Την ώρα που η Ελλάδα «ξαναβλέπει» και «ξαναμελετά» για πολλοστή φορά το έργο δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών, που θα φθάνει μέχρι τα σπίτια – FTTH(Fiber-to-the-home) – η Ευρώπη των 27 «τρέχει» με ρυθμό 15%, ενώ η Ρωσία παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 42% στους αριθμούς των συνδρομητών FTTH.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του FTTH Council της Ευρώπης, οργανισμό με αποστολή την επιτάχυνση της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις: Μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ε.Ε., ο αριθμός των συνδρομητών των οπτικών ινών αυξάνετε σταδιακά και ουσιαστικά ακούμπησε το 15% αύξησης κατά την διάρκεια του 2ου εξαμήνου του 2012. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ε.Ε. πρόσθεσε 820.000 νέους συνδρομητές για να φτάσει το σύνολο των συνδρομητών στα 6,24 εκατομμύρια. Οι Σκανδιναβικές χώρες, οι Βαλτικές χώρες και η Ολλανδία συνεισφέρουν το 26% των νέων συνδρομητών, ενώ οι οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης το 33%, και η Γαλλία με την Πορτογαλία το 30%.
Πάντως, πολλές από τις μεγάλες δυτικές οικονομίες εξακολουθούν να είναι ουραγοί σε σχέση με τις οπτικές ίνες. Η Ιταλία και η Ισπανία παραμένουν στο κάτω μέρος της κατάταξης του FTTH και για άλλη μια φορά, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατάφεραν καν να προκριθούν. Ο αριθμός των οπτικών ινών συνδεδεμένα σε σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε λιγότερο από 0,1%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι πέντε πιο «δυναμικές» χώρες με το υψηλότερο δείκτη συνδρομητών στα τέλη του 2012 ήταν η Τουρκία, Ουκρανία, Ισπανία, Βουλγαρία και Ρωσία. Στην Τουρκία οι συνδρομητές υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η Ισπανία εισχώρησε δυναμικά στον τομέα των οπτικών ινών μόλις πριν από λίγο καιρό και ήδη έχει πλασαριστεί και στον πίνακα κατάταξης των χωρών που κάνουν χρήση οπτικών ινών.
Η Ρωσία είναι πια η επί κεφαλής χώρα με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη, αφού πρόσθεσε 2,2 εκατομμύρια νέους συνδρομητές-χρήστες οπτικών ινών στο σπίτι, κατά την διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012, περισσότερες δηλαδή συνδρομές από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες μαζί, φτάνοντας ήδη τα 7,5 εκατομμύρια συνδεδεμένα με οπτικές ίνες, σπίτια.
Όσον αφορά την διείσδυση των νοικοκυριών στις οπτικές ίνες, το κυρίαρχο έθνος παραμένει η Λιθουανία, η οποία έχει ήδη την κάλυψη του 100% του FTTH και πάνω από το 31% των σπιτιών συνδέονται με οπτικές ίνες. Η Σουηδία κατέχει την δεύτερη θέση στην κατάταξη με 22,6%. Στην κατάταξη, 10 χώρες μπορούν τώρα να διεκδικήσουν περισσότερο από το 10% FTTH διείσδυσης, σε σχέση με μόλις επτά τον Ιούνιο του 2012. Κατά σειρά από την κορυφή προς τα κάτω βρίσκονται: η Λιθουανία, Σουηδία, Βουλγαρία, Λετονία, Νορβηγία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Δανία και Πορτογαλία.
«Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ενισχύσει τη θέση τους ως ηγέτες στην χρήση οπτικών ινών και η διαφορά μεταξύ των πρώιμων και όψιμων στην υιοθέτηση των οπτικών ινών, χωρών γίνεται ακόμη πιο εμφανής », σχολίασε σχετικά η Karin Ahl, πρόεδρος του συμβούλιου FTTH στην Ευρώπη και πρόσθεσε: «Αυτές οι ηγέτιδες χώρες στο FTTH έχουν οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των γειτονικών τους χωρών που δεν έχουν την ίδια συνδεσιμότητα με τις οπτικές ίνες. Η καλή επικοινωνιακή υποδομή βοηθά στο να διατηρηθούν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις και στην προσέλκυση νέων. Οι χώρες που έχουν καλή υποδομή οπτικών ινών μπορεί να έχουν προβάδισμα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, όπως η εξ αποστάσεως περίθαλψη και τεχνολογίες έξυπνων δικτύων. Οι χώρες που καθυστερούν την εξάπλωση των οπτικών ινών θα βγουν χαμένες και τώρα αλλά και στο εγγύς μέλλον, αφού το μέλλον είναι συνυφασμένο με τις οπτικές ίνες.»