Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η τρίτη στη σειρά προσπάθεια για ενοποίηση τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, με επίκεντρο τη Forthnet, η οποία είχε ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι.
Σε σύντομη δήλωσή της η Forthnet ανέφερε πως «οι μη αποκλειστικές συζητήσεις οι οποίες έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας ενοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δεν έχουν τελεσφορήσει και ανακοινώνει τη λήξη αυτών».
Η διοίκηση της Forthnet το επόμενο διάστημα αναμένεται να επικεντρωθεί στην προσπάθεια για αναχρηματοδότηση των δανείων της εταιρείας (περί τα 333 εκατ. ευρώ) που έχουν καταστεί βραχυπρόθεσμα. Εντός του έτους χρειάζεται να αποπληρώσει περί τα 60 εκατ. ευρώ, με την πρώτη δόση να έχει οριστεί τον Μάρτιο. Ωστόσο, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες στους περισσότερους κλάδους, έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές του κόστους λειτουργίας της (περί τα 25 εκατ. ευρώ σε μια διετία) και εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ένα νέο επιχειρησιακό πλάνο στις τράπεζες προκειμένου να τις πείσει για τη βιωσιμότητά της.
Αν και στις δηλώσεις της η διοίκηση της Forthnet είναι φειδωλή, στελέχη της χαρακτηρίζουν εκτός κάθε πραγματικότητας ορισμένα ακραία σενάρια που κυκλοφορούν για το μέλλον της εταιρείας και προσθέτουν πως παρά την χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση η εταιρεία έχει καταφέρει να έχει θετικές χρηματοροές, κάτι που στην παρούσα συγκυρία θεωρείται άκρως σημαντικό.
Σχετικά με την εξέλιξη της συνδρομητικής βάσης της Forthnet πέρσι τους πρώτες μήνες η πορεία ήταν καθοδική. Η εικόνα άλλαξε στο τέλος του έτους με την προσφορά της για τη συνδυαστική υπηρεσία (συνδρομητική τηλεόραση – τηλεφωνία και σύνδεση στο internet) η οποία της απέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τους 43.000 νέους συνδρομητές.
Υπενθυμίζεται πως οι συζητήσεις – διαπραγματεύσεις αρχικά ήταν μεταξύ των Forthnet και hellas online. Οι δύο εταιρείες μαζί θα δημιουργούσαν ένα νέο φορέα με περίπου 1 εκατ. συνδρομητές και τη δυνατότητα να παρέχουν τηλεφωνία (σταθερή και κινητή λόγω της συνεργασίας της Vodafone με την hellas online) και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova). Πληροφορίες αναφέρουν πως παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν φθάσει στο σημείο να υπογράψουν μια πρώτη συμφωνία οι μέτοχοί τους δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τελικά στις αποτιμήσεις των εταιρειών. Δύσκολο πρόβλημα προς επίλυση ήταν και το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων που συνολικά για τις δύο εταιρείες ξεπερνά τα 530 εκατ. ευρώ.
Στην όλη συζήτηση εισήλθε στη συνέχεια και η Wind η οποία κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της Forthnet, χωρίς όμως τη Nova, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το προσφερόμενο τίμημα ήταν στα 200 εκατ. ευρώ. Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας η αραβική EIT έκρινε μη ικανοποιητικές και τις δύο προτάσεις. Ταυτόχρονα πάντως δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμιά ένδειξη από την πλευρά της πως θα δώσει άμεσα το πράσινο φως για να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί και αποτελεί και απαίτηση των δανειστριών τραπεζών. Η αιτιολογία μέχρι πρόσφατα ήταν το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα.