Στο τέλος του περασμένου έτους είχε διατυπωθεί από την τρόικα, πρόταση σχετικά με την ανάγκη ιδιωτικοποίησης της Cyta και πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή. Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από τη διοίκηση της Cyta, η οποία εξέδωσε στις 5 Νοεμβρίου ανακοίνωση όπου επισήμαινε, μεταξύ άλλων, ότι «πιθανή ιδιωτικοποίηση της Cyta θα έχει σοβαρές παρενέργειες, κοινωνικές και οικονομικές… Η απαίτηση για ταχύρυθμη ιδιωτικοποίηση, με είσοδο στρατηγικού επενδυτή, σημαίνει ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε συνθήκες πλειστηριασμού». Μερικές εβδομάδες αργότερα, φαίνεται ότι επετεύχθη κάποιος συμβιβασμός, σύμφωνα με τον οποίο η τρόικα θα επανέφερε την πρόταση μόνο στην περίπτωση που οι στόχοι για δημόσια έσοδα δεν επιτευχθούν το 2013.
Δεδομένου ότι έχει έρθει η στιγμή, που καθορίζονται οι όροι με βάση τους οποίους θα καταρτιστεί το Κυπριακό Μνημόνιο, η διοίκηση της Cyta εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά να είναι συμμέτοχος στις διαβουλεύσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της, μέσα από τους όρους της δανειακής σύμβασης.
“Οι ραγδαίες εξελίξεις μετά την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ και την καταρχήν συμφωνία για το περιεχόμενο της Μνημονιακής Σύμβασης, οδηγούν τη Cyta μπροστά σε σοβαρές προκλήσεις.
Το μέλλον του Οργανισμού αποτελεί το τελευταίο διάστημα αντικείμενο συζήτησης σε διάφορα επίπεδα, εντός και εκτός Κύπρου. Η Cyta δηλώνει έτοιμη και απαιτεί συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για το μέλλον της. Ο ίδιος ο Οργανισμός έχει τη γνώση, την εμπειρία, το δικαίωμα και την υποχρέωση να διαχειριστεί τις εξελίξεις που τον αφορούν.
Η ιστορία της Cyta αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της επιχειρηματολογίας της. Η πορεία της είναι ταυτισμένη με την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία εμπράκτως και διαχρονικά στηρίζει ως αιμοδότης των κρατικών ταμείων.
Η Cyta ως ο κορυφαίος ημικρατικός οργανισμός του τόπου, αντιλαμβάνεται τις ευθύνες και την υποχρέωση να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση των εξελίξεων που δεν επηρεάζουν μόνο τον Οργανισμό, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Η διατήρηση της ευρωστίας της Cyta η οποία ανήκει στο λαό της Κύπρου, πέραν από σταθερός αιμοδότης της οικονομίας του κράτους, διασφαλίζει την εργασία σε 3.000 μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, την παροχή σύνταξης σε 1.000 συνταξιούχους, αλλά και τη βιωσιμότητα της ιδιωτικής δραστηριότητας.
Οι συμμέτοχοι της Cyta αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών και συμφωνούν πως το ζητούμενο, εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων, είναι η διασφάλιση του μέλλοντος της Cyta. Η ενότητα και η συναντίληψη διαμορφώνουν το πλαίσιο για κοινές δράσεις και κοινή, συντονισμένη αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων.”