Λέγεται μάλιστα στους διαδρόμους του ΔΝΤ, ότι το στέλεχος που ανακάλυψε το πρόβλημα με τον λανθασμένο συντελεστή, εμπνεύστηκε τη λύση, παρακολουθώντας μια γάτα που κυνηγούσε την ουρά της. Οι ίδιες φήμες μάλιστα λένε, ότι το ίδιο στέλεχος δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε παρόμοια έμπνευση. Είχε προσπαθήσει λίγο παλιότερα να φέρει το πρόγραμμα σε λογαριασμό, εφαρμόζοντας την επιμήκυνση, αφού θεώρησε ότι η αιτία ήταν το μικρό μέγεθος της ουράς της γάτας.
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι η κατεύθυνση προς τον εξορθολογισμό και την εξυγίανση είναι λάθος, απλά σημαίνει ότι μάλλον υπήρχε και καλύτερος δρόμος από το χωματόδρομο που βρισκόμαστε τώρα. Δε βαριέστε, ουδείς…άσφαλτος!
Στο βάθος πάντως φαίνεται νέο κούρεμα, που θα συμπέσει κοντά στις Γερμανικές εκλογές. Το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά περισσότερο οικονομικό αφού ο δρόμος προς το κουρείο θα σχεδιαστεί από Γερμανικά χέρια με ενδιάμεσους σταθμούς, την Eνέργεια και τις Tράπεζες που θα παίξουν το ρόλο του απαραίτητου αντιτίμου. There ain’t no such thing as a free lunch!
Έρχεται το ευρω-ομόλογο
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να διστάζει να εκδώσει ευρω-ομόλογο , αλλά ο ΟΤΕ το κάνει. Λέτε εκεί που ο ΟΤΕ προοιώνιζε την… οικονομική ψυχολογία της Ελλάδας, να προοιωνίζει και αυτή της Ευρώπης;
Δε θα μας φανεί περίεργο, αφού την ίδια στιγμή που η Ευρώπη συζητά για την Ομοσπονδιοποίηση, η Deutsche Telecom έχει ήδη καταρτίσει το πλάνο της για τις… «Ηνωμένες Εταιρείες της Ευρώπης».
Το πλάνο προβλέπει ότι η κάθε εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει έργα για λογαριασμό άλλων εταιρειών του ομίλου, ανάλογα με το expertise που ο καθένας έχει. Ίσως ο όρος ενδο-ομιλικό outsourcing να το περιγράφει ικανοποιητικά. Στη μοιρασιά των ρόλων, ΟΤΕ και Cosmote πήραν τις δικές τους αναθέσεις και έλαβαν τις θέσεις τους στο Μεγάλο Γερμανικό Παζλ .
Πάντως για να προσγειωθούμε στην στρατηγική της καθημερινότητας, είναι παραπάνω από φανερό ότι το τρένο του Οργανισμού έχει μπει σε ράγες, αφήνοντας πίσω το τούνελ που τον οδήγησε μέσα από το βουνό των προβλημάτων του ‘12. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την πιθανότητα -μάλλον τη βεβαιότητα- να υπάρξουν και άλλα τούνελ στο μέλλον και φυσικά ο Μεγαράρχης το γνωρίζει και έχει βάλει σκοπό να οδηγεί το Eurostar και όχι το Μουτζούρη. Άντε και στα δικά μας!
Σπάστα και ξαναρίχτα !
Θυμάστε που λέγαμε για τη Forthnet ότι, παρά τα φαινόμενα και τις πανταχόθεν εκτιμήσεις ισχύει το «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Η επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο το …νοικοκύρη. Έτσι, μια λιτή ανακοίνωση από την Κάντζα έβαλε τέλος στα πολλά και διάφορα σενάρια της διανομής ρόλων, σε ένα έργο που τελικά δεν παίχτηκε. Για την ώρα τουλάχιστον.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι, ξαφνικά λύθηκε ο γόρδιος δεσμός του δανεισμού που είναι -όπως και να το κάνουμε- αρκετά σφικτός. Ίσως να σημαίνει όμως ότι οι προβλέψεις των μετόχων για το μακροϊκονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που μέχρι τώρα τους εμπόδιζαν να δουν ζεστά την υλοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, να αλλάζουν.
Αν και δεν υπάρχει κάποια απτή ένδειξη γι’αυτό, θα μπορούσαμε απλά να περιοριστούμε σε τρία τουλάχιστον δεδομένα. Οι μέτοχοι της Forthnet είναι και αυτοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, γνώστες της αγοράς και όχι short term επενδυτές. Το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα πράγματι αλλάζει. Σίγουρα χρειάζεται ένας γύρος συγχωνεύσεων για την απαραίτητη συγκέντρωση δυνάμεων. Αυτά οδηγούν μαθηματικά, σε ένα συμπέρασμα που στην επιχειρηματική γλώσσα, μπορεί να λέγεται επανατοποθέτηση επί νέας βάσης, ή στη γλώσσα του ευγενούς αθλήματος των πεσσών «σπάστα και ξαναρίχτα!».
Τι μέλει γενέσθαι; Σύμφωνα με την κυρία Φρόσω που είναι κορυφή στην αυγομαντεία, θα ξαναδούμε εξελίξεις οι οποίες θα έρθουν από την Αραβική χερσόνησο, όταν η καμήλα που έχει χάσει το δρόμο της, δει κάτι περισσότερο από αμμόλοφους, εδώ στην άκρη της Βαλκανικής.
Η ΕΕΤΤ είναι ο διαιτητής στη φάση των ομίλων
Σε Αγγλογερμανική μάχη επί Ελληνικού Εδάφους, φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση της προσφυγής των κόκκινων εναντίων των πράσινων, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην καρτοκινητή.
Ενδεικτική της βαρύνουσας σημασίας που δίνουν οι δύο τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί σε αυτή την αντιδικία, είναι ότι παρατάχθηκαν πάσει δυνάμει και με διεθνές νομικό οπλοστάσιο, ενώπιον της Επιτροπής. Το ζήτημα έχει ανέβει πολύ ψηλά στην ατζέντα των νομικών υπηρεσιών των μητρικών εταιριών, ενώ φαίνεται ότι, το όποιο αποτέλεσμα θα χρησιμοποιηθεί ως δεδικασμένο, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές.
Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η Cosmote θα υπερασπίσει τη θέση της, όχι μόνο για λόγους γοήτρου, αλλά και για καθαρά πρακτικούς, αφού η προσφυγή της Vodafone επικαλείται το νόμο περί ανταγωνισμού. Κάτι που θα σήμαινε ότι τυχόν αρνητική έκβαση της υπόθεσης για τους πράσινους, θα μπορούσε να επισείει και εξοντωτικό πρόστιμο έως και 10% των εσόδων.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά πάντως, πάλι η Ελλάδα αναδεικνύεται πάλι σε διεθνή ρυθμιστή. Ο δεύτερος πάντως που έχει την καυτή πατάτα στα χέρια, σίγουρα δεν είναι ο κόκκινος αντίδικος, αλλά ο Λεωνίδας, ο οποίος όταν βρεθεί προ της αποφάσεως, θα πρέπει εκτός από τη νομική προσέγγιση, να λάβει υπόψη του πολύ περισσότερες παραμέτρους από αυτές που θα διατυπωθούν στις ακροαματικές διαδικασίες και στους τόνους εγγράφων και αναλύσεων από τις οποίες προκύπτουν οι… πολλαπλασιαστές!