Μια νέα χρονιά φέρνει αναπόφευκτα προσδοκίες για όλους και ο καθένας στον τομέα του, θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία, βασιζόμενος στον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, να κάνει τις δικές του προβλέψεις για τη νέα χρονιά.
Θεωρούμε ότι το 2013 θα δουν το φως εξελίξεις τεχνολογιών ή εφαρμογών που έχουν ήδη χτίσει τις βάσεις τους το 2012. Δεν θα ασχοληθούμε με τις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και η συμμετοχή τους στο τεχνολογικό γίγνεσθαι είναι δεδομένη. Σε αυτή την κατηγορία είναι –για παράδειγμα- η επικράτηση των ultrabooks, το λανσάρισμα του Surface και η πρώτη απόπειρα της εμπλοκής της Microsoft στο hardware.
Θα ασχοληθούμε περισσότερο με τεχνολογικές έννοιες που θα πάνε παραπέρα την καθημερινή μας συμβίωση με τις ηλεκτρονικές φορητές συσκευές και θα δημιουργήσουν ή θα καθιερώσουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασής μας με αυτές αλλά και το πραγματικό ή εικονικό περιβάλλον.
Τα Phablets διεκδικούν τη θέση τους
Το smartphone και η έννοια της χρήσης μέσω της αφής είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα που άλλαξε καθοριστικά και συνολικά την έννοια της επικοινωνίας και της πληροφορικής. Ξεκινώντας με το iPhone το 2007 που ακολουθήθηκε από το iPad, το 2010, οι κατασκευαστές ενεπλάκησαν μαζικά και μόλις αισθάνθηκαν ότι, η χρήση με την αφή, θα ήταν η μόνη επικρατούσα τάση που διαμόρφωνε δύο κατηγορίες προϊόντων. Τα smartphones και τα tablets ουσιαστικά χωρίζονται από ένα κατώφλι που σε ίντσες μεταφράζεται ως εξής: Κάτω από τις 4,7 ίντσες μιλάμε για smartphone, και πάνω από 7 ίντσες για tablet. Νομοτελειακά, το χάσμα τείνει να γεφυρωθεί. Η περιοχή μεταξύ των 5 και 6 ιντσών ξεκινά να καλύπτεται με μία νεα κατηγορία που λέγεται phablet (phone+tablet). Αν και η κατασκευή συσκευών αυτής της κατηγορίας δεν απορρόφησε πλήρως τις δυνάμεις των κατασκευαστών, η αποδοχή των προιόντων της σειράς Note της Samsung δείχνει ότι πρόκειται για μια τάση που θα δείξει τη δυναμική της μέσα στο 2013.
Αν και υπάρχουν αρκετές ενστάσεις για το κατά πόσο είναι βολικό στην καθημερινή χρήση ένα επικοινωνιακό εργαλείο με διάσταση πάνω από 5 ίντσες, εν τούτοις ένα phablet συνδυάζει βασικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: O χρήστης μπορεί να πραγματοποιεί πολύ περισσότερες εργασίες σε μια πιο άνετη οθόνη από αυτή ενός smartphone. Η δυνατότητα της τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν χάνεται, ενώ μπορεί να αποκτήσει άλλη διάσταση με τη χρήση εφαρμογών επικοινωνίας με video (πχ. Skype) ή εφαρμογές επικοινωνίας μέσω social networking.
Απ’ ότι φαίνεται το Phablet που θα κυριαρχήσει το 2013 θα έχει οθόνη 7 ιντσών και τιμή μόλις πάνω από τα 200 ευρώ. Εκτός από την τιμή, ένα 7ιντσο phablet είναι αρκετά ελαφρύ για να εκπληρώσει το καθήκον του, τόσο ως ένα ευμέγεθες smartphone όσο και ως tablet. Η επιτυχία των Amazon Kindle Fire και του Asus Google Nexus 7 το επιβεβαιώνουν, ενώ η είσοδος της Apple στις μικρές διαστάσεις με το Mini iPad δείχνει ότι δεν την αφήνει αδιάφορη αυτή η αγορά.
Ολογραφική προβολή και εικονικό πληκτρολόγιο
Υπάρχουν πολλές μελλοντικές τεχνολογικές καινοτομίες και έννοιες που συναντήσαμε κατά την έρευνά μας. Κανένας όμως δεν είναι τόσο χρηστικά συναρπαστικός όπως η εφαρμογή της ολογραφικής προβολής και το υπέρυθρο πληκτρολόγιο. Μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι προτρέχουμε και ότι αυτές οι τεχνολογίες είναι πολύ μακριά από την υλοποίηση. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο κιντά απ’ότι νομίζουν οι περισσότεροι.
Κλειδί είναι η κατάθεση αιτήσεως για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας από την Apple στις 11 Αυγούστου, 2011, στην οποία παρουσιάζονται σχέδια για την ενσωμάτωση μίνι προβολέα που θα τοποθετείται σε μελλοντικές συσκευές. Η τοποθέτηση του προβολέα θα δώσει τη δυνατότητα για προβολή βίντεο ή δεδομένων εικόνας σε οποιαδήποτε επιφάνεια ή ακόμη καλύτερα, ακόμα και χωρίς επιφάνεια.
Παρόμοια τεχνολογία θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εικονικού πληκτρολογίου που θα προβάλλεται στην επίπεδη επιφάνεια που θα επιθυμεί ο χρήστης. Η ανίχνευση της θέσης των δακτύλων και της κίνησής τους θα γίνεται με τη βοήθεια υπερύθρων. Τα υπέρυθρα πληκτρολόγια θα βοηθήσουν τους χρήστες smartphones να αλληλεπιδρούν με ένα φιλικό και πολύ μεγαλύτερο πληκτρολόγιο.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Apple μπορεί να ενσωματώσει όλη αυτή την τεχνολογία σε ένα μελλοντικό iPhone που θα παρουσιαστεί μέσα στο 2013. Μερικοί εικάζουν ότι θα είναι ένα αυτόνομο προϊόν από την ίδια εταιρεία, η οποία δεν θα ρισκάρει τόσο μεγάλο εύρος καινοτομίας σε ένα ήδη υπάρχον προϊόν. Ανεξάρτητα από την μαζική εμπορική διάθεση οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουμε μια νέα τάση όσον αφορά στην εικονική προβολή, και στα εικονικά πληκτρολόγια.
NFC για όλους
Η τεχνολογία Near Field Communications έχει ήδη ενσωματωθεί σε μια σειρά από Android smartphones που βασίζονται στην προώθηση του Google Wallet, μια εφαρμογή που λειτουργεί ως ομπρέλα, κάτω από την οποία ο χρήστης πραγματοποιεί συναλλαγές μέσω συνδεδεμένων λογαριασμών πιστωτικών ή χρεωστικών του καρτών.
Το πρωτόκολλο των συναλλαγών μέσω NFC chips ενσωματωμένων στα smartphones, αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα, τα οποία –πέραν από την αποδοχή από το ευρύ κοινό- εντοπίζονται και στην έλλειψη ενός μοναδικού κοινού αποδεκτού προτύπου. Ουσιαστικά, τα πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες), οι Over The Top πάροχοι (Apple, Google, Amazon, e-Bay κλπ) και οι πάροχοι δικτύου, διαγκωνίζονται για την απόκτηση μεριδίου ελέγχου στο σύστημα.
Όμως, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον τεράστιο όγκο των συναλλαγών, οι οποίες -με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς και μόνο για ποσά που δεν ξεπερνούν τα 20€ ανά συναλλαγή- υπολογίζονται στο 1 τρις. Ευρώ σε ετήσια βάση. Έτσι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ΟΤΤ, θα εφαρμόσουν το πρωτόκολλο NFC και οι πάροχοι κινητής απλά θα ακολουθήσουν.
Φυσικά η εκπαίδευση του κοινού για την αποδοχή του NFC, θα περάσει μέσα από πολλές και διάφορες εφαρμογές, όπως ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συσκευών εφοδιασμένων με NFC chips, ενώ σειρά θα έχουν οι υπηρεσίες ασφαλείας, πρόσβασης και φυσικά ηλεκτρονικής υπογραφής.
Αναγνώριση φωνής 3ης γενιάς
Πόσο συχνά έχετε αισθανθεί ότι η πληκτρολόγηση έχει καταντήσει υπερβολικά κουραστική χρονοβόρα ή απλά αδύνατη υπό ορισμένες συνθήκες. Για πολλά χρόνια, τεχνικοί software, hardware, ψυχολόγοι και γλωσσολόγοι, αναζητούν το ιδανικότερο πρότυπο όχι μόνο αναγνώρισης, αλλά και ερμηνείας φωνής. Ένα πρότυπο που θα κάνει δυνατή την ακριβή εκτέλεση των φωνητικών εντολών του χρήστη, καθώς και την δημιουργία ενός διαδραστικού μοντέλου επικοινωνίας ΜΜI (Man Machine Interface), που θα ζητά επιπλέον διευκρινήσεις για την εκτέλεση της φωνητικής εντολής μέσω απλού διαλόγου.
Μια ιδανική εφαρμογή θα πρέπει να ενσωματώνει χαρακτηριστικά Τεχνητής Νοημοσύνης, με κλειδί την εκμάθηση του συστήματος από τις ιδιαιτερότητες του χρήστη.
Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι γι’ αυτό, αλλά το ίδιο έτοιμοι είναι να απορρίψουν μια ελλιπή υλοποίηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδέχθηκε το Siri της Apple, αλλά και η ταχύτητα με την οποία ο ενθουσιασμός μεταλλάχθηκε σε αδιαφορία.
Η Google από την πλευρά της δεν έχει κάνει αντίστοιχή προσπάθεια και η τεχνολογική κοινότητα αναμένει για το αν θα λανσάρει και εκείνη με τη σειρά της ανάλογη εφαρμογή με βελτιωμένα χαρακτηριστικά.
Θεωρούμε ότι μέσα στο 2013, θα δούμε μια εφαρμογή που θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην αναγνώριση φωνής, με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε πιο πάνω. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πρόκειται για μια stand alone υλοποίηση, αφού ο όγκος δεδομένων που θα χρειάζονται για την αξιολόγηση των παραμέτρων της φωνής και της έννοιας που ο χρήστης πραγματικά εκφράζει, καθώς και οι φυσικοί περιορισμοί της επεξεργαστικής ισχύος μιας φορητής συσκευής, θα υποχρεώνουν για τη φιλοξενία στο cloud.
Sixth Sense
Το πρωτότυπο SixthSense που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2009, αποτελούταν ένα μίνι προβολέα, έναν καθρέφτη και μια κάμερα, ενσωματωμένα σε μια μικροσυσκευή που βρίσκεται κρεμασμένη στο λαιμό του χρήστη. Τόσο ο προβολέας και η κάμερα είναι ασύρματα συνδεδεμένη με μια φορητή συσκευή στην τσέπη του χρήστη. Ο προβολέας παρουσιάζει οπτικές πληροφορίες μπροστά από το χρήστη, είτε σε επιφάνειες, είτε στον αέρα με την τεχνολογία της ολογραφική προβολής. Μέσω της κάμερας η συσκευή αναγνωρίζει τις κινήσεις των δακτύλων του χρήστη μάπνω στην προβολή και αντιδρά ανάλογα. Έτσι μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι οθόνες αφής.
Το λογισμικό επεξεργασίας καθώς και δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο, αλλά και on line εφαρμογές θα βρίσκεται στην φορητή συσκευή που άνετα θα μπορούσε να είναι ένα smartphone. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2013 θα δούμε ένα νέο εξελιγμένο πρωτότυπο και ίσως μια εμπορική εφαρμογή της τεχνολογίας SixthSense.
Personalized Smart TV
Είναι ίσως αλήθεια ότι η Smart TV έχει ήδη βρει τη θέση της σε πολλά σπίτια, αλλά είναι επίσης γεγονός ότι ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης. Αν και οι μέχρι σήμερα υλοποιήσεις των Smart TV’s τείνουν να αλλάξουν το τοπίο στη σύγχρονη τηλεόραση, υπάρχουν πολλά που αξίζει να περιμένουμε και θεωρούμε ότι θα γίνουν πραγματικότητα μέσα στο 2013.
Μια έξυπνη τηλεόραση είναι διαφορετική από την παραδοσιακή τηλεόραση. Τρέχει ένα εξειδικευμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο ενσωματώνει –εκτός από την κλασική τηλεθέαση- υπηρεσίες web, multitasking, και παιχνιδιών. Απαραίτητο συμπλήρωμα όμως είναι η διαδραστικότητα.
Κλειδί η αναγνώριση του προφίλ του χρήστη, η ανταπόκρισή σου σε χειρισμό χωρίς τηλεκοντρόλ (με τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιεί το Kinect της Microsoft). Οι υβριδικές συσκευές φαίνεται να είναι στη λίστα προτεραιοτήτων των κατασκευαστών.
Από πλευράς εμπειρίας τηλεθέασης, φαίνεται ότι το τηλεοπτικό 3D, κυρίως λόγω έλλειψης περιεχομένου και ελάχιστων αξιόπιστων προτάσεων 3D θέασης χωρίς γυαλιά, ίσως να στραφεί σε υψηλότερες αναλύσεις που δίνουν την έννοια του βάθους. Το λανσάρισμα του 4Κ με τετραπλή ανάλυση από το σημερινό High Definition ίσως να είναι η αρχή και μέσα στο 2013 να δούμε πιο προσιτές προτάσεις για πιο ευρύ target group.