Για «σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους» κάνει λόγο η διοίκηση του ΟΤΕ αναφορικά με τη πώληση της Hellas Sat (διαχειρίζεται τον HellasSat2) στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και μια από τις κορυφαίες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο.
H πολιτική ηγεσία είναι ενημερωμένη και μάλιστα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κατάρ, δηλαδή ελάχιστες μέρες πριν υπογραφεί η συμφωνία, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ArabSat. Στη συμφωνία, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, έχει περιληφθεί ότι θα διατηρηθούν τα δύο κέντρα ελέγχου του δορυφόρου HellasSat2 σε Ελλάδα και Κύπρο.
Τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού από την πώληση της θυγατρικής του ανέρχονται σε 208 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 157 εκατ. ευρώ (7 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων – EBITDA – της Hellas Sat για το 2012) που αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,05%της αξίας των δραστηριοτήτων της Hellas Sat και 53,4 εκατ. ευρώ, τα διαθέσιμα της εταιρείας την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Ο ΟΤΕ θα εισπράξει και 7 εκατ. ως μέρισμα.
Αξιοσημείωτο της συμφωνίας είναι ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ένας από τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας της Hellas Sat, παραμένει στο νέο μετοχικό σχήμα της εταιρείας διατηρώντας τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν σύμφωνα με το Καταστατικό της Hellas Sat.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους. Το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις. Έτσι διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο διάστημα και ο χαρακτήρας τους ως διαστημικές χώρες (Space-faring nations).»
Ειδικότερα, αγοραστής του Hellas Sat είναι η 100% θυγατρική της ArabSat Satellite Communications, ArabSat Cyprus Ltd. Η ArabSat είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής δορυφορικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχοντας εκτοξεύσει στην ιστορία της 15 δορυφόρους, η Arabsat διαχειρίζεται σήμερα έξι δορυφόρους προσφέροντας την πιο ευρεία δορυφορική κάλυψη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ενώ βρίσκεται σε ταχεία επεκτατική πορεία στοχεύοντας στην εκτόξευση τριών δορυφόρων «6ης γενιάς». Με τα έσοδά της να ενισχύονται 24%, η Arabsat ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών για το 2011.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το β’ τρίμηνο του 2013, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, ενώ τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ήταν η Barclays.
Ευαρέσκεια και από την πλευρά της Κυβέρνησης
Από την πλευρά της κυβέρνησης, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ΟΤΕ ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε:
«Είναι στρατηγικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα μας η επένδυση μίας από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των δορυφορικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο μια τέτοια επένδυση είναι διπλά σημαντική.
Με τη συμφωνία αυτή διασφαλίζεται η αξία της αρχικής επένδυσης του Ελληνικού Δημοσίου, με ενίσχυση της εμπορικής αξίας της ελληνικής τροχιακής θέσης. Ο επενδυτής δεσμεύεται για παραγγελία και εκτόξευση νέου δορυφόρου στην τροχιακή θέση που κατέχει η Ελλάδα διασφαλίζοντας τη λεγόμενη «διαστημική παρουσία» της χώρας στην τροχιακή θέση 39ο ανατολικώς καθώς και τη συμμετοχή της στη διεθνή λίστα των λεγομένων «Διαστημικών Χωρών» με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο.
Παράλληλα ενισχύεται η θέση του ελληνικού δημοσίου, μέσω της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, στο νέο μετοχικό σχήμα της HellasSat αφού διατηρεί δικαίωμα στον έλεγχο αναφορικά με τη λειτουργία του δορυφορικού δικτύου. Ταυτόχρονα παραμένουν οι Σταθμοί Ελέγχου σε Ελλάδα και Κύπρο και διατηρείται το όνομαHellas Sat στον Ελληνικό δορυφόρο.
Τέλος, όπως είναι αυτονόητο, διασφαλίζεται η διατήρηση των αντιπαροχών που προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης της Hellas Sat με το Ελληνικό Δημόσιο, και κυρίως η απρόσκοπτη παροχή των αναμεταδοτών που η Hellas Sat παρέχει δωρεάν, ως αντάλλαγμα για την παροχή σε αυτήν Ειδικής Αδείας αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης της ως άνω τροχιακής θέσης.»