Οι Κινέζοι (και πολύ σύντομα οι Νοτιο-Κορεάτες), έχουν την δική τους πολιτική η οποία βασίζεται σε κατάληψη καίριων σημείων, τα οποία δεν αποτελούν τόσο σημεία πολιτικής επιρροής όσο εμπορικά προγεφυρώματα. Τελευταίοι έρχονται οι Άραβες οι οποίοι είναι τόσο διστακτικοί να σκεφτούν out of the box, όσο και οι καμήλες να βγουν από το μονοπάτι του καραβανιού.
Για την ώρα πάντως το μόνο που πέφτει είναι το επίπεδο της πολιτικής και των πολιτικών. Χθες το βράδυ στην «Ανατροπή» στο Mega ρωτάει ο Ψαριανός (ΔΗΜΑΡ) τον Μηλιό (ΣΥΡΙΖΑ) αν η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ ήταν επωφελής για την Οικονομία και την Κοινωνία για να πάρει την απάντηση «χρειάζεται να το μελετήσουμε»! Τελικά, όσο πιο πολύ βλέπω τον Μηλιό, τόσο συμπαθώ τον Στουρνάρα γιατρέ μου. Μερικές φορές φτάνω να πιστεύω ότι κάποιοι, που μας δουλεύουν κανονικά, φροντίζουν αυτό γίνεται επίτηδες! Βλέπετε σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε πρόβλημα μόνο με τον πολλαπλασιαστή του μνημονίου, αλλά και με τον διαιρέτη της νοημοσύνης μας…Η πολιτική των μεγακύκλων
Αυτό θα ήταν σε ελεύθερη απόδοση η απάντηση του Λεωνίδα όταν ρωτήθηκε για την πορεία των ψηφιακού μερίσματος. Απάντησε ότι υπάρχουν, τόσο η μελέτη όσο και το μοντέλο υπολογισμού του κόστους του φάσματος.
Οι μικρές λεπτομέρειες που λείπουν, είναι η τοποθέτηση των συχνοτήτων που θα λάβουν οι τηλεοπτικοί πάροχοι πάνω σε αυτό. Πόσοι θα είναι, αν θα είναι τοπικής ή εθνικής μετάδοσης και φυσικά πως θα πειστούν να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό που στόχο θα έχει τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου δυνατού τιμήματος.
Απελθέτω απ’εμού… θα έλεγε κάθε συνετός άνθρωπος και θα είχε και δίκιο. Γιατί με τί μούτρα η Πολιτεία θα έρθει να πιέσει του κινητούς να καταβάλουν 300 εκατομμύρια οβολούς, όταν οι τηλεοπτικοί θα έχουν μάλλον ξεγλιστρήσει.
Θα πείτε βέβαια, ότι οι κινητοί δεν έχουν ομάδες με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους (συγνώμη… οπαδούς), δεν χρηματοδοτούν σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης και φυσικά δεν μπορούν να την χειραγωγήσουν…
Οι τηλεοπτικοί από την πλευρά τους, αντιτείνουν το γεγονός ότι τα ταμεία τους είναι ιδανικός τόπος για να εξερευνήσει η επιστημονική κοινότητα τις ιδιότητες του …απόλυτου κενού, ενώ οι τράπεζες δεν έχουν σκοπό να συμμετέχουν σε νέες εναλλακτικές μορφές αποτίμησης τηλεοπτικών προϊόντων (ALTERnatine …αγγλιστί).
Τι να κάνουμε παιδιά, ίσως να βλέπατε και λίγο το θέμα του περιεχομένου γιατί, ακόμα και τις χρυσές εποχές που τόσο η ιδιωτική και η κρατική διαφήμιση έρρεε άφθονη, πάλι Ρούλα, Αννίτα και reality τρώγαμε, ενώ απλά τώρα εισάγουμε τη Φατμαγκιούλ από το Γενί Τζαμί.
Κινούνται σταθερά τα τέλη
Δεν φαίνεται να τερματίζεται η πτώση των τελών τερματισμού, αφού ο Λεωνίδας προανήγγειλε νέο γύρο ο οποίος θα τα μειώσει μέχρι το 2015 κατά περίπου 14% στα 1,099 ευρωλεπτά, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα, όχι μόνο στις on-net προνομιακές χρεώσεις, αλλά και στη μεταφορά του ανταγωνισμού σε ένα -μέχρι πρότινος- άβατο, που ήταν οι κλήσεις από σταθερό προς κινητό.
Έτσι, στο μεσοδιάστημα που τα τέλη τερματισμού προς τα σταθερά τηλέφωνα παραμένουν ακόμα …σταθερά, ενώ τα τέλη για κλήσεις προς κινητά συνεχίζουν να πέφτουν, ο Γρηγόρης από την Κάντζα πρότεινε -και πέτυχε- τη μεγάλη ανατροπή.
Είναι αλήθεια ότι, δεν είναι εύκολο αυτές τις εποχές κάποιος να κάνει κίνηση αιφνιδιασμού, την ώρα που όλοι περιμένουν στη γωνία τους, εισπνέοντας γερές δόσεις εσωστρέφειας.
Η κίνηση αυτή πάντως, είναι αυτό το μικρό και καλά υπολογισμένο «Window of Opportunity», που θα έλεγαν και οι επαΐοντες της στρατηγικής σκέψης. Και μάλιστα πρόκειται για μια κίνηση που παρά τον επιθετικό της χαρακτήρα, δεν εκθέτει ιδιαίτερα τον επιτιθέμενο, δεδομένου ότι η Forthnet μετατρέπει την μέχρι τώρα αδυναμία της σε δύναμη, καθώς -μη έχοντας κινητή- δεν επηρεάζεται από την πτώση των τελών τερματισμού στην κινητή. Τώρα τι σημαίνει αυτό για την αγορά…θα σας γελάσω. Ένας από τους εναλλακτικούς αναμένεται να ακολουθήσει οσονούπω αφού Cytaξει και μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες. Οι υπόλοιποι ίσως αναγκαστούν «απρόθυμα» να κάνουν κάποιες προσαρμογές οι οποίες δεν αποκλείεται να μας εκπλήξουν αφού αυτή η αγορά έχει πολλά γρήγορα μυαλά που σκέπτονται out of the box. Stay tuned!
Συμμάζεμα με παρενέργειες
Είναι αλήθεια και όλοι συμφωνούμε ότι το Δημόσιο, θέλει ακόμα αρκετό δρόμο εξυγίανσης. Τώρα σειρά έχουν τα τηλεπικοινωνιακά έξοδα, τα οποίο ο Μανούσος -κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ- σκοπεύει να συρρικνώσει.
Και μετά το πρόγραμμα εσωτερικής τηλεφωνικής διασύνδεσης και αναδιάταξης, μοιραία παίρνει η μπάλα και τα κινητά, τα εντός εκτός και επί των αυτών κρατικών και ημικρατικών μηχανισμών.
Λέτε να πάρουν φωτιά τα call centers και να αρχίζουν να παίρνουν τα υπουργεία για φορητότητες και retention; Δεν αποκλείεται! Πάντως η εντολή του Μανούσου είναι να γίνει το ανάποδο και οι προϊστάμενοι προμηθειών οργανισμών και υπηρεσιών, να παίρνουν τους παρόχους και να τους λένε -και εδώ- το κλασικό «Πέσε για να πέσω !».
Κάτι η μείωση των τελών τερματισμού, κάτι οι περικοπές του Δημοσίου, είμαστε περίεργοι, αλλά και ανήσυχοι για το αν η πτώση των εσόδων των κινητών μέσα στο 2013 θα μείνει σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτι που πλέον αρχίζει να τίθεται σε κίνδυνο.
Ίσως ένα παράθυρο αύξησης των εσόδων να διαφαίνεται στο mobile data, στο οποίο πιστεύει ο Μανούσος, προσπαθώντας να δώσει στον κρατικό μηχανισμό, στοιχεία κινητικότητας, όπου ελεγκτικοί και υποστηρικτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας θα βρίσκονται “on the field”, συνδεμένοι με το G-Cloud, ή έστω με τις υπηρεσίες τους.