Κάθε πρωί συντροφιά με τον πρωινό καφέ ή το τσάι μου «μελετάω» μια-δυο ώρες, μόλις ανοίγω τον υπολογιστή, ψάχνοντας στην «ψαριά» της νύχτας από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα ηλεκτρονικά περιοδικά και τα newsletter που βρίσκουν το δρόμο τους στο mailbox μου. Και, οφείλω να το ομολογήσω, σπανίως βαριέμαι μ’ αυτά που διαβάζω. Αντίθετα, συχνά-πυκνά βρίσκω άφθονη τροφή για σκέψη και επεξεργασία – ενίοτε ανακαλύπτω και κελεπούρια, όπως το πρόσφατο ρεπορτάζ του Τομ Σιμονάιτ από το Technology Review (το περιοδικό του ΜΙΤ), που ανακάλυψε –ο αθεόφοβος!- μια μικρή γαλλική νεόκοπη εταιρία (λέγε με startup) η οποία βάλθηκε να φέρει το μέλλον πολλά «κλικ» κοντύτερα.
Η εταιριούλα αυτή, με την επωνυμία SigFox, έχει ξεκινήσει μια δύσκολη, όπως και να τη δεις, προσπάθεια με στόχο να διασυνδέσει ασύρματα, βεβαίως, και μέσω του Internet εκατομμύρια αισθητήρες χαμηλής ισχύος, διασκορπισμένους σ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα κάνουν πάμπολλα άψυχα αντικείμενα γύρω μας (από το δίκτυο ηλεκτροδότησης ως τις οικιακές συσκευές μας) απλώς εξυπνότερα!
Το επιχείρημα των ανθρώπων της Sigfox (λογικό, αν το καλοσκεφτεί κανείς), είναι πως αφού τα ασύρματα δίκτυα επιτρέπουν σε εκατομμύρια χρήστες σ’ όλο τον κόσμο να χρησιμοποιούν εφαρμογές, να κατεβάζουν ταινίες και να παίζουν παιχνίδια στα tablet και τα «έξυπνα» κινητά τους, γιατί να μην μπορούν να εξυπηρετούν (όχι τα ίδια, αλλά παρεμφερή, σε έναν δεύτερο κύκλο ανάπτυξης) και τα άψυχα που μας περιβάλλουν, ώστε να αποκτήσουν «φωνή» και να «μιλάνε» μεταξύ τους! Τα «λόγια» τους θα είναι, προφανώς, δεδομένα τα οποία θα ανταλλάσσουν προκειμένου να φέρνουν σε πέρας ταχύτερα και φτηνότερα την αποστολή που τους έχει αναθέσει ο «αφέντης» τους, είτε αυτός είναι η ΔΕΗ –αν πρόκειται για ένα smart grid- είτε η κ. Πολυξένη που στέλνει μήνυμα από το κινητό της στον φούρνο μικροκυμάτων, να αρχίσει να ψήνει το φαγητό, ώστε να το βρει έτοιμο και ζεστό όταν φτάσει στο σπίτι.
Μ’ άλλα λόγια, η μικρή γαλλική εταιρία βάζει μπροστά, σε πραγματικό χρόνο και με απτό επιχειρηματικό σχέδιο αυτό που από πολλά χρόνια συζητάνε ερευνητές και φουρουτολόγοι, αποκαλώντας το Internet των αντικειμένων (Internet of the Things), αλλά και εποχή του Μ2Μ (καθώς η «συνομιλία», που λέγαμε παραπάνω, γίνεται μεταξύ μηχανών – Machine To Machine). Βέβαια, αυτό που προσπαθεί να κάνει δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας GSM που εξυπηρετούν σήμερα την επικοινωνία των ανθρώπων, δεν κάνουν για εκείνη των αντικειμένων. Όμως, τα καινούρια που πρέπει να στηθούν, αν και ακολουθούν την ίδια λογική με τις κυψελωτές ασύρματες επικοινωνίες, βασίζονται σε μια τεχνολογία (ultra narrow band) που, σύμφωνα με τους ανθρώπους της SigFox, τα κάνει πολύ φτηνότερα, με πολύ μικρότερες ενεργειακές ανάγκες και αρκετά μεγαλύτερη κάλυψη ανά μονάδα!
Η εταιρία διαβεβαιώνει πως μπορεί να καλύψει το σύνολο της Γαλλίας με μονάχα χίλιες κεραίες και, μάλιστα, ξεκίνησε την ανάπτυξή τους, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επαφών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μιλάει και με Αμερικανό πάροχο κινητής τηλεφωνίας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Η SigFox ισχυρίζεται ότι μπορεί να καλύψει το σύνολο των ΗΠΑ με 10.000 κεραίες, ενώ ένας πάροχος κινητής χρειάζεται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες για την ίδια κάλυψη!
Λέτε η «επόμενη μέρα» για το Internet των Αντικειμένων να βρίσκεται, τελικά, πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζαμε;