Αλλαγή αντιμετώπισης του θέματος της Globul για πρώτη φορά επίσημα από τη διοίκηση του ΟΤΕ παρατηρήθηκε, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012. Παράλληλα σημειώθηκαν νέες βολές εναντίον της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με επίκεντρο το θέμα των επενδύσεων στα δίκτυα νέας γενιάς.
Ειδικότερα, για τη θυγατρική στη Βουλγαρία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μ. Τσαμάζ είπε ότι η διαδικασία πώλησής της συνεχίζεται πρόσθεσε ωστόσο πως «αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ώστε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο για την εταιρεία και τους μετόχους με δεδομένο ότι έχει επιτευχθεί η αναχρηματοδότηση του δανεισμού».
Σημειώνεται σχετικά πως ο καθαρός προσαρμοσμένος δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ στο τέλος του 2012 ήταν μειωμένος 25,4% ή κατά 1 δις. περίπου σε σχέση με το τέλος του 2011. Το σύνολο των δανεικών υποχρεώσεων είναι μειωμένο κατά 17,4% (4.050,8 εκατ. ευρώ έναντι 4.902 εκατ. ευρώ).
Στο πεδίο της ρύθμισης, ο επικεφαλής του ΟΤΕ δήλωσε χαρακτηριστικά «Η ρυθμιστική αρχή λειτουργεί εχθρικά όχι μόνον απέναντι στον ΟΤΕ, αλλά και εναντίον της ανάπτυξης της χώρας».
Η διοίκηση του ΟΤΕ υποστηρίζει πως εμποδίζεται να προχωρήσει περαιτέρω τις επενδύσεις της στο VDSL γιατί αν ακολουθήσει το υφιστάμενο κοστολογικό μοντέλο της ΕΕΤΤ θα πρέπει να αυξήσει τις τιμές λιανικής. Σήμερα ο Οργανισμός έχει περί τους 18.000 συνδρομητές στο VDSL.
Για τον ΟΤΕ το περιβάλλον που διαμορφώνει η ρύθμιση είναι εχθρικό και όπως ελέχθη αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «μην περιμένετε ιδιαίτερες επενδύσεις». Οι επενδύσεις πέρσι του ΟΤΕ στην Ελλάδα ήταν περί τα 300 εκατ. ευρώ. Για φέτος σχεδιάζει να διαθέσει περίπου τα ίδια κεφάλαια.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον πρόσφατο πόλεμο τιμών στη σταθερή και στο κατά πόσο αυτός θα επηρεάσει τον ΟΤΕ, ο επικεφαλής του ομίλου είπε πως «οι πόλεμοι τιμών είναι εναντίον αυτών που έχουν αδύναμο cash flow. Ειδικά η ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα έχει δείξει ότι τελικά χάνει αυτός που έχει τη λιγότερη ρευστότητα».
Σχετικά με τη μείωση τελών τερματισμού στα κινητά ελέχθη πως η συνέπεια για τον ΟΤΕ το 2013 θα είναι απώλεια εσόδων της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ (αφορά όλες τις εταιρείες κινητής του ομίλου).
Θετικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ. Η UBS σχολίασε ότι τα έσοδα ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις της ενώ τo EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Στην ανάλυσή της, η CITI κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ισχυρές χρηματοροές, τις οποίες χαρακτηρίζει εντυπωσιακές, αναφέροντας ότι ο ΟΤΕ δεν αντιμετωπίζει θέμα χρηματοδότησης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014.
Ως μία θετική έκπληξη χαρακτήρισε τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ στην Ελλάδα η BNP Paribas.