Η επιτυχής έκδοση του ομολόγου των 700 εκατ. ευρώ σηματοδοτεί για τον ΟΤΕ την αναχρηματοδότηση των δανειακών του υποχρεώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο benchmark (άνω των 500 εκατ. ευρώ) ομόλογο που εκδίδεται από ελληνική εταιρεία από το 2011, όταν και πάλι ο ΟΤΕ είχε εκδώσει ομόλογο 500 εκατ. ευρώ. Η επιτυχία αυτή σηματοδοτεί το άνοιγμα των διεθνών αγορών σε δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας θετικά μηνύματα για τη χώρα.
Η διάρκεια του ομολόγου (5 έτη) και το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε ο ΟΤΕ είναι ικανοποιητικά δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Οι αγορές φαίνεται να κρίνουν ότι η πιστοληπτική διαβάθμιση του ΟΤΕ θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν δεν επηρεαζόταν από την αντίστοιχη διαβάθμιση της Ελλάδας.
Ενδεικτικό της ανταπόκρισης ήταν ότι στο πρώτο μισάωρο της διαδικασίας βιβλίου προσφορών, οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία τον Φλεβάρη φέτος ο Οργανισμός έχει να αποπληρώσει 400 εκατ. ευρώ κοινοπρακτικό δάνειο και εκτιμάται ότι θα το πράξει από τα χρηματικά διαθέσιμα, ενώ τον Αύγουστο λήγει ομολογιακό ύψους 820 εκατ. ευρώ για το οποίο έχει ανακοινωθεί πρόταση επαναγοράς του. Για το 2014 έχει να αναχρηματοδοτήσει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος) και 500 εκατ. ευρώ ομολογιακό (Απρίλιος). Με βάση τα επίσημα στοιχεία (30 Σεπτεμβρίου 2012) ο συνολικός δανεισμός του ΟΤΕ ήταν περίπου 4 δις. και τα διαθέσιμα 1,1 δισ. ευρώ.
Προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σειρά από στρατηγικές κινήσεις οι οποίες είχαν στόχο τη συρρίκνωση των credit spreads των ομολόγων του ΟΤΕ και τη δημιουργία των συνθηκών για προσέλκυση επενδυτών.
Αναλυτικότερα από τα μέσα του 2012, η εταιρεία προέβη σε μια σειρά χρηματοδοτικών κινήσεων που συνοψίζονται ως εξής:
- Ιούνιος 2012 – Δεκέμβριος 2012: Σταδιακές επαναγορές συνολικού ποσού 236 εκατ. ευρώ από υφιστάμενα ομόλογα του ΟΤΕ λήξεως Αυγούστου 2013. Με τις επαναγορές αυτές, η εταιρεία καρπώθηκε συνολικό κέρδος 32 εκατ. ευρώ και μείωσε το δανεισμό της μια που οι επαναγορές έγιναν υπό το άρτιο.
- Ιούλιος 2012: Προπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου ποσού 757 εκατ. ευρώ μέσω υπερβάλλουσας ρευστότητας Ομίλου απελευθερώνοντας τις τραπεζικές γραμμές “credit lines”.
- Νοέμβριος 2012: Επέκταση ποσού 500 εκατ. ευρώ από το Φεβρουάριο 2013 στον Φεβρουάριο 2014 κάτω από το Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο ανακυκλούμενης πίστωσης ύψους 900 εκατ. ευρώ.
- Δεκέμβριος 2012: Αξιοποιώντας την πιστοληπτική ικανότητα της θυγατρικής του Ομίλου στη Βουλγαρία, Globul, ο Όμιλος άντλησε ποσό 153 εκατ. ευρώ μέσω σύναψης κοινοπρακτικού δανείου διάρκειας 4 ετών.
- Ιανουάριος 2013: ανταλλαγή ομολόγων, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, βάσει της οποίας 187 εκατ. ευρώ, από το ομόλογο λήξης του Αυγούστου 2013, ανταλλάχθηκαν με νέα έκδοση ομολόγων ποσού 187,7 εκατ. ευρώ με λήξη τον Φεβρουάριο 2015.
Με τις παραπάνω κινήσεις, η εταιρεία εξασφάλισε τη μείωση του κόστους δανεισμού με αποτέλεσμα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η διοίκηση του ΟΤΕ θα επιμείνει στην πώληση της Globul η οποία είχε δρομολογηθεί στο πλαίσιο της ανάγκης εξασφάλισης κεφαλαίων για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού. Αντίθετα, σίγουρη θεωρείται η πώληση του δορυφόρου. Έχει δοθεί νέα προθεσμία στην Τelesat να απαντήσει, μέχρι την προσεχή Δευτέρα, γεγονός που σημαίνει ότι η καναδική εταιρεία σκέφτεται να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης ως μέτοχος της Hellas Sat και πιθανότατα διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το τίμημα.