειγμα δίνει το Technology Review σε πρόσφατη ανάλυσή του: γύρω στο 2007, λέει, η μέση χονδρική τιμή ενός κινητού τηλεφώνου ήταν 120 δολάρια, με πτωτικές τάσεις – ο κορεσμός ήταν φανερός, ο καθένας μπορούσε να αποκτήσει το κινητό του και το έκανε. Όμως, πέντε χρόνια αργότερα και με τα κινητά και τα tablet να έχουν σχεδόν υποκαταστήσει τα PC, η κατάσταση έχει ανατραπεί: σήμερα η μέση τιμή έχει ανέβει στα 180 δολάρια και τα έσοδα από τις πωλήσεις συσκευών έχουν διπλασιαστεί.
Αντίθετα, οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους, από πλευράς ανάπτυξης, και το ίδιο συμβαίνει με τη διαφήμιση μέσω κινητών, όπου η παγκόσμια αγορά είναι μόνο 9 δις δολάρια. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό! Πολύ περισσότερο, καθώς τον Γενάρη που μας πέρασε, το Facebook (η τρίτη μεγαλύτερη «χώρα» από πλευράς πληθυσμού στον κόσμο) ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά, οι περισσότεροι από τους «πολίτες» της είχαν πρόσβαση από κινητές συσκευές, απ’ ό,τι από PC…
Όμως, ουδέν καλόν αμιγές κακού, για να παραφράσουμε τη σοφή αρχαία ρήση… Βλέπετε, δεν πρόλαβα καλά-καλά να ανοίξω τον υπολογιστή μου μετά τη επιστροφή, και τσουπ! Να τα, τα πρώτα κακά μαντάτα: «Αποχρώσες ενδείξεις πως το κακόβουλο λογισμικό μετακινείται από τα PC στα κινητά!» Με τον καλό αναλυτή Tom Simonite να εξηγεί πως η τεράστια δημοφιλία των smartphones και των tablets οφείλεται μεν, ως ένα βαθμό, στο ότι δεν χρησιμοποιούν λογισμικό ασφαλείας ούτε είναι υποχρεωμένος ο χρήστης να επικαιροποιεί το λειτουργικό τους, όμως αυτό είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει, τα επόμενα χρόνια… Γιατί, σύμφωνα με πολλά στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρώσει οι εταιρίες λογισμικού ασφαλείας, οι κυβερνο-κακοποιοί βρίσκονται πλέον πολύ κοντά «σε αποδοτικούς και κερδοφόρους τρόπους για να ελέγχουν πλήθος κινητών συσκευών, ταυτόχρονα»…
Κι εδώ είναι που κουνάς το κεφάλι σου και λες… «Αυτό το έργο κάπου το έχω ξαναδεί!»